Pomorfestivalen

24.-28. juli 2019

Pomorfestivalen avholdes hvert år i uke 30 i Vardø kommune og er den største kulturfestivalen i festivalbyen Vardø.

Kulturpiloten er arrangør og kunstnerisk ansvarlig for festivalen på vegne av Vardø kommune. Festivalen byr på flotte opplevelser som konserter, utstillinger, kunstneriske innslag, workshops, salgsboder og arrangementer for både barn, ungdom og voksne.

Fra onsdag til søndag forvandles Vardø til den kuleste, mest generøse, artigste byen i nord og tar imot mange festivaldeltakere. Vi setter opp festivaltelt i festivalområdet som er fylt med mat, drikke og livemusikk, og er det noe vi Vardøværinger kan, så er det å skape stemning. Vi kjører på med mange gratis konserter så vel som betalte konserter. Vi har mange dyktige lokale band som opptrer og skaper magisk stemning. Vi har russiske kunstnere, musikere og dansere. Vi har mange gratis arrangement for barn og barnefamilier. Så som dere ser, vi har noe for enhver smak.

Forskere har kommet frem til at vi strømmer til på festival for å oppleve samholdet, så kom å skap samhold med oss.

PS! Noen ganger er vi heldige med været, andre ganger ikke. Men vi har backup planer om været bestemmer seg for å gå helt arktisk.


Historiske fakta

Litt om disse historiske «harryturene»

Pomorfestivalen arrangeres i Vardø for å feire pomorhandelen som i flere århundrer foregikk mellom nordmenn og russiske sjøfarere.

Norske fiskere i nord og russiske kjøpmenn fra Kvitsjøtraktene og Kolahalvøya utvekslet jevnlig varer fra 1700-tallet til 1917. Norske fiskere var rike på sjømat og Russiske pomorer hadde korn, og det la grunnlaget for god handel.

Pomorhandelen gjorde at Finnmark på 1800-tallet framsto som et attraktivt område for tilflytning av nordmenn fra sør og kvener fra Finland. De første byene i nord, som Vardø, Hammerfest og Tromsø ble etablert for å formalisere handelen. Vardø ble den viktigste byen – pomorhovedstaden i Norge. Vi har hatt et eget pomormuseum siden 2005.

På 1800-tallet kom det årlig over 300 pomorskuter til de nordligste regionene i Norge.

Det ble slutt på pomorhandelen i kjølvannet av den russiske revolusjonen. Da bolsjevikene tok makten i Russland, begrenset de den økonomiske uavhengigheten til russiske bønder og handelsmenn. Staten skulle eie alt, og når russerne ikke lenger hadde egne varer de kunne selge, stoppet også pomorhandelen opp.

( Basert på NRK sitt innslag 24. juli 2018, https://www.nrk.no/finnmark/fem-artige-fakta-om-norges-og-russlands-felles-fortid-1.14138027 )