- BIOGRAFI -

Biografi

Pontus (Oscar) Eriksson, född 1996. Uppväxt i Villberga, Enhälja utanför Enköping. Spelar nyckelharpa, elgitarr, piano och kyrkorgel.

Musiken är en betydande del av mitt liv. Jag växte upp med att få höra medlemmar ur Silverbasorkestern i Uppland, spela upp midsommarstången på midsommarafton. Jag blev inspirerad och köpte min egen nyckelharpa våren 2010. Första delmålet var att samma sommar få spela med spelmännen vid midsommarfirandet i Österänge. Efter det har jag fortsatt spela med ULV (Uplands Låtverkstad), många sommarkurser vid Eric Sahlströms institutet i Tobo samt två år i rad deltagit på Ethno Sweden, Världsmusikläger i Rättvik.

S:T Ilian

Jag gick i musikklass årskurs 7-9 på S:t Iliansskolan i Enköping.

Westerlundska Gymnasiet

Sedan fortsatte jag på det Estetiska programmet på Westerlundska Gymnasiet där Markus Dannvik var min linjeledare och en stor inspiratör inom artisteri. Jag fick möjlighet att utveckla mitt nyckelharpsspel med David Eriksson som lärare. Parallellt med skolstudierna dansade jag aktivt i många år på Street Feet dansskola hos Isabel Axnér.

Oskarshamns Folkhögskola

Efter gymnasiet sökte jag in på kyrkomusikerlinjen vid Oskarshamns Folkhögskola. Först kom jag in på förberedande kantor eftersom jag behövde lära mig läsa noter från grunden. Ett år senare, hösten 2016, kom jag in på kantorsutbildningen i Oskarshamn. Jag fick mer kunskaper inom musikteorins traditionella harmonilära och även praktiska kunskaper inom kördirigering och solistiskt orgelspel. Lärare i satslära och dirigering var Jan-Olof Kulander samt Birger Marmvik i solistisk orgel.

Tierps Pastorat

Våren 2018 tog jag kantorsexamen efter 3 år av hårda och intensiva studier. Idag jobbar jag som kantor i Tierps Pastorat och vill arbeta aktivt för att orgelmusiken ska fortsätta vara en stor del i kyrkan.

Utanför musiken har jag kunskaper inom hemside-produktion, design av logotyper, flyers, affischer och har bland annat byggt Västmanlands Cancerfond‘s hemsida. När tid ges så sitter jag gärna i verkstaden och snider knavrar till nyckelharpor och jag har tidigare tillverkat stråke, elgitarr och en elorgel.