Poštanski brojevi gradova

Popis mjesta i poštanskih brojeva u Hrvatskoj

Poštanski brojevi (također poznat lokalno u različitim zemljama engleskog govornog područja diljem svijeta kao poštanskog broja, poštanski broj, Eircode, PIN broj, poštanski broj) je niz slova i / ili brojeva, ponekad uključujući razmake ili interpunkcija, uključeno u adresom u svrhu razvrstavanja pošte.

U veljači 2005. godine, 117 od 190 zemalja članica Svjetske poštanske unije imali Poštanski broj sustava.

Iako poštanski brojevi se obično dodjeljuju zemljopisnim područjima, posebni kodovi ponekad se dodjeljuju pojedinim adresama ili ustanove koje primaju velike količine pošte, kao što su vladine agencije i velikih trgovačkih društava. Jedan primjer je francuski CEDEX sustav.

Razvoj poštanskih brojeva odražava prirodni razvoj u kojem poštanska dostava postajali sve složeniji kao populacija rasla i izgrađeni okoliš postaje sve složeniji. Ovaj proces dogodio prvi u velikim gradovima. Jezgra poštanske ideja tako je počelo s poštanskim okružnim brojevima (ili poštanskih brojeva zona) unutar velikih gradova.

London je prvi put podijeljen na 10 okruga u 1857, a Liverpool je u 1864. By I. svjetskog rata ili možda i ranije, takve poštanske kotara ili zone brojevi postojao u raznim europskim velikim gradovima. Bilo ih je u SAD-u barem još u 1920-ih, eventualno provode na lokalnoj razini pošta (samo za primjer, radi li se o "Boston 9, misa", 1920. su potvrdili), iako su očito nisu bili korišteni u svim glavnim američki gradovi (ugrađeno USPOD-wide) do Drugog svjetskog rata.

Do 1930. ili ranije ideji proširenja poštanske okruga ili zone numeracije izvan velikih gradova kako bi pokrio ni manjim mjestima i ruralnim lokalizacije je bio u zraku. To je bio koncept koji će stvoriti poštanskih brojeva kako smo ih definirali i danas. (Samo ime američkih poštanskih brojeva ", poštanski brojevi", odražava taj evolucijski rast od plana zone do zone plana ulaganja).

Moderni poštanski brojevi su prvi put uvedeni u ukrajinskom Sovjetskom Socijalističke Republike u prosincu 1932., ali sustav je napušten 1939. godine sljedeća zemlja koja će uvesti poštanske brojeve je u Njemačkoj 1941. godine, zatim u Argentini 1958. godine, Sjedinjene Države 1963. i Švicarskoj u 1964. Velika Britanija je počela uvođenjem sadašnji sustav u Norwichu 1959. godine, ali je završio zemlje uvod u samo 1974

Poštanski brojevi Irske

U Irskoj, novi poštanskog sustava pokrenut u 2015, poznat i kao Eircode pruža jedinstveni kod za svaku pojedinu adresu. Ove 7 znakova alfanumerička kodovi su u formatu: A99 XXXX

Dok se ne namjerava zamijeniti adrese, u teoriji jednostavno pružajući 7 znakova Eircode će smjestiti bilo irski adresu dostave.

Na primjer, Irski parlament Dáil Irskoj je: D02 A272

Prve tri znamenke su usmjeravanje ključ, koji je poštanska četvrt, a zadnja četiri znaka su jedinstveni identifikator koji se odnosi na pojedini adresu (posao, kuća ili stan).

Dopuštene slova za radna mjesta: 123 4567

Usmjeravanje Ključ:

Pozicija 1: A, C, D, E, F, H, K, N, P, R, T, V, W, X, Y

Pozicija 2: 0 do 9

Pozicija 3: 0-9 s izuzetkom W za povijesne Dublin poštanskom okrugu D6W

Jedinstveni identifikator (pozicije 4,5,6 i 7):

0-9 i A, C, D, E, F, H, K, N, P, R, T, V, W, X, Y

Definirano u Eircode specifikacijama:

Potpuno razvijena API je dostupan za integriranje Eircode baze podataka u poslovne baze podataka i logističkih sustava.

Možete tražiti bilo irske adresu 'Eircode / Poštanski broj pomoću funkcije pretraživanja na web stranici Eircode.

Poštanski brojevi u Ujedinjene države

U Sjedinjenim Američkim Državama, osnovna Poštanski broj se sastoji od pet brojeva. Prva tri broja identificirati određeni presjeka središte objekta-ili centralno sortiranje pogonu koji služi geografsku regiju (obično veliki dio države). Sljedeća dva broja identificirati bilo područje grada (ako je u gradskom području) ili grada / (ako je u prigradskom / ruralnom području).

Tu je proširena format poštanskog broja poznat kao ZIP +4, koji sadrži osnovni pet-znamenkasti poštanski broj, nakon čega slijedi crticom i četiri dodatne znamenke. Ove znamenki identificirati određeni isporuke rute, poput jedne strane zgrade, grupa apartmana ili nekoliko katova velikog poslovne zgrade. Iako pomoću ZIP +4 nudi veću preciznost, adresiranje zalihost i sortiranje učinkovitost u USPS, to je obavezan i nije široko prihvaćena od strane javnosti. To se prvenstveno koristi samo po poslovnim okružnice.

Za velike količine poslovnih okružnice koje koriste automatizirane mailing strojevi, USPS je donijela Intelligent Mail barkod standarda, što je barkod sadrži ZIP +4 kôd plus mjesto isporuke dvoznamenkasti. Ovaj 11-znamenkasti broj teoretski je jedinstveni identifikator za svaku adresu u zemlji.

Poštanski brojevi Bjelovarsko-Bilogorske Županije.pdf

Rezervirani znakovi za poštanske brojeve

Poštanski brojevi u Nizozemskoj izvorno nisu koristili slova 'F', 'ja', 'O', 'Q', 'U' i 'Y' zbog tehničkih razloga. No, kao i gotovo sve postojeće kombinacije se sada koriste, ta pisma dopušteni su za novim lokacijama, počevši 2005. kombinacije slova SS, SD i SA ne koriste iz povijesnih razloga.

Poštanski brojevi u Kanadi ne uključuju slova D, F, I, O, Q ili u, kako OCR opreme koja se koristi u automatiziranim sortiranjem lako ih je mogao pomiješati sa ostalim slovima i brojkama. Koriste se slova W i Z, ali trenutno se ne koriste kao prvo slovo. Kanadski poštanskim brojevima mijenja slovom i brojem (s razmakom nakon 3 lika) u ovom formatu: A9A 9A9

U Irskoj eircode sustav koristi sljedeće slova samo: A, C, D, E, F, H, K, N, P, R, T, V, W, X, Y, a B, I, J, L, M O, Q, S, u, Z ne koriste kodova.

To služi u dvije svrhe: da se izbjegne zabuna u OCR, ali ona također pomaže da biste izbjegli nenamjerno dvostruko entendre izbjegavajući stvaranje riječi dvojnika kao Eircode je zadnjih 4 znaka su slučajne.

Postavljanje poštanskog broja

Poštanske usluge imaju svoje oblike i pravila položaja za poštanske brojeve. U većini zemalja engleskog govornog područja, poštanski broj čini posljednju stavku na mjesto, slijedeći grada ili grada ime, dok je u većini kontinentalnih europskih zemalja prethodi naziv grada ili grada.

Kada je sljedeći grad može biti na istoj liniji ili u novom retku.

U Bjelorusiji, Rusiji, Japanu, Kirgistan, Turkmenistan i Ukrajini, što je pisano na početku adresu.

Poštanske brojeve zona

Prije poštanskih brojeva kako je opisano ovdje su korištene, veliki gradovi su često bili podijeljeni u poštanskim zonama ili poštanskih četvrti, obično brojevima od 1 prema gore u svakom gradu. Noviji Poštanski broj sustavi često sadrže stare brojeve zone, kao i sa Londonski poštanski okrug brojeva, na primjer.

Irska i dalje koristi poštanske okruga brojeve u Dublinu. Na Novom Zelandu, Auckland, Wellington i Christchurch su bili podijeljeni u poštanskim zonama, ali ovo je zapušteno, a sada su postala suvišna kao rezultat novog poštanskog sustava uvodi.