Alimente de origine vegetală în stare proaspătă

Fructele și legumele sunt cele mai importante alimente consumate în stare proaspătă și pot fi procurate în magazine și piețe agroalimentare

FRUCTELE

pag016_anim1.mp4

Pentru organismul uman, fructele au un rol deosebit pentru menținerea sănătății. ele conțin o cantitate mare de apă, glucide ( substanțe zaharoase), minerale și vitamine.

Pe piață se găsesc fructe autohtone ( recoltate din Livezile, grădinile și pădurile de la noi), subtropicale ( lămâi, portocale, mandarine, grepfruturi, smochine etc.) și tropicale( ananas, banane, curmale etc.).

Se recomandă consumarea fructelor în stare proaspătă sau sub formă de sucuri, pentru a beneficia de toate proprietățile nutritive ale acestora.

În funcție de structură, fructele se clasifică astfel:

Semințoase( pomacee)

Sunt cărnoase, au semințele închise în compartimente cu pereți pergamentoși (mere, pere, gutui)

Sâmburoase ( drupacee)

Sunt caracterizate prin pulpa suculentă și sâmbure tare, care închide la interior sămânța ( caise, prune, piersici, vișine, cireșe, măsline , corcodușe)

Bace

Au pulpa zemoasă, suculentă și semințele mici sunt răspândite în pulpa fructului ( struguri, căpșuni, fragi, zmeură, mure, coacăze, agrișe, afine)

Nucifere ( uleioase)

Au sămânța înconjurată de o coajă tare ( nuci, alune, arahide, migdale , castane comestibile, fistic)

LEGUMELE

Legumele au în compoziția lor apă, minerale vitamine celuloză puține glucide. amidonul se găsește în cantități mai mari în cartofi, mazăre fasole și morcovi

Legumele sunt consumate în stare proaspătă sau prelucrate. consumul de legume proaspete este indicat, deoarece prin prelucrare termică acestea pierd o mare parte din elementele nutritive.

Roșiile își păstrează substanțele nutritive chiar dacă sunt preparate termic. unele legume ( castraveți, roșii, conopidă, varză etc) se conservă prin murare fără a fi afectată valoarea nutritivă.

Legumele se clasifică în următoarele grupe

  • legume bulboase ( ceapă, praz, usturoi);
  • legume bostanoase sau cucurbitacee ( castravete, dovlecel, pepeni);
  • legume solano- fructoase ( ardei, tomate, vinete);
  • legume frunzoase ( lobodă, salată, spanac);
  • legume rădăcinoase( morcov, pătrunjel, păstârnac, ridichie, sfeclă roșie, țelina);
  • legume tuberculifere ( cartof, topinambur);
  • legume vărzoase ( varză, conopidă, gulie);
  • legume condimentare ( cimbru, hrean, leuștean, pătrunjel, tarhon);
  • alte legume ( ciuperca alba cultivată, sparanghelul).

Pentru menținerea sănătății este necesar să consumăm zilnic 5 porții de legume și fructe. O porție înseamnă cantitatea care încape în palmă.

Păstrarea legumelor și fructelor în stare proaspătă un tip mai îndelungat necesită condiții de transport și depozitare optime. Transportul trebuie făcut cu mijloace de transport dotate cu sisteme de răcire și sisteme de ventilare a aerului. depozitarea se face în spații special amenajate în care sunt asigurate: circulația aerului, o temperatură scăzută constantă și editate a aerului de 85 - 95 %. laturile ridicate favorizează pierderile de vitamina C, iar umiditatea excesivă determină dezvoltarea microorganismelor.

Fructele și legumele sunt alimente de origine vegetală, care trebuie consumate în stare proaspătă, pentru a beneficia atât de gusturile și aromele deosebite, cât și de substanțele nutritive ( glucide, vitamine și minerale) pe care le furnizează organismului.

Morcovii cultivați până în secolul al XVII-lea aveau culoare mov. Morcovul portocaliu a fost cultivat pentru prima dată în secolul al XVI-lea, de către olandezi. în prezent, sunt cunoscut și consumat morcovi portocalii, mov, albi și galbeni.

Apio este un alt tip de țelină, care are rădăcina necomestibilă și este cultivată pentru tulpina crocantă și aromată.

Topinamburul provine din America Centrală.

Aplicații

  1. Realizați un poster de promovare a fructelor și legumelor autohtone folosind desene sau imagini decupate și sloganuri.
  2. Descrieți metodele folosite în gospodăriile voastre pentru păstrarea legumelor și fructelor în stare proaspătă.
  3. Activitate în echipă - Măsurăm și comparăm

Organizați-vă în echipe de trei patru elevi. Fiecare echipă alege un fruct sau o legumă proaspătă pe care le cântărește. Păstrați fructele și legumele cântărite în sala de clasă până la ora următoare și le cântăriți din nou. Fiecare oră completați un tabel asemănător cu următoarele informații. Comparați rezultatele obținute. Analizați cum s-a modificat aspectul fructelor și legumelor după o săptămână și indicați factorii care au determinat acest lucru.