Pla de transició

“IES CLOT DEL MORO (SAGUNT), CEIP VILLAR PALASÍ (SAGUNT), CEIP AUSIAS MARCH.(SAGUNT), CRA BARONIA BAIXA (ALBALAT-GILET-PETRES) I CEIP PALANCIA (ALGIMIA)“

PRINCIPIS GENERALS

1. L'atenció a la diversitat de característiques i situacions personals de l'alumnat.

2. La continuïtat i la graduació progressiva que existeix en l'ensenyament bàsic.

3. La capacitat de progressió i canvi de tot l'alumnat, en el marc de la identificació de les seues necessitats educatives ordinàries i específiques.

4. La prevenció de dificultats d'integració i adaptació escolar, de desenvolupament personal, afectiu, i pròpiament curricular.

5. L'autonomia pedagògica dels centres quant a l'organització i funcionament més adequats a les característiques i necessitats del seu alumnat.

6. La coordinació entre els centres d'Educació Primària i els centres d'Educació Secundària.

7. L'avaluació i la correcció de les deficiències detectades.

DESENVOLUPAMENT

• El Pla de Transició de l'Etapa d'Educació Primària a la d'Educació Secundària Obligatòria formara part dels projectes educatius dels centres d'Educació Primària i d'Educació Secundària Obligatòria. Així mateix, el pla de transició s'incorpora a l'inici del curs en la programació general anual.

• L'elaboració del pla de transició partirà de la identificació de necessitats de l'alumnat, professorat i famílies en el marc del trànsit entre ambdues etapes, i en la planificació i aplicació del mateix. Prestarà especial atenció a:

a) La progressió curricular entre el tercer cicle d'Educació Primària i el primer i segon curs d'Educació Secundària Obligatòria.

b) La coordinació del desenvolupament de la funció tutorial i de l'atenció a la diversitat

c) La gestió dels recursos personals, materials i estratègies organitzatives per a donar resposta efectiva a les necessitats específiques de suport educatiu.

d) La convergència en ambdues etapes en la gestió de la convivència i la resolució de conflictes.

e) La concreció quant a la coordinació entre els equips docents d'Educació Primària i d'Educació Secundària Obligatòria implicats en el procés:

f) Composició i procés de constitució dels equips de transició.

g) Planificació general d'actuacions: identificació de necessitats, objectius, activitats generals, mecanismes i estratègies per a potenciar la coordinació entre equips docents, i calendari de treball.

h) Un programa de desenvolupament competencial per a l'alumnat del tercer cicle d'Educació Primària, i de primer i segon d'Educació Secundària Obligatòria, focalitzat en l'impuls de l'autonomia i iniciativa personal, i autoregulació cognitiva, emocional, conductual i pròpiament escolar.

i) La concreció dels àmbits, les actuacions prioritàries i els mecanismes de col·laboració entre els centres docents i les famílies.

j) Els mecanismes de seguiment i avaluació del pla de transició.

COMPOSICIÓ

  • Les caps d'estudis dels diferents Centres.
  • El coordinador o coordinadora de l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria.
  • El cap del departament d'Orientació del centre d'Educació Secundària Obligatòria.
  • Un especialista en orientació educativa del servei psicopedagògic escolar o gabinet psicopedagògic autoritzat, encarregat d'atendre el centre d'Educació Primària.
  • Els tutors i les tutores del sisè curs d'Educació Primària.
  • Els tutors i les tutores de primer curs d'Educació Secundària Obligatòria.
  • Els mestres i mestres especialistes en Pedagogia Terapèutica d'ambdues etapes.
  • Els caps de departament de les matèries instrumentals d'Educació Secundària Obligatòria.

FUNCIONAMENT

La primera sessió de treball de l'equip de transició es realitzarà prèvia convocatòria del Cap d'Estudis del centre d'Educació Secundària Obligatòria, durant el mes de setembre. En ella s’abordaran, entre unes altres, les següents qüestions:

a) Constitució de l'equip de transició.

b) Configuració, de les comissions de treball que es considere oportú, a fi d'optimitzar la funcionalitat del treball de l'equip.

c) Establiment del calendari d'actuacions i reunions.

Es formaran 3 comissions de treball:

  • Convivència:

Constituïda pels Caps d'Estudis dels Centres i coordinada pel Cap d'Estudis de l'IES. Les seues funcions són:

a) Delimitació de necessitats formatives del professorat en el terreny de la funció tutorial, la gestió de conflictes i la promoció de la convivència, el desenvolupament competencial de l'alumnat, i l'organització i gestió de l'atenció a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

b) Entrevistes o reunions col·lectives amb les famílies per a determinar les seues necessitats formatives respecte del desenvolupament emocional, personal i social dels seus fills i filles; el desenvolupament competencial; i la cultura, organització i funcionament del centre d'Educació Secundària Obligatòria.

  • Orientació:

Formada pels professors de pedagogia terapèutica i els psicopedagogs dels Centres i coordinada pel psicopedagog de l'IES. La principal funció es l'anàlisi de dades de l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu i les propostes de resposta a aquesta necessitat.

  • Pedagògica:

Formada pels tutors de 6º curs de primària i 1º de ESO , coordinada per la coordinadora de secundària de l'IES. Les seues funcions són:

a) La confecció conjunta de proves d'avaluació finals d'Educació Primària i proves d'avaluació inicials d'Educació Secundària Obligatòria.

b) L'anàlisi de la continuïtat curricular entre el tercer cicle d'Educació Primària, i el primer i segon curs d'Educació Secundària Obligatòria, a través del contrast i la comparativa de les concrecions curriculars i les programacions didàctiques d'ambdues etapes.

c) Coneixer i aproximar les propostes metodològiques de tots els centres de primaria i l'institut.

SEGUIMENT I AVALUACIÓ

L'equip de transició, concretarà el procediment de seguiment, avaluació i elaboració de propostes de millora del pla de transició. Per a valorar el nivell de qualitat i eficàcia del pla de transició implementat, s'empraran els següents criteris:

a) El grau de progressió observat en l'adaptació de l'alumnat.

b) La valoració del clima i la convivència en les seues respectives aules.

c) Les capacitats i competències curriculars de l'alumnat, i els seus resultats derivats del procés d'avaluació.

d) L'avaluació per part del professorat que forma part dels equips de transició.

MEMÒRIA

L'equip de transició elaborarà anualment una memòria en la qual es detallaran:

  • Actuacions destacables del pla de transició pel seu bon funcionament. Justificació del mateix.
  • Actuacions destacables del pla de transició pel seu funcionament deficitari. Anàlisi de les seues causes.
  • Justificació del resultat de les actuacions anteriors i propostes de millora a integrar en el següent pla de transició.

El contingut d'aquesta memòria s'inclourà en la memòria final de curs de cadascun dels centres docents.