εικαστικά

Εικαστικά


Ζωγραφική, Γλυπτική, Εγκαταστάσεις

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Παρασκευή 6/10, 18:00

1. Εθνικό Ωδείο, Μάγερ 18, πλατεία Βάθη

2. Σταθμός Πελοποννήσου, οδός Σιδηροδρόμων


ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 7/10, 18:00

3. Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο

4. HTC31, Κρήτης 31, Άγιος Παύλος


Ώρες λειτουργίας: 17:00- 21:00

1. Ομαδική έκθεση: «Ο άνθρωπος Γυναίκα»

Εθνικό Ωδείο, Μάγερ 18, πλατεία Βάθη

Επιμέλεια: Νατάσα Ηλιοπούλου

Καλλιτέχνες με ετερόκλητες επιρροές, εμπνέονται από το φετινό θέμα του φεστιβάλ «Η Γυναίκα στην Ευρώπη / La femme en Europe» και δημιουργούν έργα, σπουδή στο γυναικείο σώμα, τη γυναικεία υπόσταση αλλά και τη θέση της γυναίκας στο ευρωπαϊκό τοπίο. Μέσα από έργα ποικίλων τεχνικών εικαστικής δημιουργίας ερευνάται η «γυναίκα» ως βασικός χαρακτήρας της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και του δημόσιου βίου της Ευρώπης του σήμερα.

Η γυναίκα ως άνθρωπος, μάνα, σύντροφος, εργαζόμενη, καλλιτέχνις, ως γυναίκα προσπαθεί να ανταποκριθεί επιτυχώς σε όλους τους ρόλους που της αναθέτει η σημερινή κοινωνία. Το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση, εισάγει τον θεατή σε μια διαφορετική πραγματικότητα της Γυναίκας, δίνοντας του τη δυνατότητα να γνωρίσει και να επεξεργαστεί νέες έννοιες και ιδέες.

  • Στα πλαίσια της έκθεσης θα υπάρχει installation σε διάλογο με διαδραστική live performance, η οποία θα πραγματοποιείται σε ημέρες που θα ανακοινώνονται. 1η παρουσίαση την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 19:00.

Συμμετέχουν:

Υβέτ Γολεμάτη, Χαρά Ευθυμιοπούλου, Αθηνά Κανελλοπούλου, Γιώργος Κοντομηνάς, Σοφία Μανιατάκη, Αντωνία Μαντζούκα, Δάφνη Μπαμπανιώτη, Λία Πανουργιά, Μαρίνα Ροβίθη, Μαργαρίτα Ρόκα, Αναστασία Ρούσσου, Φιλιώ Σαμψάκη, Ηλιάνα Σκουλάξινου, Ασπασία Σταυροπούλου, Δανάη Σύρρου, Καίτη Τσαβαρή, Μαρία Φωτάκη, Ελένη Χάμου


2.α) Ομαδική έκθεση: «Cherchez la femme...en Europe»

Σταθμός Πελοποννήσου, οδός Σιδηροδρόμων

Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη

Όσο κι αν ψάξω δεν μπορώ να σε ορίσω “γυναίκα” γιατί είσαι αφετηρία, διαδρομή, τέλος κι αρχή μου. Ένας κύκλος η ύπαρξή σου. Το πιο τέλειο σχήμα. Ο ορίζοντας έχει παύσει από καιρό να σε ορίζει γιατί είσαι ιδέα που έρχεσαι από Ανατολή και Δύση. «Είτε έρχεσαι απ’ τον ουρανό ή απ’την κόλαση, αδιάφορο. Ω Ομορφιά! Τέρας πελώριο, τρομαχτικό, απλό!», είπε ο Charles Baudelaire για εσένα.

Η γυναίκα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο όταν γίνεται λόγος για τέχνη, καθώς αποτελεί πολυδιάστατη έννοια που εμπεριέχει πλήθος ιδιοτήτων.

Στην ομαδική έκθεση με θέμα: cherchez la femme…en Europe, μια ομάδα καλλιτεχνών συνομιλούν με αφορμή την γυναικεία παρουσία στην Ευρώπη και δημιουργούν εικαστική πλατφόρμα, όπου η έννοια γυναίκα γίνεται μέσα από την ματιά τους ύλη, εικόνα και λόγος στο σήμερα.

Συμμετέχουν:

Δημήτρης Αδάμης, Εύη Αθανασίου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Έλλη Βέλιου, Κωνσταντίνος Βερούτης, Κώστας Βλαχόπουλος, Μαρίβα Ζαχάρωφ, Αριστοτέλης Ζηνέλης, Μιχαήλ Θεοφάνης, Ελισάβετ Κεχαγιά, Παρασκευή Κούκκου, Λία Κουτελιέρη, Ελένη Κυριαζοπούλου, Σογία Λιάρου, Αγγελική Λόη, Σταυρούλα Μητσάκου, Δώρα Μπελεγρίνου, Ιωάννα Μπέτση, Γιώργος Μπούνιας, Αθηνά Νικολάου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Χρυσάνθη Πέτρα, Τασία Σέμψη, Γιώργος Σιγάλας, Αναστασία Συρμποπούλου, Τιτανία (Ειρήνη Ανδρίτση), Ελένη Τσιλιλή, Ιωάννης Τσούμας


2.β) Ομαδική έκθεση: «Woman und femme»

Σταθμός Πελοποννήσου, οδός Σιδηροδρόμων

Επιμέλεια: Άννα Τσαμκόσογλου

Από την Καλλιτεχνική Παρέα της Φλώρινας

Οι ιδιότητες της Γυναίκας ως οντότητα μέσα στο κοινωνικό σύνολο είναι πλουραλιστικές. Αναφέρονται στο κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό γίγνεσθαι. Ο επικοινωνιακός της χαρακτήρας έγκειται στη σύνθεση και σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν. Η ένταξή της στην Ευρώπη ενδυναμώνει όλες τις παραπάνω ιδιότητες, ενισχύοντας την αρχέγονο φύση της.

Συμμετέχουν:

Pirro Caridha, Χριστίνα Γκόλνα, Χρήστος Διαμαντής, Μίνα Κουζούνι, Φιλιώ Κουρκούτη, Κωνσταντίνα Λύκου, Βάσω Μπουρμά, Αλέξιος Ξενίας, Χρυσούλα Ξυνέλη, Ευγενία Ραγκούση, Νίκος Πολυχρονόπουλος, Βίκυ Σαμουηλίδου, Ιωάννης Σπυρόπουλος, Αναστασία Σταυροπούλου, Νίκος Τόπακας, Άννα Τσαμκόσογλου, Χαρά Χρηστίδου


3. Ομαδική έκθεση: «Απω-θηλυ-μένα»

Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο

Επιμέλεια: Ειρήνη Μαρία Νανούρη

-Τί είναι αυτά τα κέρατα πάνω στο κεφαλι σου;

-Ό,τι είναι και αυτά τα χέρια πάνω απ’ το δικό σου.

-Να γιατί εγώ επιλέγω να είμαι αφηρημένη!

-Αποχωρώ, δεν μπορώ να σας ακούω άλλο!

Διαφορετικοί καλλιτέχνες με μια παραδόξως κοινή θεματική βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον αλλά και μεταξύ τους αντιμέτωποι σε μία προσπάθεια απομυθοποίησης του θηλυκού μένους, βασισμένη στα απω-θηλυ-μένα πρότυπα του σύγχρονου κόσμου. Ποιος μπορεί να ορίσει ένα γυναικείο ρόλο; Κανείς. Μια γυναίκα μόνο ή... ένας καλλιτέχνης!

Συμμετέχουν:

Julien Binet, Ιωάννα Γεωργιλάκη, Ελένη Γκινοσάτη, Νίκη Ζαχαρή, Χριστίνα Μαρούγκα, Αγγελική Μπάρα(Vertcrâne), Αναστασία-Ζωή Σουλιώτου


Ώρες λειτουργίας: 17:00- 20:00

4. «Γυναίκες που τόλμησαν στη Δύση στα 70s»

HTC31, Κρήτης 31, Άγιος Παύλος

Eπιμέλεια: Σοφία Λέρτα

Έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής

  • Leni Sinclair (Φωτογράφος) Detroit Rock, 1964 - 1975. Total access, back stage pass.

Από την ανατολική Γερμανία στο Ντιτρόιτ, φωτογράφος και ακτιβίστρια, μας ταξιδεύει με τις φωτογραφίες της στα μονοπάτια της ροκ μουσικής από το 1964 μέχρι το 1975.

  • Louise Schimid and Σοφία Λέρτα (Ζωγράφοι)

Από τη Γλασκώβη στην Αθήνα: μία συζήτηση κατ' οίκον.


5. Φορητή έκθεση σε ανοιχτούς χώρους του φεστιβάλ

Ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Νίκος Γαζέπης μοιράζεται μαζί μας έργα εμπνευσμένα από το «μικρό Παρίσι των Αθηνών».

Επιπρόσθετες πληροφορίες για τις εκθέσεις και για τους εικαστικούς δημιουργούς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, θα ανακοινώνονται τις επόμενες μέρες στο www.petitparisdathenes.gr και www.mikroparisi.com