Bokashi-kompostointi

Näin kompostoit bokashi-menetelmällä


Tarvikkeet: kaksi bokashiämpäriä ja bokashi-rouhetta, astia keittiöjätteen keräämiseen


Alimmaiseksi laitat talouspaperin, sen päälle puoli ruokalusikallista bokashirouhetta.

Nyt voit alkaa laittaa keräämiäsi ruokajätteitä bokashiämpäriin. Tuore biojäte kaadetaan ämpäriin pilkottuna pieniin paloihin. Vältä ämpärin aukaisemista enemmän kuin 1-2 krt/pv.

Keittiön tiskipöydällä voi olla kaunis kattila tai muu kannellinen astia johon kerätään päivän aikana tulleet ruokajätteet. Kerran päivässä sisältö kaadetaan bokashiämpäriin ja tiivistetään jätteet ettei synny ilmataskuja. Lisää bokashirouhetta ripotellen biojätteiden päälle. Käytä rouhetta 0,5 - 2 rkl / litra biojätettä. 0,5 rkl riittää jos jäte sisältää vain vihanneksia tai hedelmien kuoria. Käytä rouhetta 1-2rkl, jos jätteessä on proteiinipitoisempaa ruokaa, kuten lihaa, kalaa tai luita. Huomioi kuitenkin ettet laita kovin paljon lihaa kerrallaan ämpäriin. Pieni määrä on ok.

Kun yksi ämpäri on täynnä, sulje ämpäri huolella ja jätä se fermentoitumaan noin kahdeksi viikoksi. Nyt voit täyttää seuraavaa ämpäriä. Muista valuttaa nesteet ämpäreistä joka 3-5 päivä ja käytä neste reilusti veteen laimennettuna lannoitteena tai kaada viemäriin. Muista myös suhauttaa ilmat pois kannen kautta. Bokashinestettä voi myös pakastaa tai säilyttää viileässä odottamassa käyttöä.

Täyttä ämpäriä pidetään sisällä huoneenlämmössä kaksi viikkoa. Tämä on normaali aika, jolloin yksi ämpäri täyttyy, tosin se on yksilöllistä perheen koosta riippuen. Sen jälkeen hapatetun jätteen voi kaivaa suoraan maahan puutarhaan (kesällä) tai sekoittaa käytettyyn multaan (talvella). Eli kun toinen ämpäri täyttyy, voit tyhjentää toisen.

Voit käyttää multatehtaana esimerkiksi ämpäriä tai muovisäkkiä, jossa sekoitat fermentoituneen kasvijätteen käytettyyn multaan. Laita silloin kerros multaa tavallisen ämpärin pohjalle, sitten biojäte johon sekoitat hieman multaa ja päälle lopuksi kerros multaa. Peitä multatehtaan ämpäri kevyesti tai sulje säkin suu löyhästi, jotta multatehdas saa ilmaa. Kasvijäte muuttuu ravinteikkaaksi mullaksi 2-3 viikossa lämpötilasta riippuen. Voit pitää multatehtaan talvella sisätiloissa tai viedä sen ulos. Jos multatehdas jäätyy ja kompostoituminen lakkaa, se jatkuu taas keväällä multatehtaan sulettua.

Bokashiämpäristä tuleva lannoiteneste annetaan kasveille lisäravinteena sekoittamalla vähintään suhteessa 1/200 eli 0,5 cl yhteen litraan vettä. Valmista bokashimultaa laimennetaan myös tavallisella mullalla ennen käyttöä.

Vihannekset, kahviporot, leivät, teepussit, kukkaset, kananmunankuoret ja kaikki jäte ruuanlaitosta sekä lautaselle jätetyt ruuanjämät voi hyvin kompostoida ja fermentoida.

Neste kuten maito, mehu ja keitto kelpaa huonommin koska nestettä ei saa olla liikaa.

Jos jätteet ovat liian märkiä, ne voivat mädäntyä ja alkaa haisemaan, eli fermentoituminen epäonnistuu. Silloin voi kokeilla lisätä bokashi-rouhetta.

Bokashirouhe säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa, suljetussa pussissa, esimerkiksi komerossa.

Rouhe on kuivaa, joten sen käyttöikä on pitkä. Pussissa on parasta ennen-leima, joka tarkoittaa että ennen päiväysmäärää mikrobit ovat tehokkaimmillaan. Tuote on kuitenkin käyttökelpoinen vielä sen jälkeen.

Bokashi-kompostointimenetelmän etuja ovat erittäin ravinteikkaan mullan valmistus nopealla aikataululla ja mahdollisuus ympärivuotiseen siistiin ja hajuttomaan kompostointiin sisätiloissa ympäri vuoden. Kompostoimalla keittiöjätteet vähennät roskiin menevän jätteen määrää. Bokashimullassa olevat hyvät mikrobit hoitavat maaperää tehokkaasti. Hyvässä kunnossa olevassa maassa kasvavat terveet kasvit. Bokashimultaa voit käyttää kaikille kasveille.