Az olaszfai Szent Miklós-templom

136 éves orgonájának megmentése

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntjük az olaszfai Szent Miklós-templom orgonájának megmentésére létrehozott weboldalon.

Templomunkat 2012-ben sok éves küzdelem, várakozás és rengeteg munka után sikerült felújítani. Sajnos az orgonánk felújítására már nem maradt elegendő pénzügyi keretünk.


Magyarország Kormánya az 1041/2018 (II. 13.) Korm. határozat értelmében 6.000.000 Ft támogatást nyújt az orgona felújítására.


Ezzel nagyon közel kerültünk célunkhoz, hiszen "már csak" ~ 2.000.000 Ft - 2.500.000Ft hozzájárulást kell összegyűjtenünk.

Szeretettel kérünk minden segítő szándékú lelket, hogy lehetőségihez mérten támogassa Magyarország legszebb orgonái között számon tartott, egyedi hangszerünk megmentését!

Az orgona bemutatása

A hangszer története:

A hangszert 1882-ben Bencz György építette.

1901-ben Peppert Nándor javítja, és újból felállítja. A hangszer jó része azóta bontás nélkül működik.

1918-ban a homlokzati ón sípokat rekvirálták.

1924-ben Demény József és Kempf Gyula horgany sípokkal pótolták a homlokzatot. Nevüket a hangszer belsejébe több helyre beírták. A hangszer történetében feltehetően ez volt az utolsó szakszerűen végzett javítás.


Az orgona általános leírása:

A hangszer szélládái mechanikus csúszkaláda rendszerűek. A manuál hangterjedelme 54 hang, C-f’’’ –ig. A pedál hangterjedelme 18 hang, C-f –ig.

A hangszer hat manuál, és két pedál regiszterrel rendelkezik. A játékasztalon található még két lábkapcsoló is. Az egyik a pedálkopulát, a másik egy szélcsatornába épített kanáltremolót kapcsol.

A manuál sípok c-cis oldalra rendezettek. A nagy C és Cis a szélláda szélén állnak.

A pedálszélládán fordított az elrendezés. Nagy C és Cis sípok, a szélláda közepén állnak.

Manuál regiszerek: a felsorolás a homlokzat utáni belső elrendezésben történik.

Principal 8’: Első hat hangja nyitott fasíp, nagy fis –től d’-ig homlokzati horgany síp, disz’-től belső ón síp.

Oktav 4’: Nagy C-től kis cis hangig homlokzati horgany síp, majd belső ón síp.

Gamba 4’: Nagy C-től Dis-ig homlokzati horgany síp, majd belső ón síp.

Mixtúra: Két soros, 2 2/3’ , és 2’ sorokból áll. Jelenleg nincs benne repetáció, de a raszter deszkán látszik, hogy eredetileg fis’’-nél 4’-ra, és 2 2/3’-ra repetáltak a sorok. A quint sor első 12 hangja horgany síp, ezeket is a rekvirálás során vihették el.

Flöte 4’: Végig nyitott fasíp, lucfenyőből. Kis fis-től keményfa előlappal. Hangoló lemezeit horganyra cserélték. A nagyon szuvas sípokat szigetelőszalaggal betekerték.

Bourdon 8’: Végig fedett fasíp, lucfenyőből.

Pedál regiszterek:

Principal oktav 8’: Végig nyitott oldalszakállas fasíp, lucfenyőből. Minden sípja hosszú lábon áll, hogy a mögötte lévő subbass regiszter kiszóljon.

Subbass 16’: Végig fedett lucfenyő fasíp.

Játékasztal:

A játékasztal belső részét lefestették, mert az alatta található furnérozást a bogarak teljesen szétrágták. Az asztal játékos felöli részéről a kivehető ajtó hiányzott, helyére valaki farostlemezből újat készített.

A klaviatúra feletti rézintarziás táblából sok betű hiányzik. A regiszterhúzók porcelánjairól a felirat teljesen lekopott. Szerencsére a belső sípokon megtalálható az eredeti regiszter elnevezés.

A klaviatúra csont borítása meglehetősen kopott, sok helyen cserére szorul. Eredetileg a félhangokon ébenfa - svartnis diófa rátét volt, ezek nagy részét a kopások miatt cserélték. A klaviatúra kasmírozása ki van kopva, a hangok sokat mozognak oldalirányban. A hangszer pedálklaviatúrája meglehetősen kopott, sok hang a szuvasság miatt el van törve.

Az asztal belső részében sok a mechanikai kopás, törés. A bal oldali regiszterhúzók közös tengelye ki van törve a helyéről. Ettől a regisztereket nem lehet finom mozdulatokkal használni.

A játékasztal padja valószínű, hogy nem eredeti. A dobogózatot teljesen szétrágta a szú, a hátsó része el is van törve.