Η πένα και το ξίφος

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

TOΜΕΑΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΣΤ' ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η πένα και το ξίφος: η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική από τους πρώιμους νεότερους χρόνους έως σήμερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λόγω των εξελίξεων και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας (https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/6794-anakoinwsh-newn-metrwn-gia-thn-prostasia-ths-dhmosias-ygeias) το συνέδριο «Η πένα και το ξίφος» αναβάλλεται για τις 16-18 Οκτωβρίου 2020. Θα πραγματοποιηθεί τότε στις ίδιες αίθουσες του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Παρακαλούμε φροντίστε ώς τις 20 Μαρτίου να αλλάξετε το εισιτήριό σας χωρίς επιβάρυνση τελών επανέκδοσης, αν το έχετε εκδώσει με την Aegean (η εταιρεία επιτρέπει μετάθεση των εισιτηρίων που αφορούν πτήσεις έως και τις 20 Μαρτίου, χωρίς επιβάρυνση τελών επανέκδοσης, με νέες ημερομηνίες ταξιδιού από τις 21 Μαρτίου έως τις 20 Οκτωβρίου).

Εάν χρειαστείτε βεβαίωση για την αλλαγή των εισιτηρίων, είμαστε στη διάθεσή σας.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση,


Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Λ. Βαρελάς

Μ. Βασιλειάδη

Κ. Γιαβής

Τ. Καπλάνης

Τ. Μαρκομιχελάκη


Σύμφωνα με τον Pierre Bourdieu, η κοινωνιολογία, όπως και κάθε άλλη επιστήμη που επιζητά να ερμηνεύσει, να κατανοήσει και να αναλύσει την απρόβλεπτη πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συνθήκης, είναι μια «πολεμική τέχνη», λειτουργεί δηλαδή με κανόνες αγωνιστικού αθλήματος που προϋποθέτει ακαταπόνητη προετοιμασία, μεθοδική άσκηση, πειθαρχία και πίστη. Στο πλαίσιο μιας αμυντικής αντίληψης για τη λειτουργία της γραφής, τόσο η λογοτεχνία όσο και η φιλολογία θα μπορούσαν να θεωρηθούν πεδία μάχης στα οποία ασκείται με όρους και στρατηγικές πολέμου ένα είδος συμβολικής βίας. Είτε αφορά τη μαχόμενη κριτική και φιλολογία, η οποία διαμορφώνει και κατασκευάζει τελικά το πνευματικό imperium σε όλο το φάσμα της ιστορίας της λογοτεχνίας, είτε αφορά τη λογοτεχνία, κάθε φορά που οι συντελεστές της υπερασπίζονται συλλογικές ιδεολογίες ή ατομικές ταυτότητες, ο λόγος αρθρώνεται σαν μια επίθεση με ελιγμούς και διακριτές τακτικές.

Η ΙΣΤ ́ Επιστημονική Συνάντηση του Τομέα ΜΝΕΣ του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ έχει ως κεντρικό στόχο να φωτίσει την πολεμική διάσταση της λογοτεχνίας, της φιλολογίαςκαι της κριτικής, διερευνώντας ευρύχωρα στον χρόνο τεχνικές, ρητορικές και είδη.

Προτεινόμενες θεματικές περιοχές:

Φιλολογία και κριτική

1. Φιλολογικές έριδες και διαμάχες

2. Η ρητορική των πολεμικών κειμένων (λίβελλοι, κριτικές, δημοσιογραφία)

3. Παράδοση vs. νεωτερικότητα: η κριτική ως πεδίο στράτευσης σε κρίσιμους καιρούς

Λογοτεχνία

1. Το οπλοστάσιο του λογοτέχνη: παρωδία, σάτιρα, παιγνιώδης λογοτεχνία

2. Λογοτεχνικές ανταρσίες και συγκρούσεις λογοτεχνών

Οι εργασίες της Επιστημονικής Συνάντησης θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαρτίου του 2020 (πιθανότερες ημερομηνίες 20-22 Μαρτίου).

Οι ενδιαφερόμενες/οι καλούνται να υποβάλουν πρόταση για ανακοίνωση, η οποία θα περιλαμβάνει τίτλο και περίληψη 300 λέξεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019 (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lvarelas@lit.auth.gr).

Η επιλογή των προτάσεων θα ανακοινωθεί από την Επιστημονική Επιτροπή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Δαπάνες μετακίνησης και διαμονής δεν θα καλυφθούν.

Η Επιτροπή θα επιδιώξει να διασφαλίσει ευνοϊκότερες τιμές για τους συνέδρους σε καταλύματα της Θεσσαλονίκης.


Τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής

Λάμπρος Βαρελάς

Μάρθα Βασιλειάδη

Κώστας Γιαβής

Τάσος Α. Καπλάνης

Τασούλα Μαρκομιχελάκη