Az olaszfai Szent Miklós-templom

136 éves orgonájának megmentése

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntjük az olaszfai Szent Miklós-templom orgonájának megmentésére létrehozott weboldalon.

Templomunkat 2012-ben sok éves küzdelem, várakozás és rengeteg munka után sikerült felújítani. Sajnos az orgonánk felújítására már nem maradt elegendő pénzügyi keretünk.


Magyarország Kormánya az 1041/2018 (II. 13.) Korm. határozat értelmében 6.000.000 Ft támogatást nyújt az orgona felújítására.


Szeretettel kérünk minden segítő szándékú lelket, hogy lehetőségihez mérten támogassa Magyarország legszebb orgonái között számon tartott, egyedi hangszerünk megmentését!

Az orgona bemutatása

A hangszer története:

A hangszert 1882-ben Bencz György építette.

1901-ben Peppert Nándor javítja, és újból felállítja. A hangszer jó része azóta bontás nélkül működik.

1918-ban a homlokzati ón sípokat rekvirálták.

1924-ben Demény József és Kempf Gyula horgany sípokkal pótolták a homlokzatot. Nevüket a hangszer belsejébe több helyre beírták. A hangszer történetében feltehetően ez volt az utolsó szakszerűen végzett javítás.


Az orgona általános leírása:

A hangszer szélládái mechanikus csúszkaláda rendszerűek. A manuál hangterjedelme 54 hang, C-f’’’ –ig. A pedál hangterjedelme 18 hang, C-f –ig.

A hangszer hat manuál, és két pedál regiszterrel rendelkezik. A játékasztalon található még két lábkapcsoló is. Az egyik a pedálkopulát, a másik egy szélcsatornába épített kanáltremolót kapcsol.

A manuál sípok c-cis oldalra rendezettek. A nagy C és Cis a szélláda szélén állnak.

A pedálszélládán fordított az elrendezés. Nagy C és Cis sípok, a szélláda közepén állnak.

Manuál regiszerek: a felsorolás a homlokzat utáni belső elrendezésben történik.

Principal 8’: Első hat hangja nyitott fasíp, nagy fis –től d’-ig homlokzati horgany síp, disz’-től belső ón síp.

Oktav 4’: Nagy C-től kis cis hangig homlokzati horgany síp, majd belső ón síp.

Gamba 4’: Nagy C-től Dis-ig homlokzati horgany síp, majd belső ón síp.

Mixtúra: Két soros, 2 2/3’ , és 2’ sorokból áll. Jelenleg nincs benne repetáció, de a raszter deszkán látszik, hogy eredetileg fis’’-nél 4’-ra, és 2 2/3’-ra repetáltak a sorok. A quint sor első 12 hangja horgany síp, ezeket is a rekvirálás során vihették el.

Flöte 4’: Végig nyitott fasíp, lucfenyőből. Kis fis-től keményfa előlappal. Hangoló lemezeit horganyra cserélték. A nagyon szuvas sípokat szigetelőszalaggal betekerték.

Bourdon 8’: Végig fedett fasíp, lucfenyőből.

Pedál regiszterek:

Principal oktav 8’: Végig nyitott oldalszakállas fasíp, lucfenyőből. Minden sípja hosszú lábon áll, hogy a mögötte lévő subbass regiszter kiszóljon.

Subbass 16’: Végig fedett lucfenyő fasíp.

Játékasztal:

A játékasztal belső részét lefestették, mert az alatta található furnérozást a bogarak teljesen szétrágták. Az asztal játékos felöli részéről a kivehető ajtó hiányzott, helyére valaki farostlemezből újat készített.

A klaviatúra feletti rézintarziás táblából sok betű hiányzik. A regiszterhúzók porcelánjairól a felirat teljesen lekopott. Szerencsére a belső sípokon megtalálható az eredeti regiszter elnevezés.

A klaviatúra csont borítása meglehetősen kopott, sok helyen cserére szorul. Eredetileg a félhangokon ébenfa - svartnis diófa rátét volt, ezek nagy részét a kopások miatt cserélték. A klaviatúra kasmírozása ki van kopva, a hangok sokat mozognak oldalirányban. A hangszer pedálklaviatúrája meglehetősen kopott, sok hang a szuvasság miatt el van törve.

Az asztal belső részében sok a mechanikai kopás, törés. A bal oldali regiszterhúzók közös tengelye ki van törve a helyéről. Ettől a regisztereket nem lehet finom mozdulatokkal használni.

A játékasztal padja valószínű, hogy nem eredeti. A dobogózatot teljesen szétrágta a szú, a hátsó része el is van törve.