Realizarea colajelor și decorațiunilor din materiale mixte

Ce este reciclarea?

Deşeurile constituie o problemă şi că metodele de tratare prin depozitare sau incinerare nu sunt satisfăcătoare. Cea mai eficientă formă de tratare a deşeurilor este reciclarea lor şi a avut loc în Europa sub sigla trei R (Reducere, Refolosire, Reciclare).


Reciclând deşeurile de ambalaje economisim energie, reducem poluarea, micşorăm cantitatea de gunoi şi conservăm resursele naturale.

Beneficiile reciclării

Regulile de reciclare selectivă

Cum se colectează separat deşeurile de ambalaje ?

  • identifică (deşeurile de ambalaje din locuința ta)
  • presează (deşeurile de ambalaje din plastic şi metal sau cartoanele, înainte de depozitare, pentru a economisi spațiul)
  • depozitează (deşeurile de ambalaje separat de gunoiul menajer)
  • depune (deşeurile colectate separat în containerele galben, verde şi albastru)

Containerul verde (colectare sticlă) se colectează recipiente din sticlă provenite de la băuturi şi produse alimentare, adică sticle şi borcane.

NU se colectează porțelan şi ceramică, cristal şi oglindă, becuri şi neone (se colectează în punctele special amenajate), sticlă rezistentă la temperaturi înalte şi veselă şi pahare.

Containerul albastru (colectare hârtie) se colectează pungi de hârtie, cutii de carton şi ambalaje pentru sucuri şi lactate.

NU se colectează separat deşeurile de ambalaje din hârtie sau carton contaminate, coliile de hârtie şi ziarele (din cauza cernelurilor folosite).

Containerul galben (colectare plastic şi metal) se colectează separat recipiente de plastic pentru băuturi, ambalajele produselor alimentare, cosmeticelor şi detergenților, caserole de plastic şi polistiren, farfurii de plastic şi pungi de plastic, spălate în prealabil de mâncarea rămasă, dopuri metalice, conserve de metal, doze de aluminiu, spray-uri alimentare.

NU se colectează ambalaje de plastic care au conținut de substanțe toxice, corozive sau ulei de motor, tacâmuri de plastic, seringi, ghivece de flori, CD-uri şi DVD-uri, jucării de plastic, foliile de aluminiu, veselă, tacâmuri şi pahare de metal şi nici agrafele metalice de hârtie.

Posibilități de utilizare a materialelor reciclabile în crearea obiectelor decorativ-utilitare

Hârtia odată reciclată se transformă în hârtie de scris sau hârtie pentru ziare și reviste, în cărți, broșuri, pungi de hârtie, prosoape de hârtie, hârtie igienică, șervețele, cartoane, hârtie de ambalat.

Metalul reciclat se poate transforma în noi doze pentru băuturile răcoritoare, conserve, folii alimentare, tuburi de spray, cutii pentru vopsele, piese pentru automobile, obiecte de design, foi de tablă, profile de aluminiu pentru geamuri, țevi.

Sticla se poate recicla la nesfârșit, rezultând alte ambalaje din sticlă, borcane, vaze, alte obiecte de design din sticla.

Dacă am fi cu toții învățați să refolosim obiectele vechi, nu doar că am face economie, dar am mai proteja și mediul înconjurător. Prin casele noastre am putea găsi cu siguranță o mulțimea de obiecte care se prafuiesc, 60 sunt stricate sau chiar nu le m-ai utilizăm de mult timp. Aceste obiecte ar putea servi cu adevărat la crearea multor altor idei pe care le-am putea folosi şi ar putea lasa o amprenta destul de mare şi asupra altor personae că deşeurile nu sunt inutile, dar în timp se pot transforma şi în obiecte de creație.

Iată câteva obiecte din materiale reciclabile pe care le poți face cu ușurință!

  • Un întreprinzător englez, Benjamin Law, a fost primul care a transformat reciclarea hainelor care nu mai puteau fi purtate în materii prime pentru noi materiale textile! Astfel, el a inventat 2 noi materiale: shoddy și mungo, bazate pe lână recuperată din haine vechi, combinată cu lână nouă. În 1860, în orașul Batley, Anglia, se produceau peste 7000 de tone din acest material.
  • Austria este "campioana reciclării” în Uniunea Europeană? Aici se refolosește aproximativ 60% din cantitatea toatală de gunoi produsă.
  • Grecia, pe de altă parte, reciclează numai 10% din totalul deseurilor pe care le produce, situându-se la coada clasamentului.

Aplicații

  1. Grupați-vă în echipe a câte 4 elevi. Analizați colectarea selectivă a deșeurilor și realizați un poster succint.
  2. Alegeți cel puțin 2 deșeuri din diferite categorii și reciclați creativ.
  3. Scrie ce materiale reciclabile sunt potrivite pentru creație.

Fii creativ ....

  1. Alege una din aceste metode pentru crearea unui suport de creioane
  2. Selectează materiale și instrumentele de care ai nevoie.
  3. Schițează pe pași procesul de creare
  4. Scrie în pașaportul lucrării toate etapele de creție