Presentació

Les IV Jornades Literatura, Territori i Educació se celebraran els propers dies 28, 29 i 30 d’abril de 2017 a la vila d’Arenys de Munt (Maresme) amb el lema “Paisatges de la Memòria” i prendran el relleu de les que s’han celebrat a València, Ontinyent i Sagunt en anys anteriors.

Aquestes jornades estan organitzades per la Universitat de Barcelona i per la Xarxa Geografies Literàries 3.0 (els membres de la qual pertanyen a diverses universitats dels territoris de parla catalana: UV, UB, UVIC, UIB, URV, UA) i tenen el seu principal focus d’interès en la transferència de la innovació pedagògica referida a les relacions entre la Literatura i el Territori envers la comunitat educativa, tant pel que fa a la formació inicial com pel que es refereix a la formació contínua.

En conseqüència, els objectius d’aquestes Jornades sempre han tingut dos pals de paller fonamentals:

  1. En primer lloc, la presentació i la difusió dels treballs de recerca i d’innovació endegats pels membres de la Xarxa i dels seus alumnes per facilitar l’enriquiment mutu i la millora progressiva de les rutes literàries i la resta de propostes didàctiques que s’han anat generant.
  2. En segon lloc, ésser un punt de trobada entre professorat universitari, alumnat universitari i professorat en actiu, atès que la discussió i l’intercanvi d’idees resulta fonamental en el desenvolupament professional dels educadors del nostre país. D’aquesta manera, durant uns dies, estudiants i professorat de diverses contrades poden obrir mirades i descobrir paisatges literaris diferents.

En les últimes jornades, la presència d’estudiants universitaris de diverses facultats relacionades amb el món de l’educació fou molt significativa i sempre ha estat valorada molt positivament tant per l’organització com per ells mateixos. S’ha conformat, per tant, un estil de trobada on l’activitat acadèmica organitzava les sessions, però les activitats de convivència -actes culturals i àpats comunitaris- tenien un paper rellevant per facilitar el coneixement entre l’alumnat de les diverses facultats. Per aquesta raó s’ha procurat triar poblacions on l’Ajuntament hagi facilitat l’allotjament dels estudiants, espais on dur a terme les sessions, l’acollida dels professionals… Enguany, l’Ajuntament d’Arenys de Munt s’ha engrescat en aquest projecte de manera molt decidida.

En aquesta edició, a més a més, es vol potenciar l’assistència de docents en actiu, com a activitat de formació permanent i, sobretot, per aprofitar la seva experiència a l’hora de discutir les diverses aportacions dels ponents.


Així doncs, sota el lema de “Paisatges de la memòria” aquestes jornades volen centrar el focus d’atenció en el paper de la literatura com a garant de la memòria dels nostres entorns, dels nostres paisatges, a la vegada que reclamen la creativitat didàctica per trobar estratègies que permetin acostar l’alumnat a la literatura, al paisatge i a la memòria col·lectiva dels indrets.


Comitè organitzador