Vieraat kielet ja oppimisvaikeudet

Heini Syyrilä Digiopetus Syyrilä

18.9.2018

Ääntämisen tarkka ja runsas opettelu tukee oppimisvaikeuksisen oppijan vieraan kielen omaksumista.

Ääntämisen oppiminen alkaa vieraan kielen äänteiden ja sanojen toistamisella mallin perässä yhä uudelleen ja uudelleen. Suun lihakset eivät ole tottuneet uusien äänteiden tuottamiseen ja voi kulua paljon aikaa ja tarvitaan usein paljon harjoittelua ennenkuin oppija pystyy luonnollisesti tuottamaan kohdekielen äänteitä, jotka ovat omalle äidinkielelle vieraita.

Äänteiden oikean ääntämistavan (ja paikan missä ne suussa ääntyvät) oppimiseksi ei useimmiten riitä pelkkä korvakuulo vaan pitää myös tietää, mihin asentoon ja paikkaan kieli tulee laittaa ja miten esimerkiksi huulet ovat. Netistä löytyy paljon ohjevideoita eri kielten ääntämiseen.

Ääntämisessä oppiminen alkaa yleensä yksittäisten äänteiden hahmottamisesta sekä yksittäisten sanojen ääntämisestä mallin perässä yhä uudelleen ja uudelleen. Pikku hiljaa oppija alkaa kuulla, missä sanapaino on. Sitten edetään lauseisiin ja lopulta teksteihin ja opitaan kielen intonaatiota eli sävelkulkua.

Ääntämisen opettelua kannattaa tukea niin koulussa kuin antaa vinkkejä ja työkaluja (digitaaliset avuksi!) kotiharjoittelussa:


 • miten ja missä äänteet äännetään: videoita esim. IPad: Pronunciation: English sound tai ruotsissa: uttal.se
 • IPad: Phonics Genius: oppija valitsee kirjaimen tai kirjainyhdistelmän, jonka äänneasua harjoittelee toistamalla perässä ja nauhoittamalla oman versionsa ja voi hioa omaa ääntämistään lähemmäksi oikeaa -samalla oppii sanastoa, koska näkee kuvan, kuulee äänen ja näkee kirjoitusasun


 • Videoita kannattaa hyödyntää monella tavalla:
 1. ääntämistä open laatiman videon ja toiminnallisen materiaalin avulla
 2. uuden tekstin vaikeat sanat etukäteen videon kautta

Kuulemalla oppiminen korostuu, jos lukeminen on vaikeaa.

Animaatioiden ja videoiden käyttö korvaamassa kirjoittamista vaativia tehtäviä on tärkeä tuki erilaiselle oppijalle.

IPad-sovellukset:


Muista myös mahdollisuus tukea lukivaikeuksista Speech to Text-sovellusten käytöllä eli oppija puhuu ja kone muuntaa kirjoitukseksi (riittävän hyvän ääntämisen merkitys korostuu!), jonka jälkeen tekstistä ruutukaappaukset palautettavaksi tuotokseksi

IPad: Easy Spelling Aid

Sanaston ja kieliopin opettelussa on tärkeää monikanavainen ja runsas harjoittelu, jossa opittavaa asiaa kierrätetään myös oikean aivopuoliskon kautta eli tilanteessa hyödynnetään visuaalisuutta, tunteita ja käden liikettä (Moilanen).

Digitaalisia sovelluksia sanaston opetteluun kaikkien oppijoiden, mutta erityisesti erilaisten oppijoiden tueksi:

 • IPad: Bitsboard (maksullinen) -> 25 minipeliä, joista osassa kuva-ääni vastaavuuksia, lopuissa kirjoitetut versiot
 • Reactored -toimii selaimessa kaikilla laitteilla (14pv testimahdollisuus, muuten vuosilisenssi, kaikki kielet samalla käytössä)
 • Glosor/Spellic
 • Educaplay
 • GoConqr
 • Quizlet
 • MemriseKouluttaja:

FM, saksan ja ruotsin lehtori Heini Syyrilä (Digiopetus Syyrilä)

digiopetus@gmail.com

www.kieltenopetus.fi

Sivullani mm. sovelluslistani ja tietoa tulevista koulutuksista

FB: kieltenopetus.fi -sivu

-Ota yhteyttä!