Parlem d'Intel·ligència Artificial (AI)


La Intel·ligència Artificial, és amb tota probabilitat, la disciplina tècnic-científica amb més potencial en els pròxims anys. Andrew Ng, considera la IA com "l'electricitat del segle XXI". Intentarem definir-la però:

Alan Turing, per molts un dels pares de la informàtica, va tractar de definir la. Davant la dificultat, es va inventar un test per intentar determinar si alguna cosa posseïa o no intel·ligència artificial. Així va néixer l'anomenat Test de Turing .

Després de mirar el vídeo,

  • Quina importància creus que ha tingut Alan Turing en la creació i conceptualització de la Intel·ligència Artificial?

  • Quina definició faries tu del concepte d'Intel·ligència Artificial?


Any 1956. Allen Newell, Herbert Simon, Marvin Minsky, Arthur Samuel i John McCarthy -que va encunyar el terme- es reuneixen a Dartmouth College. Aquella reunió acabaria amb un optimisme exagerat: van crear del no-res la disciplina d'intel·ligència artificial: tots van creure que desenvolupar aquesta capacitat i dotar les màquines de la capacitat de pensar seria fàcil.

"Van ser enormement optimistes", confirmava Ramon López de Mántaras. Catedràtic d'Intel·ligència Artificial al CSIC i autor del llibre 'INTELIGENCIA ARTIFICIAL', Aquest investigador va ser un dels ponents de la Jornada #èTic el novembre del 2015, sobre "La transformació de la Humanitat". Durant els 50 del segle passat, López de Mántaras , comenta que la intel·ligència artificial estava en uns molt bons moments on, per exemple les màquines aconseguien jugar a les dames millor que molts éssers humans, resolien problemes algebraics i lògics i fins i tot aprenien a parlar anglès.


Entrevista a Ramón López de Mántaras. El futur de la intel·ligència artificial

Que podem considerar Intel·ligència Artificial?

Recuperem el cas de la partida Kasparov contra la màquina d'IBM DeepBlue i, uns anys després , la partida de Go que va guanyar la màquina AlphaGo.

Aquesta partida d’escacs es va plantejar com un combat entre l’home i la màquina, la derrota de Kasparov doncs, es va assimilar a la derrota de l’home davant de la màquina. Anys més tard, hem pogut saber que el mateix Kasparov va entomar molt malament aquests fets.

Kasparov va tornar als escenaris de la seva famosa derrota de Deep Blue, la sala de ball d’un hotel de Nova York, on es va produir un debat amb experts d’Intel·ligència Artificial organitzat per a l’Associació Advancement of Artificial Intelligence. Kasparov, en aquest acte comentava «He fet les paus amb la Intel·ligència Artificial. Al final del dia, la partida no va ser una maledicció sinó una benedicció, perquè jo era part d’alguna cosa molt important. Vint-i-tres anys enrere, hauria pensat diferent. Tots ens equivoquem. El que és s important és com gestionem dels nostres errors, davant d’una experiència negativa. El 1997 va ser una experiència desagradable, però em va ajudar a comprendre el futur de l’ésser humà i la col·laboració de la màquina en aquest futur. Vam pensar que érem immillorables, a escacs, Go, Shogi. … Hem d’esbrinar com es pot afegir els nostres avantatges als de les màquines. Sempre dic que vaig ser el primer treballador del coneixement la feina del qual estava amenaçada per una màquina. Però això m’ajuda a comunicar aquest missatge al públic. Perquè, ja ho sabeu , ningú pot sospitar que sóc pro ordinador.»

(Més àmpliament explicat al Blog de Ricard Faura).

Diferents tipus d'Intel·ligència Artificial

Intel·ligència artificial feble

És la capaç de resoldre problemes molt ben definits i acotats. La intel·ligència artificial feble és la que ha provocat la veritable explosió d'aquesta disciplina en els últims temps: s'han aplicat diferents tècniques com aprenentatge màquina o aprenentatge profund per aconseguir resoldre problemes específics, amb molt bons resultats.

Els casos comentats de Deep Blue o AlphaGo són un exemple d'intel·ligència artificial feble.

Intel·ligència artificial general

La intel·ligència artificial general, permetria resoldre qualsevol tasca intel·lectual resoluble per un ésser humà. Aquesta intel·ligència artificial seria multitasca i podria fer centenars, milers de coses diferents bé. La intel·ligència artificial general seria capaç de realitzar judicis i raonar davant d'una situació d'incertesa -a partir de l'aprenentatge i l'entrenament-, a més de comunicar-se en llenguatge natural, planificar o aprendre.

Intel·ligència artificial forta

Una intel·ligència artificial forta aconseguiria comptar amb els estats mentals amb què comptem els éssers humans, però aconseguiria anar molt més enllà gràcies a la seva capacitat de càlcul i d'adaptació a l'entorn.

Si s'aconseguís una veritable Intel·ligència artificial forta, es plantejaria un nou escenari fins ara impensable. N'hi ha que ens parlen que aquesta intel·ligència artificial forta resoldrà tots els problemes de la humanitat (desigualtats, fam, pobresa, guerres) i ens portarà a una nova era en què el benestar i la qualitat de vida serien extrems. Altres que ens portarà a un escenari que hem pogut seguir en novel·les, sèries i pel·lícules, d'una intel·ligència artificial forta que s'adonarà que els humans ja no som necessaris.