Yrityksen tarina

Rakkaudesta puutarhaan

Pihasuunnittelu Saarberg aloitti toimintansa kevättalvella 2014 Kurikan Polvenkylässä, jossa asun isoisäni rakentamassa pienessä punaisessa tuvassa ja toteutan omia puutarhaunelmiani. Olin juuri saanut valmiiksi puutarhuriopinnot, joissa lempiaineeni oli pihasuunnittelu. Yritys piti aloittaa heti, etteivät koulun opit unohdu. Suunnittelin toimintaa keittiön pöydän ääressä ja pian sain ensimmäiset pihasuunnitteluasiakkaani.

Suunnitellessani pihoja aloin vähitellen piirtämään kokonaisuutta täydentämään talon ja puutarhan tyyliin sopivia portteja, istutuslaatikoita ja aitoja. Valmisratkaisut eivät näyttäneet tarjoavan riittävästi vaihtoehtoja, jotta lopputulos olisi viimeistellyn näköinen. "Tavallista koitettihin, mutta komiaa tuppas tulemahan", sanotaan täällä Etelä-Pohjanmaalla.

Pihatuotteiden suunnittelu ja valmistus alkoi tarpeesta saada yksilöllisiä tuotteita puutarhaan massatuotannon vaihtoehdoksi. En myöskään aina löytänyt tarvitsemiani tuotteita valmiina. Erityisesti kaipasin kauniita, tukevia ja kestäviä kasvitukia, jotka eivät ole kertakäyttötuotteita. Kärhöiltä puuttuivat riittävän korkeat köynnösobeliskit ja pioneilta riittävän isot tuet estämään raskaiden kukintojen kaatumista. Käsillä tekeminen on meillä sukuvika, joten puuttuvien tuotteiden valmistus piti aloittaa itse. Paapan 1950-luvulla tekemä puuverstaskin on vielä pihassa punaista tupaa vastapäätä.

Pihasuunnitelmissa käytetään tavallisesti uusia, valmiina saatavilla olevia materiaaleja pihan toteutukseen. Käytän omissa suunnitelmissani mielelläni myös kierrätysmateriaaleja, mikäli se asiakkaalle sopii. Pidän kierrätyksestä ja tuunauksesta. Kysyn aina pihasuunnitteluasiakkaalta, onko hänellä itsellään materiaaleja, joita voi hyödyntää puutarhassa. Pienen miettimisen jälkeen jotain useimmiten löytyykin. Ekologinen ajattelutapa pihasuunnittelussa tuo myös taloudellista säästöä asiakkaalle. Pihan voi suunnitella niin, että turhaa ympäristökuormitusta vältetään pihan toteuttamis- ja ylläpitovaiheessa. Muovin käyttöä voi vähentää, keinolannoitteille on vaihtoehtoja, pölyttäjiä voi suosia monella tapaa. Neuvon kasvien lisäämisessäkin mielelläni, mikäli asiakkaalla on kiinnostusta kasvattaa itse taimia tulevaan puutarhaansa, säästää ja oppia uutta.

Kauniit keittiöpuutarhat ja englantilaiset cottage garden-tyyliset runsaat puutarhat ovat erityisesti sydäntäni lähellä. Suunnittelen asiakkaiden puutarhat kuitenkin aina asiakkaiden toiveiden mukaan sekä taloon ja ympäristöön sopiviksi. Pihan rakentamisessa ja hoidossa auttavat yhteistyökumppanit.

Haluan olla mukana edistämässä suomalaista puutarhakulttuuria. Toivon ihmisten panostavan enemmän omiin kotipihoihinsa, jotta he saisivat puutarhastaan iloa ja hyvinvointia. Tavoitteeni on suunnitella pihoja, jotka ovat kauniita, käytännöllisiä, aikaa kestäviä, kohtuullisella työllä ylläpidettäviä ja mahdollisimman luontoystävällisesti toteutettuja. Ikääntyneille tulee suunnitella pihoja, jotka edistävät itsenäistä kotona selviytymistä turvallisuuden ja helppohoitoisuuden avulla. Näiden asioiden kartoitukseen tarjoan ilmaisen pihaneuvontakäynnin lähiseudun sotiemme veteraaneille. Hyvä piha nostaa koko kiinteistön arvoa, lisää asumisviihtyvyyttä, on turvallinen käyttäjilleen sekä antaa hyvää mieltä vuoden ympäri.