Păstrarea informației în foile de calcul

Excel vă ajută să jonglați cu numerele. Cu Excel, puteți simplifica introducerea datelor, cu Umplere automată. Apoi obțineți recomandări de diagrame bazate pe date și le creați cu un singur clic. Sau depistați cu ușurință tendințele și modelele cu bare de date, codificare prin culori și pictograme.

Microsoft Excel este un procesor de calcul tabelar, frecvent utilizat în prezent .Aceasta pune la dispoziție foi de lucru, diagrame, operații cu bazele de date și posibilități de programare de aplicații, toate într-un mediu software. Aplicația Excel devine practic indispensabilă unei activități în evidența financiar-contabilă, calcule matematice și statistice, probleme de optimizare, precum și adăugarea informațiilor de tip text, desene sau grafice corespunzătoare datelor numerice din celule.

Crearea unui registru de lucru

  1. Deschideți Excel.
  2. Selectați Registru de lucru necompletat.
  3. Sau apăsați Ctrl+N.

Fiecare foaie de calcul conține coloane (columns) și rânduri (rows) care intersectate formează celule (cells). Coloanele sunt etichetate cu litere în ordine alfabetică (A,B,C,...,Z;AA,AB,AC,…,AZ;BA,BB,BC s.a.m.d.), iar rândurile sunt numerotate crescător (1,2,3,...). Fiecare celulă are o adresă unica formată din litera coloanei și numărul liniei. De exemplu: A1, B5, C12.

Putem să ne referim și la un grup de celule indicând celula din colțul din stânga sus și celula din colțul din dreapta jos. De exemplu: (A1:H5).

Ecranul de deschidere Excel afiseaza un caiet cu foi de calcul gol.

Numim referință sau adresă de celulă combinația formată prin juxtapunerea (alipirea) identificatorilor coloanei și rîndului la intersecția cărora ea se află.

Numim calcul tabelar prelucrarea automată a datelor din celulele unei foi de calcul. Celulele foii de calcul conțin valori ce reprezintă datele de prelucrat și formule care descriu modul de prelucrare.

Elementele unei ferestre Excel:

1. Bara de meniuri (Menu bar)

2. Bara de instrumente de lucru (Toolbar)

3. Bara cu formule (Formula bar)

4. Bara de stare (Status bar)

5. Etichetele (Sheet1, Sheet2, etc.)

6. Butoane de derulare a etichetelor ( )

7. Bare de derulare

Bara de meniuri (Menu bar) - Situată sub bara de titlu, afișează numele meniurilor. Când selectați un meniu (facând clic pe numele lui), el se deschide în jos pe o porțiune a ecranului, prezentându-vă o listă de opțiuni.

Bara de instrumente de lucru (Toolbar) - Conține mai multe pictograme, butoane și liste derulante ce vă faciliteaza accesul la cele mai des utilizate comenzi și caracteristici.

Bara cu formule (Formula bar) - Pentru a introduce informatia intr-o celula, selectati celula (facand clic pe ea) si tastati informatia. Informatia apare si in bara cu formule. Cand apasati Enter, informatia este inserata in celula selectata.

Bara de stare (Status bar) - Afiseaza informatii despre activitatea curenta, inclusiv informatii ajutatoare si modurile de lucru ale programului si tastaturii.

Etichetele (Sheet1, Sheet2, etc.) - Sunt situate deasupra barei de stare. Va puteti deplasa dintr-o foaie de calcul in alta facand clic pe eticheta corespunzatoare.

Butoane de derulare a etichetelor ( ) - Facand clic pe prima sageata va deplasati la prima foaie de calcul, iar un clic pe ultima sageata va duce la ultima foaie de calcul. Cu sagetile interioare va puteti deplasa la

foaia de calcul anterioara sau urmatoare.

Bare de derulare - Va permite sa vedeti partea foii de calcul curente care nu este vizibila.

Registru de Calcul

Foaia de Calcul (Worksheet)

Adăugarea, mutarea, ștergerea unei foi de calcul

Cum introducem datele în Excel

Cum inserăm celule, rânduri, coloane

Cum ștergem celule, rânduri și coloane