AKTIVITI / PROGRAM
AKTIVITI / PROGRAM
KUALA PENYU, 22 September 2026 – Bengkel Pemantapan Pengurusan Fail SPBT Tahun 2026 telah dilaksanakan pada 22 September 2026 (Selasa) bertempat di Bilik Mesyuarat, Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Kuala Penyu.
Bengkel ini melibatkan Penyelaras SPBT Perdana dan Penyelaras SPBT Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) Daerah Kuala Penyu sebagai kumpulan sasaran. Pelaksanaan bengkel bertujuan meningkatkan kefahaman dan kecekapan penyelaras dalam mengurus serta menyelenggara fail Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) secara lebih sistematik, teratur dan mematuhi ketetapan yang ditetapkan.
Bengkel turut mendapat perkongsian ilmu daripada pegawai Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Sabah serta Jurulatih Utama SPBT dari Daerah Papar yang hadir bagi menyampaikan taklimat, bimbingan dan perkongsian amalan terbaik berkaitan pengurusan fail SPBT.
Sesi perkongsian memberi penekanan terhadap aspek pengurusan dan penyusunan dokumen, pematuhan keperluan pengurusan fail, dokumentasi yang lengkap serta tatacara pengurusan SPBT yang lebih berkesan. Perkongsian secara langsung ini turut memberi ruang kepada para peserta mendapatkan penjelasan berkaitan perkara-perkara yang dihadapi dalam pengurusan SPBT di sekolah.
Bengkel ini juga menjadi platform kepada para penyelaras untuk berkongsi pengalaman, mengenal pasti cabaran dalam pengurusan fail serta mendapatkan panduan yang bersesuaian bagi memastikan pengurusan SPBT di sekolah sentiasa berada pada tahap yang teratur dan berkualiti.
Pelaksanaan bengkel ini diharapkan dapat memperkukuh kompetensi Penyelaras SPBT Perdana dan PPKI dalam melaksanakan pengurusan SPBT secara sistematik, cekap dan berintegriti, sekali gus menyokong kelancaran pengurusan buku teks serta kebajikan murid di sekolah.
Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Penyu merakamkan penghargaan kepada pihak Jabatan Pendidikan Negeri Sabah, Jurulatih Utama SPBT Daerah Papar serta semua peserta atas komitmen dan kerjasama yang diberikan dalam menjayakan Bengkel Pemantapan Pengurusan Fail SPBT Tahun 2026.