διαλέξεις-συζητήσεις

Διαλέξεις


ΣΑΒΒΑΤΟ 23.11 18:30

Match Point Αινιάνος 1,πεζόδρομος ΓΣΕΕ

Πηνελόπη Π. Πετροπούλου, Αντιπρόεδρος παρ/τος Αθηνών Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Ο ρόλος των γυναικών στην δημιουργία της ατμόσφαιρας των καμπαρέ, από την εποχή της εμφάνισής τους στο Παρίσι και αργότερα κατά την εξέλιξή τους στα βερολινέζικα καμπαρέ, βαριετέ και τα αμερικάνικα μιούζικαλς. Στόχος μας είναι, αγγίζοντας την ιστορία των καμπαρέ να επαναπροσδιορίσουμε και να επανατοποθετήσουμε την έννοια και τη θέση της γυναίκας στον κόσμο του θεάματος της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας μέσα από καινούριες συνθέσεις και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

ΤΡΙΤΗ 26.11 18.30

Μπάγκειον Πλ. Ομονοίας 18

Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, κριτικός και Ιστορικός Μουσικής

Ο επιφανέστερος των Ελλήνων μουσουργών Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) – συμπληρώθηκαν φέτος 70 χρόνια από το θάνατό του – έζησε στο Βερολίνο από το 1921 έως το 1933, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα. Υπήρξε επομένως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της μεγάλης ακμής του Βερολινέζικου Καμπαρέ. Δεν υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες του ίδιου για την σχετική εμπειρία του, μια και ήταν ιδιαιτέρως εσωστρεφής. Στη μουσική του, ωστόσο, αυτή που συνέθεσε τόσο στην εκεί παραμονή του, όσο και μετέπειτα, αντικαθρεπτίζονται ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ηχοχρώματα του Βερολινέζικου Καμπαρέ.

ΠΕΜΠΤΗ 28.11 18.30

Match Point Αινιάνος 1, πεζόδρομος ΓΣΕΕ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, Ποιητής-Κριτικός

Τα παρισινά καμπαρέ στον αντίποδα της θεατρικότητας του βερολινέζικου καμπαρέ ευνοούν τη χαρά της ζωής, ψυχαγωγούν χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα και γίνονται πόλος έλξεως ηδονιστών κάθε λογής, χωρίς να αποκλείονται φυσικά οι ποιητές, όμως οι εικαστικοί καλλιτέχνες φαίνεται ότι έχουν εκεί τη δεύτερη έδρα τους. Το Έρεβος, ακόμα κι αν εμφιλοχωρεί αυτό γίνεται μέσα από μια ελληνορωμαϊκή αντίληψη της ζωής ως πηγής ηδονών κι όχι ως κοιλάδας δακρύων. Η ουσία της σωματικότητας και του ρυθμού γίνεται εδώ σχεδόν συνώνυμη της ελευθεριότητας και δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες και σκοτεινά κίνητρα. Η δημοκρατία της διασκέδασης είναι μάλλον καρναβαλικού τύπου και θυμίζει περισσότερο Μεσόγειο παρά τις σκοτεινές κι ανήλιαγες μητροπόλεις του Βορρά. Το Παρίσι φέρει ακόμα τις γαλατικές επιρροές του" περίληψη της εισήγησης του Κωνσταντίνου Μπούρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.11 18.30

Κορσές: Από τα καμπαρέ στην υψηλή ραπτική

Wyndham Grand Athens Hotel, Πλ.Καραϊσκάκη (στάση μετρό Μεταξουργείο)

Αγγελική Μπάρα, Ιστορικός Τέχνης

Στην διάλεξη συμμετέχουν : ο Δημήτρης Στρέπκος ( Celebrity Skin) fashion designer, Αννιέζ Γκάλλου ( Gallouartfashion ) fashion designer και εικαστικός

Ο κορσές, ένα από τα απόλυτα αξεσουάρ στην ιστορία της ενδυματολογίας, πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα. Για αρκετούς αιώνες λειτούργησε σαν εσωτερικό ρούχο που σταθεροποιούσε την γυναικεία σιλουέτα, τονίζοντας την γραμμή της μέσης. Φορέθηκε από όλες τις γυναίκες, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, κηρύσσοντας το ως το απόλυτο εργαλείο θηλυκότητας. Με την απαγόρευση του κορσέ στις αρχές του 20ο αιώνα, ο κορσές παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι των ενδυμάτων των καμπαρέ. Το απαγορευμένο αξεσουάρ, επανέρχεται δυναμικά την δεκαετία του ’80, αποτελώντας σήμα κατατεθέν για μεγάλους σχεδιαστές όπως ο Jean Paul Gaultier και Thierry Mugler, με τον κορσέ να εισβάλει δυναμικά στην υψηλή ραπτική. Η διάλεξη αυτή, μας βάζει σε μια άλλη οπτική της ιστορίας της μόδας, μέσα από κοινωνικά και πολιτιστικά πλαίσια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30.11 18.30

Μπάγκειον, Πλ. Ομονοίας 18

Λάμπρος Λιάβας, Εθνομουσικολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Από την Πόλη και τη Σμύρνη στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Συζητήσεις

ΔΕΥΤΕΡΑ 25.11 & ΤΕΤΑΡΤΗ 27.11 16:00

“Μελλοντικές πολιτιστικές δράσεις του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου”

“Bukowski” Athens BARt , Φαβιέρου 48, Μεταξουργείο

Συζητήσεις των διαχειριστών του φεστιβάλ με το κοινό με θέμα τις προγραμματισμένες αλλά και πιθανές νέες δράσεις του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου.