AKTIVITI / PROGRAM
AKTIVITI / PROGRAM
Kota Kinabalu – Pertandingan STEM Generasi Madani Peringkat Negeri Sabah 2025 telah berlangsung dengan jayanya pada 14 hingga 16 Julai 2025 bertempat di Pejabat Pendidikan Daerah Kota Kinabalu. Program ini menghimpunkan murid-murid dan guru dari seluruh negeri bagi memupuk minat terhadap bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) sejajar dengan aspirasi Malaysia Madani.
Antara sekolah yang turut serta dalam program berprestij ini ialah SMK Kuala Penyu, SK Sinapokan, dan SK St. Joseph yang mewakili daerah Kuala Penyu. Penyertaan mereka menyerlahkan komitmen terhadap pembudayaan STEM dalam kalangan murid luar bandar, selaras dengan usaha memperkasa pendidikan holistik dan inklusif.
Pelbagai aktiviti menarik telah dijalankan sepanjang program, antaranya bengkel robotik, pertandingan inovasi STEM, pameran projek sains serta sesi perkongsian ilmu bersama pakar-pakar industri dan akademik. Murid-murid yang terlibat berpeluang mempersembahkan ciptaan dan idea kreatif masing-masing dalam suasana yang interaktif dan merangsang pemikiran kritis.
Penganjuran program ini dilihat sebagai landasan terbaik untuk mencungkil bakat muda dalam bidang STEM di samping memperkukuh kemahiran abad ke-21 dalam kalangan pelajar. Ia turut menyokong agenda nasional dalam melahirkan generasi celik teknologi dan berdaya saing di peringkat global.
Tahniah dan syabas diucapkan kepada semua peserta, guru pembimbing serta pihak pengurusan sekolah yang telah memberikan komitmen sepenuhnya dalam menjayakan program ini. Semoga usaha murni ini terus diperkasakan demi masa depan pendidikan negara yang gemilang.