Oevercheck met een app

Wat je nodig hebt

1. Een smartphone met de OEVERPLANTEN app

2. De folder (met de indicatorsoorten in beeld en de handleiding).

Voorbereiding thuis

Installeer de app of je smartphone

Scan de QR code met je telefoon (of open de website www.mijnoeverplanten.nl op je telefoon en klik deze link). Volg de instructies.

De app werkt offline, vergeet niet om thuis, met wifi, je gegevens door te sturen.

In de app Menu vind je:

Form: de digitale veldformulier

Kaart: met alle oevers bezocht en gegevens verzamelt in 2019

Share: om de app met anderen te delen (download link naar een email sturen)

Sync: om je gegevens via wifi te sturen. Het wolkje is maar zichtbaar wanneer er gegevens [#] opgeslagen zijn.

Je kunt met de app oefenen en gegevens onder de naam 'test' sturen . Ze zullen van onze databank wegegooid worden. Als je meerdere keren opdezelfde locatie oefent gebruik als naam 'Test', 'Test1', 'Test2'.

Waarschuwing: Met oudere versies van iOs of Android systemen blijkt het dat de app niet goed instaleert. Onze excuses. Als alternatieve is er ook een ONLINE veldformulier, bezoek de Downloads pagina voor de QR code en link.

Maak kennis met de 24 indicatorsoorten

Op de pagina 'Leer de indicatoresoorten te herkennen' vind je fotoplaten en links naar filmpjes om de indicatorsoorten goed in beeld te krijgen.

Je kunt ook je kennis met een quiz testen.

Print en vouw een foldertje om mee te nemen

Het foldertje is een handig hulpje met het herkennen van soorten; het bevat de handleiding, een illustratie van elk 24 indicatorsoort en een kleine kaart van het onderzoek gebied.

Print de folder dubbelzijdig met 'korte kant boven‘ en vouw ze lengtewijze langs de verticale lijnen dan in 3 om een 5x7 cm boekje ervan te maken.

1. FOLDER2019.pdf

Oevercheck handleiding

1. Kies een deel van de oever (van een sloot, kanaal of meer) dat ongeveer 40 meter lang, onafgebroken en zo recht mogelijk is. Ook met ruwweg gelijke vegetatie.

2. Ga naar het begin van de 40 meter lange oeverdeel en sta 1 meter van de waterrand af. Noteer alle indicatorplanten die tussen het water en jezelf staan op een stuk grond van ruim 2 meter breed.

3. Check de aanwezigheid van elke soort in de eerste vak, bij voorkeur in de volgorde van het formulier zodat je geen soort mist. Ook niet bloeiende planten doen mee. Kies de 'Form' in de app, antwoord de vragen en volg de instructies. Vink 'Y' (yes) voor 'soort gezien' en laat het hokje ('N') ongevinkt voor 'soort niet gevonden'. De indicatorplanten staan afgebeeld in de folder.

4. Ga 10 meters verder langs de sloot naar vak 2 en doe hetzelfde. Herhaal dit elk 10 meter (ongeveer 10 stappen), in totaal 5 opnames.

5. Op de derde locatie: volg de instructie van de app om je coördinaten vast te leggen.

6. Aan het einde van het 40 meter oeverdeel: neem een foto via de app van de net onderzochte oever (zie voorbeeld foto) en SAVE!

Je kunt meteen je oevercheck op de kaart bekijken (druk op de blauwe rondje waar je bent dan op de gegevens).

Waarschuwing: de app werkt offline: je waarnemingen zijn opgeslagen maar nog niet verzonden! Je moet ze nog sturen wanneer je een wifi verbinding hebt (met de 'Sync' wolkje in de menu).

Voorbeeld foto van een onderzochte oever

Terug thuis

Stuur je gegevens wanneer je wifi verbinding hebt: gebruik de zwarte 'Sync' wolkje in de app menu.

Bezoek de website opnieuw. Na een week verschijnt je onderzochte oever op de website kaart met één van de volgende kleuren: groen (goede kwaliteit oevervegetatie), geel (matig) of rood (slecht). Je zult ook zien dat je naam op de lijst van onze mede-onderzoekers is toegevoegd.

Wil je voor jezelf de gegevens die je door de app gestuurd hebt? Ze zijn beschikbaar op de kaart in de app. We kunnen ook zorgen dat je een rapportje (je gegevens en de kwaliteit beoordeling) voor elke onderzochte oever krijgt. Stuur een mail aan oeverplanten@gmail.com.

SYNC ! om je gegevens te sturen