Kotiväen sivusto
Tietoa vanhemmille ja huoltajille

Miksi paloturvallisuutta pitää opettaa lapsille? 

Monet koululaiset ovat osan päivästä yksin kotona ja hätätilanteessa nopea toiminta on tärkeää. Siksi lapsen oma turvallisuusosaaminen on tarpeen.

Tärkeää on silti, että lapsi tietää, että aikuinen on vastuussa perheen turvallisuudesta. 

Palojärki-oppitunnit on tehty 1.–2.-luokkien oppilaille. Oppitunnit on suunnitellut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry. yhteistyössä alaluokkien opettajan kanssa. Materiaali on suunniteltu tukemaan opetussuunnitelman mukaista laaja-alaisen osaamisen kokonaisuutta, jossa aiheina ovat muun muassa itsestä huolehtiminen ja arjen taidot kuten turvallisuus.  

Miten puhua lapsille paloturvallisuudesta?


Palojärki-opetuksen tarkoituksena on antaa lapsille uskoa omaan pärjäämiseen hätätilanteessa ja ohjeita oikeaan toimintaan.


Autossa käytetään turvavyötä, vaikka suurin osa ei koskaan joudu autokolariin. Samalla tavalla myös muihin hätätilanteisiin kuten tulipaloihin on hyvä varautua. Varautuminen tarkoittaa sitä, että etukäteen miettii toimintaa hätätilanteessa ja hankkii apuvälineitä kuten sammutuspeitteen ja käsisammuttimen. Hätätilanteesta selviää paremmin, kun on varautunut.


Aihe voi olla lapselle jännittävä. Siksi aikuisen on hyvä valmistautua juttelemaan asiasta lapsen kanssa. Tarkoitus ei ole pelotella lapsia, mutta tulen kanssa varovaisuus ja pieni huoli on hyvä asia. Yöunia ei ole kuitenkaan tarkoitus menettää ja siksi aikuisen rauhallista läsnäoloa tarvitaan.


Aikuisen on hyvä muistaa, että asia saattaa pelottaa lasta, vaikka hän ei siitä itse puhukaan. Siksi on hyvä tarjota mahdollisuus jutteluun. Jos lapsi ei halua puhua, hän ei ehkä ole valmis juttelemaan siitä vielä.


Miten voit toimia?


Mitä voit sanoa?


Jos tulipalo pelottaa lasta, voit sanoa vaikka näin:
"Ei huolta, meillä on kotona palovaroittimet ja sammutuspeite, ja osaamme toimia tulipalossa oikein. Tärkeintä on soittaa hätänumeroon 112, jos huomaat jossain tulipalon. Hätäkeskus auttaa aina ja kertoo oikeat ohjeet, vaikka et itse niitä muistaisikaan. Ja muistathan kulta, että tulipaloja sattuu harvoin. Kun olemme itse huolellisia, ei tulipalo syty helposti."

Kodin paloturvallisuuskasvatuksen tueksi:

Meidän perheen pelastautumissuunnitelma 

Materiaalien selaaminen:

Selaa kodin materiaaleja mustan ylävalikon kautta. Jos mustaa valikkoa ei näy, on se kiinni ja aukeaa vasemman yläkulman kolmesta valkoisesta viivasta.