Prea multe nu sunt de spus despre mine. Sau poate sunt ?

Cele mai importante realizări sunt enumerate aici:

Volumul de sonete RĂSPUNSURI PENTRU WILL a fost menit să comemoreze, la apariţia sa în 2016, 400 de ani de la trecerea în nemurire a Marelui Shakespeare.

Cadrilul Will – Ovidiu Oana-Pârâu deşi ar trebui să aibă o curgere lentă cu dări de cuvinte şi zămisliri de răspunsuri, are totuşi un pisc total ineclectic, energetic, poetul amintindu-ne de „a fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea”, una din predictele filosofiei hamletiene. Urmărind rotirea scenelor intrăm, noi cititorii, în universul necuprins în care-şi fac loc cerul, pământul, floarea, copacul, iubirea, dar şi „pârâul din argintul lumii”.

Intrăm de asemenea în cel al triumfului, măiastra, în care un fenix nu se lasă-ngropat în cenuşă ca apoi să apară, ci are pasagere scânteieri de ciclop peste miriştea neagră lăsată de noaptea lunii acoperite. 

Dincolo de a fi doar parte a unui volum comemorativ, cele 107 "Răspunsuri pentru Will" pot fi considerate ca o reinterpretare a temelor extrem de actuale, şi în Anglia sfârşitului de sec. XVI, şi în lumea de azi.

Volumul tematic SURORI METRESE TIMPULUI

Acesta este primul volum exclusiv de pasteluri din literatura română aparținând unui singur autor.

"Cu cele 200 de pasteluri autorul Ovidiu Oana-pârâu crează o frescă unică în galeria literaturii române prin diversitatea şi complexitatea imaginilor care o compun. Ele închid cercul deschis de Pastelurile lui Vasile Alexandri publicate în anii 1968-1969 în Revista Convorbiri literare."
Adina Dumitrescu

Iar eu adaug:
Volumul de pasteluri îl dedic Şcolii româneşti care are atâta nevoie să redescopere Limba Română.

Educatorii îi vor învăţa cu aceste versuri pe prichindei să pronunţe cu fermitate şi să ritmeze cu gingăşie.

Învăţătorii pot folosi descrierile mele pentru a-i ajuta pe şcolari să înţeleagă de-a binelea natura devenită pentru ei un alt oarecare spaţiu virtual.

Dascălii de limba română au la îndemână alcătuiri de suflet care pot sădi în elevi şi liceeni respectul faţă de frumosul simplu iar Profesorii de arte vor avea în pasteluri modele care să-i inspire să se exprime prin culoare ori prin sunet şi că visele pot fi atinse.

Iar mai apoi, toţi aceştia şi chiar voi, ceilalţi, să nu uitaţi să răsfoiţi din când în când o carte ca prag spre universalitate şi înţelegere a faptului că Dumnezeu se află în noi şi în tot ceea ce ne înconjoară.

POVEŞTI DIN VEAC - este un volum de poeme care adună laolaltă basme, legende, povestiri istorice şi poveşti de Crăciun, toate ritmate de trepidanta curgere a Marii Clepsidre Universale.

În Cuvânt înainte autorul afirmă:

"...Înaintea oamenilor de ştiinţă, poeţii călătoresc între universuri …

Eu nu sunt poet, dar aici, undeva în mine, ca şi în voi, se află dăltuite toată istoria lumilor începând cu Facerea. 

Poeziile sunt deja scrise în orice suflet însă unii le pot vedea, alţii nu; eu doar le scot la lumină. Cuvântul ales cu grijă ni le restituie, uneori ca amintiri, alteori ca vise ori închipuiri.

Am zămislit pentru voi legende, basme, povestiri istorice şi poveşti de Crăciun versificate în ritmurile mai lente sau mai galopante ale clepsidrelor universale.

Rostul "Poveştilor din veac" este ca nimic din tot ce a fost sau ce va fi să nu fie uitat, chiar cele care ni se pare că nu s-au petrecut încă."

Lectură destinată deopotrivă şi celor mici, şi celor mari.

Şi găsesc în volumul de poezie cheia spre libertate prin basm, ciopârţirea pajurii prin golul steagului, pe rând găsesc chipul şarlataniei instaurat de la bărbat la femeie şi invers, de la alb la negru, de la fierbinte la rece, găsesc răul semănat şi întins, găsesc solemnitatea şi mă plec. Căci Ovidiu Oana-pârâu din Ţara Făgăraşului e solemn, se înalţă precum vechiul drum al oierilor, străbate apa Sohodolului urcând printre chei, trece muntele în ambele sensuri, se leagă frate de mamă şi tată cu cei din Mărginimea Sibiului pe drumul Păltinişului, face roată din doină şi din iubire învârtind fusul în caierul din lână de oaie, pregăteşte băteala războiului de ţesut, iar eu cititoare vărs lacrima lumânării din ceara curată a albinelor, ocupând locul iniţial de român, primitor al darului căzut din cer, dar ce în loc să doboare prin greutate, înalţă!

(RIP) Adina Dumitrescu
20 februarie 2017

RĂSPUNSURI PENTRU ANNE reuneşte în paginile sale sonete de dragoste. Titlul este un omagiu pentru DRAGOSTE, acest imperiu de frumos infinit, o bipolară parabolă, dar şi o dedicaţie pentru Anne Hathaway, soţia ignorată în scrierile sale de William Shakespeare. Esenţa cărţii transpare în acest motto criptat propus de autor:

"Manole a zidit-o pe Ana într-o mânăstire.

Shakespeare a zidit-o pe Anne în tăcere.

Eu mi-am zidit Ana într-un templu de cuvinte."

La fel ca cele ale lui Shakespeare, sonetele mele de dragoste - redenumite SONETTINE- au ca tematică toate problemele pe care le implică dragostea: visul, împlinirea, gelozia, încercările de stapânire a pornirilor pline de dorinţe păgâne, iubirea care sparge convenienţele sociale şi apoi este condamnată de societate.

Cele153 sonettine reprezintă cronica unui drum parcurs de eroii lor spre eternitate, descriind împliniri, ezitări, eşecuri, reveniri şi iertările trăite poate şi de Anne în singurătatea ei.

În Făurar 2017 sau Luna lupilor cum i se mai spune, a venit vremea intâlnirii cu un alt personaj mitic: DRAGOBETE, al doilea din seria UCENIC ÎN DRAGOSTE, prilej de a parcurge tărâmul dragostei zugrăvit în versuri de inspiraţie populară, cărora le-a fost alaturat ciclul de poezie tematică "Să fii, să fiu, să vrem".

Volumul este o invitaţie a autorului ovidiu oana-pârâu să celebrăm acest personaj tradiţional pornind de la aceste afirmaţii:

"Dragobetele nu este un erou [precum Casanova] ci, mai degrabă, un personaj imaginat să măsoare moravurile vremii."

"Legenda Dragobetelui nu este o cronică a vremurilor, ci un ghem de vise depănat în mintea fiecărei codane sau femei şi apoi repovestit cu reţinerea pudorii."

"Cumulul mereu perfectibil de calităţi atribuite Dragobetelui este -în fapt- o contrapondere la atributele de frumuseţe ale femeilor care l-au imaginat de-a lungul veacurilor." 

Ni s-au întâmplat fiecăruia aievea cele ce vor fi povestite în continuare?

Veţi desluşi singuri tot şi toate ca având un singur nume: Dragostea.

Voi aţi înteles cine este personajul nostru?

Răspunsul sunt alcătuirile din aceasta carte, dar al vostru poate fi felurit şi îl găsiţi căutând atent şi sincer în voi măcar o fărâmă de Dragobete.

DOINA DORUL DUMNEZEU

Mesajul acestui nou volum de versuri?

"Priviţi, din când în când, către cer! Acolo puteţi vedea doar nemărginirea, nu pe Dumnezeu. Pe EL îl veţi descoperi în voi!"

Mai spune autorul:

"Doina este chintesenţa genialităţii acestui neam şi linţoliul aşezat peste trecutul unui viitor dorit."

"Dorul este iluzia cea mai dureroasă a sufletului, nu Fata Morgana! Fata Morgana păcăleşte ochiul şi mintea, Dorul îngenunchează sufletul."

Autorul Ovidiu Oana-pârâu se roagă; prin ruga lui continuă îndrăzneşte să se dezvelească prin vorbire directă cu Divinitatea. Nu, nu este spovedanie, nu este ceea ce poate vorbi cu duhovnicul său... Fiind Om, venit din lut, din plămada lui Dumnezeu, prin împreunarea părinţilor zămislitori, poetul ţine în palma dreaptă lipite ultimele două degete mici ce îi reprezintă pe Adam şi Eva smeriţi în faţa nedespărţitei Treimi. Curat în simţire, el înfăptuieşte lucrarea plăcută Domnului, dobândind prin Amin, puterea Sfintei Cruci, putând declara cu inima deschisă, „Dumnezeu n-a scris nicio biblie! El a pus totul în noi şi în tot ce ne înconjoară.”

Iar despre poezia religioasă afirmă: "Fiecare dintre noi avem acea părticică din EL care lasă semn celor apropiați. Eu am un fel de vâlvătaie care arde prin cuvinte cu flacără mai vizibilă, altfel, nu."

Cum Drumul Golgotei e al durerii, al tristeţii aşteptând mântuirea, pregătirea pentru urcarea la cele veşnice în curăţenie, cum
umbre-oameni îngroaşă cărarea pocăinţei, aşa, ca printr-un legământ christic, o legătură românească lipită-n credinţă, un anou imaterial străbate, trece, duce şi schimbă. „Cel arzător” se aprinde acum în bucuria binecuvântării, ca şi cum ar fi al iertării. Şi străbate imnul românesc al ţinutului de poveste Universul, căci legătura cuprinde totul. Iar volumul acesta de poezie ar trebui să fie carte de căpătâi, hrană, îmbogăţire, perpetuare… „Doina, Dorul, Dumnezeu este un reper important în ansamblul scrierilor mele, volum care adaugă alte dimensiuni scrisului contemporan, adăugându-l la clepsidra limbii române…” Este unicul act de postmodernism important în literatura noastră, sculptarea pe baze noi a credinţei de milenii, dar realizat prin adevăr şi destăinuire nudă, pură, lucru ce nu s-a mai realizat până-n prezent, decât sub rezerva petelor negre, tăcute sau a petelor mult prea fierbinţi, prea colorate, să fie şi întrutotul sincere.

(RIP)Adina Dumitrescu
11 martie 2017

CLONAPOLIS cuprinde pezie socială dar -spune autorul- "nu este o dronă lirică ridicată pentru observarea urbei ci o incursiune în mentalul cetăţeanului care o populează sau altfel spus, fotografia noastră de grup şi a oraşului năruit sub greutatea apucăturilor noastre".

Ovidiu oana-pârâu mai afirmă: 

"Eu încă mai cred că cel care scrie trebuie să nu uite că este şi cetăţean. Asta fără a "maneliza" actul de craţie sau a-l subordona rigorilor comerciale ori politice.

Societatea contemporană a ajuns la o criză cumplită de lucruri simple:

Nu doar războaiele strică pacea! Chiştocul aruncat pe stradă pătează la fel bunul simţ şi lipsa de respect pentru viaţă.

Viitorul nu poate fi uitat!

Ţineţi minte: în cazul adevărului nespus, tăcerea poate deveni asurzitoare !

Nu trebuie să vă placă ceea ce spun eu. Doar luaţi aminte şi veţi şti!

Acum, bucuraţi-vă de răgazul unei lecturi la alegere!"

Căci în univers nimic nu e vector, totul e spirală, rotire ascendentă, buclă a cărei viteză e variabilă. Autorul, după ce l-a urmărit, devine când partener de discuţie timpului, când împărtăşind aceeaşi trecere în etape: seara, anul, veacul, timpul ca veşnică trecere şi transformare…apoi fin observator al lui, prosternându-i-se, căci timpul este eternitatea.
(RIP) Adina Dumitrescu
13.05.2017

ŞOAPTĂ-MĂ! face parte din seria "Ucenic în dragoste" şi conţine poezie de dragoste în vers clasic. 

- "de n-am avea căldura din suflet am plânge fulgi"

- "nu-mi ajunge timpul să descriu tot ce am trăit sau să trăiesc tot ce am scris!"

- Taină: ”în sufletul meu nu mai e loc nici pentru mine de-atâta iubire ...” 

- "ceea ce nu poţi visa nu va putea fi al tău niciodată!"

Poetul parcă îndeamnă:

„Şoaptă-mă tu, femeie, cu amintiri din bucuria adolescenţei, dintr-ale sărbătorilor româneşti cele mai iubite, pe toate le voi trece din tine prin mine, şoaptă-mi-le tu! Însingurat, acum am nevoie de ele, mă simt plin de dorinţa vieţii, dar le vreau readuse-n simţire, readuse de tine, şoptindu-mi-le. Mi-amintesc cum prin ploaie, tu dansai. Mi-amintesc alăturarea-mi, apropierea ta”

Mai spune autorul: "Dacă aş scădea din mine anotimpurile tale nu aş fi cu mult mai tânăr … dar aş rămâne mai singur ca Adam, neputincios să te creez din stihuri aşa cum Dumnezeu mi te-a dăruit, desăvârşind creaţia …"

Şi pentru că în cartea Şoaptă-mă e vorba de o singură femeie-iubită-pe viaţă, cititorule, eu carte îţi spun, citeşte-mă!

Dacă aş fi poet cu talentul şi viziunea lui Ovidiu Oana-pârâu aş scrie şi eu poezie erotică. Şi pentru că în cartea Şoaptă-mă e vorba de o singură femeie-iubită-pe viaţă, cititorule, eu analist, eu carte îţi spun, citeşte-mă!

(RIP) Adina Dumitrescu
mai 2017

ADIE-MĂ! este un volum de poezie din aceeaşi serie UCENIC ÎN DRAGOSTE scris sub semnul zicerii: „Dorinţa nu e păcat, ci lege.” Autorul a împrumutat din neastâmpărul lunii Cireşar şi îndeamnă pentru parcurgerea unor texte erotice şi senzuale, deopotrivă de provocatoare ...

Putem pune semnul egal între erotism şi iubire? Adina Dumitrescu afirmă în cronica sa: "Poetul Oana Ovdiu-pârâu ne demonstrează această afirmaţie, nesocotind-o doar apanajul ţinereţii. În carte, ea, femeia, având numai învelişul de carne al trupului tânăr, găsim întreaga stirpe femeiască, găsim mirosul tuturor locurilor prin care a colindat, cu predilecţie locul naşterii, găsim locu-i de refugiu, ascunderea capului împreună cu gândurile-i între pulpele alintătoare, tămăduitoare, dar şi răspunsul bărbătesc la mângâierea uneori blândă, unori înflăcărată, aprinsă, a ei...

...Căldura ei străbate porii, se plimbă în acelaşi timp prin aceleaşi locuri, desfac, pătrund, mângâie, imaginatele răspunsuri sunt reale, se întrepătrund, se legănă conectaţi în acelaşi timp foşnetului frunzelor, zefirurilor din munte, florilor din poieni, stropilor pâraielor. Îmbrăţişaţi se hrănesc, din buzele lor muşcate sar stropii petalelor tradafirilor din grădinile lumilor adunate! Aceasta este adevărata poezie erotică a autorului, acesta e el, împletire de iubire, de erotism, de lume, de vers, de viaţă!

Trece vremea, se schimbă culoarea frunzişului pădurii, să schimbă lumea. Se taie margini, se subţiază înţelesul cuvintelor, dispare miezul. O jumătate, un sfert de gândire a dat foc de mult amintirii de ieri, rare focuri încearcă să întreţină flacăra, dar ea nu arde, doar scânteiază a spectacol, efect colorat. De-asupra de toate un bărbat, o femeie-şi citesc prin amprentele buricelor degetelor dorinţa. Ea se plimbă nestingherită, nevăzută. Cu ochii închişi îşi sărută buze ce se desfac pâlnii în interior. Aici găsesc flacăra şi-o înteţesc. Căldura ei străbate porii, se plimbă în acelaşi timp prin aceleaşi locuri, desfac, pătrund, mângâie, imaginatele răspunsuri sunt reale, se întrepătrund, se legănă conectaţi în acelaşi timp foşnetului frunzelor, zefirurilor din munte, florilor din poieni, stropilor pâraielor. Îmbrăţişaţi se hrănesc, din buzele lor muşcate sar stropii petalelor tradafirilor din grădinile lumilor adunate! Aceasta este adevărata poezie erotică a autorului, acesta e el, împletire de iubire, de erotism, de lume, de vers, de viaţă!

(RIP)Adina Dumitrescu
iunie 2017

ERA SĂ FIU POET - ovidiu oana-pârâu afirmă în cuvântul înainte: "Prin modul în care am dobândit-o, poezia mea este o hierofanie a sacrului natural, spiritual, nu material. Ea se strecoară printre fantele timpului în spaţiul meu provizoriu; enigmatică şi tainică la primul vers, se metamorfozează treptat până la finalul ultimului, ca un şarpe spiritual revărsat din întunericul ideatic în nuanţa culorii care maculează hârtia, devenind ceea ce este: o fantasmă tangibilă."

Adina Dumitrescu - cronică sintetică:

"Declarându-se poet involuntar sau negându-se ca poet, creşte în arta poetică, alegând „truda cuvântului scris”. Prin această trudă autorul face ca volumul să fie veridic şi educaţional, iar actul scrierii devine o superbă pledoarie pentru viaţă – amestec de alb cu negru din care albul n-ar ieşi decât maculat.

Riscând peroraţia „în pustiu” atrage atenţia, cheamă spre citire şi înţelegere, alegându-şi singur urcarea unei Golgote al cărui sfârşit ne aduce tuturor mântuirea. Amintindu-şi în permanenţă trecutul, etapele vieţii, ne destăinuie că este tributar celor două pasiuni ale sale, din care una, chemarea muzelor, este primordială. Pasional prin excelenţă şi tăcut, flămând de dragoste şi adevăr dar interiorizat, el devine un simbol al negării moştenirii genetice prin construcţia spiritualităţii de excepţie. Prea aspru cu el dăruieşte celorlalţi cu largheţe. Negându-se, se ridică. Negându-se, se depărtează de fals, facil, este la antipodul artei oratorice, devenind prin excelenţă poet."

Structural, este cel mai complet volum al autorului.
Ideatic, este cel mai filozofic volum al autorului.
Sintetic, este drumul cel mai drept al aflării adevărului.
Adina Dumitrescu
1 iulie 2017

UCENIC ÎN ALB a fost tipărit ca loc al unor altfel de mărturisiri ale UCENICULUI ÎN DRAGOSTE. Cuvintele curg lin, aproape lenevind sub povara amintirilor, însă libere să oglindească prin dezordinea versului alb, trăiri şi dialoguri reale sau poate doar imaginate. 

Spune autorul: 

"Titlul "Ucenic în alb" l-am ales ca să sublinieze noviciatul celor care au incredibila şansă să păşească în Regatul inimilor vrăjite."

"Dragostea m-a ajutat să ignor legile fizicii; am comprimat timpul făcându-l clipă iar clipa m-a eternizat. Tot ea, dragostea mi-a permis să mă aflu de atunci permanent în două trupuri şi inimi diferite, prin asta unindu-ne sufletele şi umplând cu ele universul."

"Suntem egalii Creatorului când, prin sentimentele noastre, ducem subiectul dragostei aproape de ideal."

Şi încheie: "Ce ar mai fi de spus? Nimic, cred ! Cele spuse în carte vor vorbi pentru mine. Iar voi, nu uitaţi nici de dragoste, nici să iubiţi poezia!"

ÎN VALEA UMBRELOR s-a născut fragmentat în cei 11 ani de când scriu, cuprinzând ideile mele despre marea trecere. În tot acest timp am trecut prin nenumărate morţi ale unor apropiaţi, mi-am pierdut tatăl şi sora, apoi mama, dureri incomparabile care aproape au estompat două momente de mare cumpănă ale mele. Şi totuşi mergem mai departe, iar Dumnezeu ne îngăduie să trecem prin viaţă şi chiar îndureraţi să vedem frumosul din jur, să-l gândim, să-l invocăm, să-l trăim iubind şi iubindu-ne."

"Când cineva este mutat în scris păşeşte deja prin eternitate ... iar când robia împlinirii înseamnă eliberare, nu mai vorbim de viaţă sau de moarte în sensul biologic; fiecare clipă din acea stare este echivalentul eternităţii, iar mai multe eternităţi succesive înseamnă nemurire."

Gândindu-vă la moarte, alungaţi teama şi măsuraţi cu ce aţi umplut propria zare dintre început şi sfârşit!

În ciuda tematicii din carte răzbate îndemnul lui ovidiu oana-pârâu: "Preţuiţi viaţa ca pe o avere ce nu merită risipită! Această comoară creşte cu fiecare clipă trăită cu adevărat."

În octombrie 2017 autorul ovidiu oana-pârâu spunea: "IUBIREA este doar nevoia de celălalt; DRAGOSTEA este atunci când celălalt e deja în tine pentru totdeauna, iar “pentru totdeauna” înseamnă şi dincolo de moarte. Volumul TOTUL DESPRE DRAGOSTE face şi el parte din seria "UCENIC ÎN DRAGOSTE", dar este o altfel de călătorie, un drum sinuos care atinge lumea poemelor în proză sub forma unor povestiri sau dialoguri imaginare, ori fărâme de alcături lirice plutind pe undele pârâului către marea veşnicie în care vor fi primite."

Reţinem alte afirmaţii şi îndemnuri:

Pe mine, Eva m-a potopit amestecându-se în sinele meu flămând şi rafinându-l în formă de stihuri.

Dragostea nu este o relaţie, este o stare ce mă ridică în locul din care pot privi universul ... 

Şi te întreb: eşti sigură că nu te-am mai trăit cândva?

Ştiu că poeziile mele, grupate în volume tematice, vor releva un altfel de orizont liric şi vor contribui la creionarea siluetei sufletului meu.

Nu-i important să trăieşti fericirea la nesfârşit, ci doar să ştii că există şi să fii în stare să o poţi produce şi dărui.

UN ROB ÎN LIBERTATE este al şaptelea şi ultimul din seria UCENIC ÎN DRAGOSTE.

Volumul cuprinde altfel de încercări în dragoste ale sufletului, cele de la marginea gândurilor, acolo unde azurul se înegurează, cuvântul devine întâi tăios, apoi bolborosit. Nu-i vorba doar despre neîmplinire, ci de momente de rătăcire ale minţii care nu ştie să asculte sufletul."

Aflăm din lectura textelor propuse că "Poţi fi frumos cu adevărat când sufletul tău este mai frumos decât tine!" şi că "Dragostea este unică pentru că dragostea suntem noi, adică virtuozul care cântă în deplin acord o taină universală pe strunele celuilalt."

Mai spunea autorul ovidiu oana-pârâu: "...nu trebuie să băgaţi în seamă răul din alcătuirile acestei cărţi, doar să învăţaţi că noi suntem întotdeauna răspunsul la propriile frământări."

Volumul "EU - sub aparenţa care mă conţine" este dorit să fie o autobiografie lirică menită să adauge la periplul prin lumea muzelor câteva noi repere din cele peste 260 de anotimpuri trăite. 

Întreabă autorul: "Mă veţi putea desluşi din acest noian de gânduri pe mine, omul?"

Şi tot el răspunde: "Sunt sigur ca fiecare cititor va avea propria părere." şi continuă: "Volumul "EU" declară cu glas răspicat că aici, pe Golgota mea literară, nu am ajuns singur ci alături de toţi cei care au crezut în mine..." 

"Senectutea îmi oferă privilegiul de a opri ornicul şi, privind tot acest puzzle de trăiri; mă hotărăsc să-mi sculptez timpul rămas. Aleg şi alătur cu grijă: Dragostea, Fericirea şi Recunoştinţa iar tripticul timpului meu se va numi Împlinire."

Imagine stânga: Notele de curs ale Manualului M&M pe baza căruia am predat aceste discipline între anii 1994 şi 2014 ca profesor la Şcoala Naţională de Antrenori.

Imagine dreapta: Manual pentru cursul de formare profesională realizat de subsemnatul ca expert eLearning şi aplicat experimental în cadrul unui proiect european în perioada 2011-2013.

- Expert ştiinţific în proiectul “E_learning pentru partenerii sociali” al BNS – AFAN – 2011-2012;

- co-autor Standard ocupaţional “ADMINISTRATOR STRUCTURI SPORTIVE” - Cod COR  143115

Trilogia HISTORIARUM include în forma versificată:

Partea I - METAMORFOZELE lui Ovidius Publius Naso - este un demers personal de comemorare a 2000 de ani ai primului poet care a scris în limba şi pe tărîmul locuitorilor acestui neam.

Prin versificarea metamorfozelor şi lansarea lor în premieră în anticul Tomis -locul exilului său- la data de 19 Aprilie 2018, eu îndrăznesc o dublă reparaţie:

- includerea lui Ovid ca poet între ziditorii de limbă ai acestui neam;

- reconsiderarea unui aspect biografic controversat: "Se stie că în 18 d.H.  poetul a fost înmormântat cu mare fast în apropierea oraşului, chiar lângă porţile cetăţii (ante oppidimi portam). La fel, din poemul calendaristic Fasti, partea I, versurile 223-226, rezultă că în primăvara anului 18 d.Hr. poetul era încă în viață."

Partea a II-a - APA VIE - legende geto-dace - carte dedicată centenarului Marii Uniri ca omagiu adus de mine României moderne aşezată pe rădăcini ce străbat mai mult de 5 milenii. Legendele au fost primenite de pana autorului dar ele conservă ,si peste 100 de cuvinte identificate de către specialişti ca avându-şi rădăcina în limba geto-dacă.

Partea a III-a - ATLASSPIRITUS - antologhează câteva dintre legendele lumii, unele cunoscute cititorilor europeni, altele, mai puţin.

RAI DE SUNET ŞI TĂCERI este şi el un volum de pasteluri diferit prin grupajele tematice pe care le propune: copacul, frunza, florile, vântul, ploaia, talazuri, luna, vietăţi, liniştea, tăcerea, lumina. El comemorează 150 de ani de la apariţia volumului PASTELURI al lui Vasile Alecsandri în 1868.

În cuvântul înainte, autorul ovidiu oana-pârâu afirmă:

"De'ar aţipi natura fie doar pentru o clipă, nici un vis nu s-ar mai naşte ... fără gâze, flori, fluturi şi ciocârlii, viaţa ar fi un film alb-negru şi mut ...

Puţini pot să se elibereze de cătuşele urbei în care somnul este singura libertate.

Natura şi arta sunt singurele oaze de linişte în aceşti ani complicaţi ... cerul aşteaptă răbdător rugile noastre răsplătindu-ne cu vise ... dar mai sunt mii de alte legături spre univers pe care le percepem cu greutate.

Pastelul, acest instantaneu liric este -în comparaţie cu natura- doar o imagine sărăcăcioasă ai cărei pixeli sunt cuvintele, limitate şi ele în raport cu infinita ingeniozitate a lumii vii. 

Pastel? Eu doar reaşez cuvintele astfel încât, cei interesaţi, să poată vedea splendoarea lumii ascunsă de perdeaua gândurilor ... 

Vreau să cred că pastelurile -dincolo de paleta picturală sau ecoul liric- îi vor face pe cititori să fie mai îngăduitori cu natura care ne-a fost tuturor mamă, ca ea să rămână nesmintită şi pentru copiii noştri."

Şi încheie cu îndemnul: "Citiţi şi apoi mergeţi să trăiţi frumosul la el acasă!"

Volum CRÂMPEIE DE STARE cuprinde selecţiuni din scrierile manuscrise ale lui ovidiu oana-pârâu sau din cele publicate în celelalte 20 de volume ale proiectului său literar. Prin lectura cărţii veţi afla licenţe poetice, poeme într-un cuvânt, nonostihuri, distihuri, tristihuri, catrene, sextine, septete şi octave, poezii cu versuri compacte în format clasic sau vers alb.

Autorul afirmă în cuvântul înainte:

"Viaţa este un fir de păpădie şi tot ca ea se trece. Pământul este un fir de nisip şi încape în cărţile mele şi cele care vor mai fi scrise. 

Unii spun că scriu, dar eu sunt doar un fotograf de gânduri.

Nu sunt poet! Sunt doar un om de spirit care surprinde şi redă altfel prin cuvânt firescul naturii şi firea omenească, aşa cum fac toţi artiştii cu mijloace felurite.

Miniaturile mele lirice sunt o şarjă spre lumea vie de dincolo de noi sau cioturi de gând abia răsărite, ca un trifoi care visează să înflorească pentru că dacă ar avea patru foi, riscă să sfârşească strivit într-o carte ...

Poeziile mele sunt deja scrise în orice suflet însă unii le pot vedea, alţii nu; eu doar le scot la lumină.

Niciodată nu am înţeles ce anume activează mecanismele inspiraţiei mele poetice. În fiecare poezie mă descriu aşa cum m-aş fi văzut pentru prima dată în oglindă.

A scrie este un altfel de a deretica prin tine. Cuvântul-vorbă se naşte şi moare. Cuvântul scris se naşte, se mută în tăcerea foii şi renaşte cu fiecare citire. Astfel, poezia preia minunea reînvierii la nesfârşit."

BOCET PENTRU NEAM ŞI ŢARĂ conţine poezie socială, istorică şi patriotică, o carte neconvenţională prin conţinut. 

Autorul, ovidiu oana-pârâu afirmă: "Eu n-am nimic împotriva ţării acesteia al cărei pământ îl slăvesc şi pe care o iubesc vorbindu-i şi tezaurizând limba strămoşilor. Dojana mea este către popor, mai ales către cel de azi, pentru că, spun eu, "Poporul român a fost deja răstignit pe propria lui libertate!"

Şi continuă: "Suntem prea orbi pentru a vedea întunericul din viaţa noastră.

Lumină nu înseamnă doar a vedea, ci a cunoaşte şi a înţelege iar onoarea se clădeşte pe cel mai profund respect, cel pentru tine. Respectul de sine şi libertatea se construiesc împreună.

Minţile care au gustat libertatea nu mai pot fi încorsetate, aşa cum lupul nu poate fi dresat şi nu poate trăi în captivitate dar astăzi, inerția și indiferența societății civile, a fiecăruia dintre noi favorizează proliferarea mizeriei politice iar tăcerea ne face complici.

Viitorul expiră ACUM dacă nu luăm lucrurile în serios.

Privindu-ne, putem crede că am izbândit. Dar dacă în acest timp, cetatea se prăbuşeşte sub incurabila ei boală, atunci mai putem vorbi despre izbânzi? Poate că neamul ăsta are undeva ascunsă o sămânţă care să-l facă să renască. Altfel ar fi păcat de timpul curs prin clepsidra Limbii Române.

Volumul lansat la ceasul aniversar al Centenarului Unirii conchide: "...să ne gândim la ceea ce lăsăm în urmă. Ţara e bolnavă şi noi odată cu ea! Eu, ca cetăţean, nu pot privi indiferent!"

JUCĂRII PENTRU COPII - este un volum tematic în care mă apropiu de lumea fascinantă a copilăriei. Prin el, ofer piticilor, părinţilor şi bunicilor o viziune nuanţată despre această vârstă, structurată în trei grupaje distincte:

- Năzdrăvănii cu Ham Căţel şi Câţ Pisoi - aventurile a două năstruşnice animăluţe;

- Ninge puf de păpădie - povestioare ritmate despre frumuseţile naturii sau întâmplări de viaţă;

- Isteţul eu - grupaje tematice de ghicitori ritmate.

CLOPOTUL, LIMBAJ UNIVERSAL
Volum editat în 2008 cu prilejul prezentării colecției mele de clopote, clopoței, talăngi și zurgălăi la MUZEUL ȚĂRII FĂGĂRAȘULUI în cadrul expozițieiCLOPOTE SUNĂ MĂRIRE.
Este o colecție de poezii tematice din literatura universală și română la care am adăugat și ciclul meu de poezie ARAMA