Kerstengelproject


Kerstengel

Het is najaar en het aftellen naar Kerst is al weer bijna begonnen! Waar het voor de één een tijd van gezelligheid met familie en vrienden is, is het voor de andere een periode van eenzaamheid. Hoe mooi is het dan als we in deze bijzondere tijd meer naar elkaar omzien en een beetje extra aandacht geven aan de mensen die het nodig hebben? Daarom heeft Stichting Present Terneuzen dit kerstengelenproject in de kersttijd tot leven geroepen en doen wij als kerk hieraan mee.


Wat doet een Kerstengel ?

In de vier weken voorafgaand aan Kerst brengt de ‘Kerstengel’ elke week een presentje bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Iedereen, jong of oud – groot of klein – alleen of als gezin, kan zich aanmelden als kerstengel. Het gaat om een klein gebaar of attentie. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen, een verrassing aan de deur te hangen, wat lekkers te bakken, een tekening te maken, een tekst door te geven, kortom alles wat een engel kan bedenken. Een engel kan indien gewenst anoniem werken, maar maakt zich dan wel bekend door het kaartje aan elke attentie met de tekst ‘een presentje van uw Kerstengel’. Een engel mag ook contact maken, even een kopje koffiedrinken, een praatje maken. Het gaat om het gebaar en zeker niet om de hoeveelheid of dure dingen!

Voor wie word je een Kerstengel ?

Ouderen, jongeren, kinderen, ziek en gezond, stille peinzers en drukke baasjes, verdrietige en opgewekte types komen in aanmerking als Ontvanger van Kerstengelpresentjes en kunnen worden opgegeven. Eigenlijk komt gewoon iedereen die om wat voor reden dan ook extra aandacht verdient in aanmerking!


Hoe werkt het ?

Je kan je aanmelden als Kerstengel

Je wordt – door Present – zo spoedig mogelijk gekoppeld, begin december.

Als engel krijg je de naam, adres en korte informatie over de persoon voor wie je kerstengel zult zijn. Als kerstengel blijf je de hele periode in functie. Vanwege de privacy en de wetgeving AVG mogen er geen persoonsgegevens worden vastgelegd.

Voorafgaand aan de actie zal de ontvanger van Kerstengelpresentjes een mail ontvangen namens Present Terneuzen, waarin ze uitleggen wat de actie inhoudt en hoe ze aan zijn of haar contactgegevens zijn gekomen. Bij voorkeur wordt hier ook de naam van de aanmelder genoemd. Dit is vanwege de wetgeving AVG en de privacy van de Ontvanger.


Wil je meedoen als Kerstengel of wil je iemand opgeven die wel een bemoediging kan gebruiken?

Laat het ons vóór 25 november weten via diaconie@pknaxel.nl of bel Patricia van Drongelen: 0628626268

Hieronder een paar anonieme verhalen voor wat inspiratie voor de komende adventsperiode! Want we zijn niet de eersten die aan dit project meedoen!

Kerstengelpresentjes

“Ik heb eerst een kaartje door de bus gedaan en me daarin voorgesteld als kerstengel. Later heb ik een hyacint gebracht en afgegeven. Toen de begunstigde de deur opendeed zij zei: ” O, bent u mijn kerstengel?” Was erg leuk om dit zo te horen. Ik heb een kort praatje gemaakt en gezegd dat ze me nog meer gaat bemerken. Ze kijkt er naar uit en laat zich verrassen.”

“Het bevalt mij goed om tijdelijk een kerstengel te zijn. Ik heb 2 x iets aardigs door de brievenbus gedaan. Omdat je de situatie van de begunstigde verder niet kent, is het wel een beetje lastig om het persoonlijk te maken. Ik houd het anoniem, maar ben stiekem wel een beetje benieuwd hoe de begunstigde het opgevat heeft tot nu toe.”

“We vinden het een leuke actie en er werd ook positief gereageerd op onze 1e bezorging. Daar hebben we een kaartje bij gedaan, met ons e-mailadres. Omdat we de samenstelling van het gezin niet kenden en om de keuze om persoonlijk contact op te nemen aan hen willen laten. We kregen toen vrijwel direct een leuke reactie per mail, met ook een verjaardagsdatum van hun dochtertje in de komende week, dus daarvan hebben we gebruik gemaakt. Nu net een kaartje met (hopelijk) bemoedigende tekst in de brievenbus gestopt. We hebben verder nog wel wat ideeën, bijv een kerstpakket, een taart, vrijkaartjes voor iets etc. Mocht er een leuk contact ontstaan, dan is uitnodigen voor kerst ook een optie.”

Een paar reacties van Ontvangers van Kerstengelpresentjes

“De begunstigde was ontroerd en diep geraakt door de attentie (En hoopt dus op méér!) “

“De cliënten uit de wijk reageren heel verrast en enthousiast! Een persoon was zo ontroerd dat zij moest huilen; vanwege het feit dat er aan haar gedacht is. Een ander vond het ontzettend jammer de persoon gemist te hebben die een presentje had achter gelaten. Zij wil deze persoon heel hartelijk bedanken en hoopt hem/haar nog te treffen. Heel erg bedankt voor dit prachtige initiatief. Het raakt mensen direct in hun hart en doet iets met hen!”

“Diegene die ik opgegeven had het heel fijn gevonden en erg kunnen waarderen. Ik vind het een mooi gebaar van jullie kant uit en hoop dat jullie hiermee doorgaan en nog veel mensen blij kunnen maken.”