welcome to my personal blog!

The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart.

Helen Keller

True Friendship


Beauty Definition


بواسیر یا هموروئید چیست؛ داخلی و خارجی + علائم و علت

شاید شما هم این سوال را داشته باشید که بیماری بواسیر – هموروئید چیست ؟ لازم است بدانید که امروزه یکی از رایج ترین بیماریهای نشیمنگاهی با نام بواسیر یا هموروئید شناخته می شود. که به شکل یک توده دردناک و متورم در داخل کانال مقعد یا اطراف آن ایجاد می شود.

از علت های شایع آن می توان به یبوست مزمن یا رابطه مقعدی اشاره کرد که نقش به سزایی در ابتلا به این عارضه دارند. از علائم و نشانه های شایع بواسیر نیز می توان به توده ای برجسته و به رنگ تیره در اطراف یا داخل مقعد اشاره کرد. در ادامه به طور کامل تر با این بیماری آشنا می شوید.

بواسیر یا هموروئید چیست؟

بواسیر که با نام علمی هموروئید هم شناخته می شود و در انگلیسی با اصطلاح Hemorrhoids آورده می شود، یکی از شایع ترین بیماری های مقعدی است. علائم بواسیر مشخص و واضح می باشد و در دسته بیماری های پر نشانه قرار می گیرد. در یک تعریف ساده و کوتاه بیماری هموروئید در اثر التهاب و کشیدگی مویرگها و رگ های خونی اطراف ناحیه ی مقعد به وجود می آید.در اطراف مقعد تعداد بسیار زیادی مویرگ و رگ های خونی با فشار خون بالا وجود دارد که در هنگام دفع مدفوع برای دفع راحت تر می توانند تا حد زیادی منعطف شوند.

اگر این مویرگ ها و رگ ها در اثر فشار شدید و تحت کشش بیش از اندازه قرار بگیرند دچار آسیب می شوند. کشیدگی ، التهاب و پارگی از عمده آسیب هایی است که در چنین شرایطی به وجود می آیند.

یکی از عمده علت های ایجاد چنین فشار زیادی ابتلا به یبوست است. یبوست باعث می شود که مدفوع شما بیش از اندازه سفت و سخت شود و به هنگام دفع با فشار زیادی از بدن خارج گردد.

مطلب پیشنهادی: درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر و عمل جراحی

انواع بواسیر یا هموروئید

این بیماری انواع و درجات مختلفی دارد که علائم هموروئید در هر یک از انواع آن ها متفاوت است و با توجه به این که رگ های کدام ناحیه از مقعد تحت فشار قرار گرفته اند و دچار آسیب شده اند به دو نوع کلی زیر تقسیم بندی می شود:

بواسیر یا هموروئید داخلی

این نوع بواسیر در کانال داخلی مقعد و در قسمت انتهایی رکتوم (راست روده ) بیشتر رخ می دهد. در هموروئید داخلی مویرگ ها و رگ های داخلی مقعد دچار کشیدگی و پارگی می شوند و به دنبال آن خونریزی آغاز می گردد. به علت آنکه در قسمتهای داخلی مقعد تعداد گیرنده های درد بالا نیست شخص به هنگام بروز با درد زیادی روبرو نمی شود ولی ممکن است به همراه دفع مدفوع خود خونریزی مشاهده کند. رنگ خونی که در این شرایط به همراه مدفوع دفع می شود روشن است.

در هموروئید داخلی گاهی التهاب و از هم گسیختگی رگ ها به حدی بالاست که ممکن است در دهانه ی مقعد کاملا آن را احساس نمایید.

بواسیر داخلی میتواند گاها با خونریزی داخلی همراه باشد و از آنجایی که بدون درد است بسیاری از افراد تا مدت ها به بیماری خود پی نمی برد در نتیجه شخص پس از مدتی به یکباره با عوارضی مانند کم خونی شدید و فقر آهن مواجه می شود.

بواسیر یا هموروئید خارجی

بواسیر خارجی در رگ های ناحیه ی خارجی مقعد رخ می دهد و بافتهای خارجی آن را دچار تخریب می کند. در هموروئید خارجی به علت التهاب و پارگی رگ های اطراف مقعد بیرون زدگی هایی در اطراف سوراخ مقعد قابل مشاهده است که به آن ترومبوزه شدن می گویند.

به علت تعداد زیاد گیرنده های کانال مقعد این نوع از هموروئید با درد بسیار زیادی همراه است و با هر بار دفع مدفوع خونریزی رخ می دهد.

علاوه بر موارد فوق یک تقسیم بندی دیگر هم برای این بیماری وجود دارد.

هموروئید بر حسب شدت التهاب ها و از هم گسیختگی رگ ها و بافت های اطراف مقعد هم می تواند دسته بندی شود. این تقسیم بندی به شرح زیر است:

  • بواسیر درجه 1: نوع خفیفی از بواسیر است که هیچ گونه بیرون زدگی در اطراف مقعد مشاهده نمی شود و فقط با کمی خونریزی ممکن است همراه باشد.

  • بواسیر درجه 2: نوعی بواسیر جزئی است که بیرون زدگی هایی در حین دفع مدفوع در اطراف مقعد به وجود می آید ولی خود به خود به درون مقعد باز می گردند.

  • بواسیر درجه 3: حالتی از بیماری بواسیر است که طی آن بیرون زدگی های اطراف مقعد به وسیله ی دست به درون مقعد بازگردانده می شود.

  • بواسیر درجه 4: پیشرفته ترین نوع بواسیر است که بیرون زدگی های شدیدی در اطراف ناحیه ی مقعد مشاهده می شود که با دست هم به داخل باز نمی گردند و به عمل جراحی نیاز دارد. به این حالت ترومبوزه شدن یا بواسیر خونی می گویند.

علائم و نشانه های بواسیر یا هموروئید چیست؟

در صورتی که از نشانه ها و علائم بواسیر آگاهی داشته باشید می توانید در ساده ترین و خفیف ترین مراحل این بیماری آن را به سادگی تشخیص دهید و درمان آن را آغاز نمایید.

این بیماری علائم و نشانه های مشخص زیادی دارد و در دسته ی بیماری های پر نشانه قرار می گیرد ولی نکته ای مهم در این میان وجود دارد.

برخی از نشانه ها و علائم هموروئید مانند خونریزی با علائم سایر بیماری های گوارشی از جمله سرطان روده مشابه است از این رو توصیه می کنیم در صورت مشاهده ی هرکدام از نشانه ها و علائم عمومی بیماری برای تشخیص دقیق تر و اطمینان بیشتر به یک متخصص و دکتر بواسیر مراجعه نمایید.

برای درمان هموروئید به کدام متخصص بواسیر در تهران مراجعه کنیم؟

خواندن بیشتر در https://cliniczarei.com/hemorrhoids/

شقاق (فیشر) یا زخم مقعدی؛ علت، علائم، تشخیص و معاینه

اکثرا افراد در زندگی خود برای یک بار هم که شده شقاق (فیشر) یا همان زخم مقعدی را به طور مقطعی تجربه می کنند. در نتیجه اگر شما هم در حال حاضر با این مشکل درگیر هستید، نیاز نیست نگران باشید. چرا که در این مقاله ما تمام نکاتی که باید بدانید تا به راحتی این عارضه را پشت سر بگذارید به طور کامل برایتان توضیح دادیم.

شقاق چیست ؟

شقاق یا فیشر که به آن زخم مقعدی نیز گفته می شود، در حقیقت یک شکاف، ترک یا خراش کوچک بین چین خوردگی های مقعد است که ممکن است در دریچه مقعد یا داخل کانال رکتوم هم ایجاد شود. شقاق مقعدی به انگلیسی با اصطلاح Anal Fissure نام برده می شود و عوامل مختلفی در به وجود آمدن آن نقش دارند. این شکاف کوچک طی حرکات شکمی روده و اجابت مزاج می تواند باعث درد، سوزش و خونریزی در ناحیه نشیمنگاهی فرد شود. یکی دیگر از عوارض رایج شقاق یبوست می باشد. اگر این عارضه درمان نشود، به مرور زمان زخم عمق بیشتری پیدا کرده و عضلات اطرافش را نیز درگیر می کند.

بیماری شقاق به سن بستگی ندارد و افراد در هر مقطع سنی بر اساس سبک زندگی و داشتن رژیم غذایی نامناسب خود می توانند درگیر آن شوند.

مطلب پیشنهادی : درمان شقاق با لیزر و عمل جراحی

این عارضه در بیشتر مواقع با درد و خونریزی همراه است و به همین علت بیماران آن را با بیماری بواسیر اشتباه می گیرند در حالی که علائم و علت ایجاد این بیماری با بیماری بواسیر کاملا متفاوت است.

کلینیک زارعی

علائم شقاق یا فیشر مقعدی

مانند هر بیماری دیگری، شقاق مقعدی نیز با علائم و نشانه های خاصی همراه است. شایع ترین علائم شامل موارد زیر هستند:

  • پارگی یا شکاف قابل مشاهده در پوست اطراف مقعد

  • همراه با یک اسکین تگ یا گوشت اضافه در کنار زخم

  • درد شدید در ناحیه مقعد در حین حرکات روده، دفع و خروج گاز معده

  • رگه های خون روی مدفوع یا روی دستمال توالت پس از پاک کردن

  • سوزش یا خارش در ناحیه مقعد

  • خونریزی از زخم (در موارد مزمن)

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟

مادامی که هنگام حرکات روده ای درد حس کردید یا متوجه لکه های خون روی مدفوع یا دستمال کاغذی شدید، باید سریعا به دکتر مراجعه کنید.

انواع

در بیشتر موارد این زخم مقعدی کوچک خود به خود بهبود پیدا می کند ولی در بعضی از افراد ممکن است این گونه نباشد و با گذشت زمان حتی وضع آن بد تر شود. به طور کلی می توان این عارضه را به دو دسته تقسیم کرد:

  • شقاق حاد: به طور معمول زمانی که فرد برای اولین بار این شکاف مقعدی را تجربه کرده و طی 6 الی 12 هفته بهبود پیدا می کند، به آن شقاق حاد می گویند.

  • شقاق مزمن: اکثرا زمانی که فرد شقاق حاد خود را نادیده گرفته و برای پیشگیری از گسترش یا درمان فیشر اقدام نمی کند، زخم بیشتر از 12 هفته باز مانده و عضلات اسفنکتر مقعد را درگیر خود می کند. در این حالت معمولا لبه های زخم برجسته شده و همراه با سوزش و درد شدید همراه است. به این مرحله پیشرفته شقاق، مزمن می گویند و به مراتب درمان آن سخت تر است.

علت بوجود آمدن شقاق یا زخم مقعدی چیست؟

پوست مقعد بسیار نازک و حساس می باشد. در نتیجه ترک مقعدی اغلب در هنگام دفع مدفوع بزرگ یا سفت و رابطه مقعدی رخ می دهد. یبوست مزمن یا اسهال مکرر نیز می تواند منجر به پارگی پوست مقعد شود. همچنین سایر علل شایع عبارتند از:

  • حرکات روده

  • فشار آوردن در هنگام زایمان

  • بیماری التهابی روده (IBD)

  • بیماری کرون

  • کاهش جریان خون در ناحیه آنورکتال

  • تنگی بیش از حد عضلات اسفنکتر مقعد

همچنین در موارد نادر ، ممکن است این پارگی بنا به دلایل زیر به وجود بیاید:

  • سرطان مقعد

  • زگیل تناسلی

  • بیماری سل

  • سیفلیس

  • تبخال

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به زخم مقعدی یا فیشر هستند؟

یکی از دوره های سنی که به وجود آمدن ترک مقعد در آنها شایع می باشد، نوزادی است. همچنین افراد مسن به دلیل کاهش جریان خون در ناحیه آنورکتال ، مستعد شقاق یا فیشر هستند. در حین زایمان طبیعی و پس از آن ، زنان به دلیل قرار گرفتن در معرض فشار زیاد معمولا به این عارضه مبتلا می شوند.

همچنین افراد مبتلا به بیماریهای التهابی روده IBD توسط خطر ابتلا به این بیماری تهدید می شوند. زیرا التهابی که در پوشش روده ایجاد میشود ، بافت حساس اطراف مقعد را مستعد پارگی می کند.

افرادی که به طور مکرر دچار یبوست می شوند نیز در معرض خطر افزایش ترک های مقعدی هستند. سفتی و دفع مدفوع بزرگ از شایع ترین دلایل ایجاد پارگی مقعدی است.

تشخیص و معاینه

پزشک معمولاً می تواند شقاق یا فیشر را به سادگی با معاینه بصری اطراف مقعد تشخیص دهد. با این حال ، در بعضی از موارد این زخم داخل کانال رکتوم بوده یا بین لبه های سوراخ مقعد ایجاد شده است. در این موارد ممکن است دکتر از روشهای دیگری برای معاینه کمک بگیرد که جواب قطعی تری دریافت کند.

این روش ها شامل:

  • آنوسکوپی : این روش معاینه به وسیله لوله ای باریک و کوتاه به نام آنوسکوپ انجام می شود که طی آن تمامی نقاط مقعد و راست روده قابل مشاهده و بررسی می باشند.

  • کولونوسکوپی : به وسیله لوله ای به نام کولونوسکوپ که باریک و انعطاف پذیر است، تمامی قسمت های روده ی بزرگ قابل بررسی هستند.

  • سیگموئیدوسکوپی : دکتر در این روش به وسیله ی لوله ای باریک به نام سیگموئیدوسکوپ تمامی قسمت های انتهایی روده ی بزرگ را بررسی می کند.

  • بیوپسی یا نمونه برداری : مقعد که قسمتی کوچک از بافت ناحیه ی مقعدی به منظور بررسی های آزمایشگاهی برداشته می شود.

پس از معاینه پزشک متناسب با شرایط شما، بهترین راه درمان را انتخاب کرده و اقدام به انجام آن می نماید.

روشهای درمان درد شقاق

همانطور که ذکر کردیم، این عارضه معمولا همراه با علائم ناراحت کننده ای می باشد که افراد مایل هستند هر چه زودتر از آنها راحت شوند. به همین دلیل اقدام به درمان آن از راه های مختلفی می کنند. لازم به ذکر است که پیش از هر اقدامی برای درمان، از نظر پزشک متخصص در این حوزه کاملا آگاه شوید و خودسرانه اقدام نکنید.

انواع راه های درمان عبارتند از:

درمان با لیزر

لیزر CO2 یکی از ابزارهایی است که امروزه برای درمان بسیاری از بیماری ها و عارضه های پوستی مورد استفاده برترین پزشکان در تمام دنیا می باشد. همچنین به دلیل اینکه یک روش بدون عمل جراحی می باشد، در بین افراد محبوبیت دارد. طی لیزر درمانی با استفاده از تاباندن اشعه، هر گونه عفونت از بین رفته و زخم جوش خورده و مسدود می شود. از جمله مزیت های برجسته آن می توان به طول درمان بسیار کوتاه مدت و بی حسی موضعی اشاره کرد.

عمل جراحی یا اسفنکتروتومی

عمل جراحی شقاق یا اسفنکتروتومی در بیمارستان تحت بیهوشی یا بی حسی موضعی انجام می شود. از آنجا که شقاق به دلیل فشار بالا و اسپاسم مقعدی در عضلات اسفنکتر ایجاد شده است، جراح با استفاده از تیغ جراحی برش کوچکی کنار زخم شقاق ایجاد می کند تا از این فشار کاسته شود. در نتیجه به مرور زمان و به مدت تقریبا 6 هفته برای بهبودی زمان لازم است. معمولا در این روش، فرد تا زمان بهبودی کامل هنگام اجابت مزاج کمی درد دارد. از دیگر روشهای جراحی میتوان به فیشرکتومی نیز اشاره کرد.

روشهای خانگی و گیاهی

درمان های خانگی یا گیاهی بیشتر جنبه پیشگیری و کمک به تسریع در روند درمان همراه روشهای جراحی و لیزر دارند. از جمله روش های خانگی و گیاهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حمام سیتز

  • غذا و غلات فیبر دار

  • درمان با عسل

  • روغن زیتون و نارگیل

  • سرکه سیب و آلوئه ورا

روشهای دارویی

در مراحل اولیه بیماری ممکن است افراد بتوانند با مراجعه به پزشک و تجویز تعدادی از دارو ها جلوی پیشرفت این زخم را گرفته و آن را درمان کنند. این روشهای عبارتند از:

  • پماد دیلتیازم

  • پماد نیتروگلیسیرین

  • پماد ام جی

  • آنتی فیشر

عوارض شقاق مقعدی

برخی از عارضه ها وجود دارند که در صورت عدم درمان ممکن است به وجود بیایند و عبارتند از:

  • عدم درمان: شقاق مقعدی که طی هشت هفته بهبود نیابد، مزمن تلقی می شود و ممکن است نیاز به روش درمانی جدی تری داشته باشد.

  • عود کردن: هنگامی که شکاف مقعدی را تجربه کردید، در صورت عدم رعایت نکات پیشگیری ممکن است به شقاق دیگری دچار شوید.

  • گسترش پیدا کردن زخم: در صورتی که دچار اسپاسم مقعدی مزمن یا یبوست شوید، ممکن است که زخم کوچک اطراف یا داخل مقعد بزرگتر شود.

پیشگیری

شقاق یکی از بیماریهای نشیمنگاهی است که افراد معمولا در مراحل ابتدایی متوجه آن نمی شوند. به همین دلیل همیشه نمی توان از به وجود آمدن زخم مقعدی جلوگیری کرد ، اما با اقدامات پیشگیرانه زیر می توانید خطر ابتلا به آن را کاهش دهید:

  • خشک نگه داشتن ناحیه مقعدی

  • نوشیدن مایعات فراوان

  • خوردن غذاها و غلات فیبری

  • ورزش منظم برای جلوگیری از یبوست

  • معالجه اسهال بلافاصله از ابتلا

  • تعویض مداوم پوشک نوزادان

  • هنگام شستشو نشیمنگاه را به آرامی با صابون لطیف و آب گرم تمیز کنید

https://hpvdarman.com/%d8%b4%d9%82%d8%a7%d9%82/

درمان شقاق مقعدی با لیزر بدون عمل جراحی فیشر

روش های درمان شقاق یا فیشر مقعدی بر حسب شدت علائم و نشانه ها و وضعیت این بیماری متفاوت است. از این بیماری با عارضه زخم مقعدی نیز یاد می شود که روشهای درمان، علائم و علت یکسانی با شقاق دارد. گاهی بیماری در مرحله ی بسیار خفیفی قرار دارد و هنوز علائم آن شدت نگرفته است. چنین زخم خفیفی را می توان به راحتی با روش های درمان خانگی و گیاهی برطرف کرد ولی اگر طول و عمق زخم افزایش یابد و به شکل فیشر مزمن در بیاید برای درمان آن به روش های پزشکی از جمله لیزر درمانی و انجام عمل جراحی نیاز است.

در این قسمت نگاهی کوتاه به روش های درمان و همچنین مراقبت های بعد از عمل آن داشته ایم.

درمان شقاق یا فیشر مقعد با لیزر بدون جراحی

لیزر درمانی یکی از نوین ترین و آخرین دستاوردهای دنیای پزشکی است که برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله شقاق به کار گرفته می شود. درمان شقاق با لیزر با اثربخشی بالاتر و عوارض کمتر توانسته است جایگزین بسیار مناسبی برای انجام عمل جراحی شود و بسیاری از موارد این عارضه را حتی شقاق مزمن با درجات شدیدتر درمان نماید.

در روش درمان شقاق با لیزر ، پزشک متخصص با استفاده از انرژی اشعه ی لیزر و تاباندن آن به بافت های آسیب دیده اقدام به مسدودسازی شکاف ها و ترمیم بافت های آسیب دیده می کنند و بدین ترتیب بدون کوچکترین احساس درد و خونریزی در کوتاه ترین زمان ممکن بیماری شما برای همیشه درمان خواهد شد.

برای درمان فیشر به کدام دکتر باید مراجعه کرد؟

ممکن است این سوال فکر شما را نیز درگیر کرده باشد. در این موارد ممکن است بستگی به نوع شقاق شما داشته باشد. زیرا گاهی اوقات اگر بیماری در مرحله اولیه باشد با پماد قابل درمان بوده و در غیر این صورت یعنی اگر بیشتر از 4 هفته ایجاد شده باشد، فرد باید به پزشک مراجعه کند. که مناسب ترین گزینه جراح عمومی یا متخصص گوارش است.

برای داشتن اطلاعات بیشتر می توانید مطلب زیر را مطالعه کنید:

بهترین متخصص درمان شقاق با لیزر در تهران

هزینه درمان شقاق یا فیشر مقعد با لیزر

درمان شقاق با لیزر یکی از مطمئن ترین و قطعی ترین روش هاست که می تواند بیماری شما را برای همیشه درمان کند. اما شاید برای بسیاری از افراد هزینه درمان شقاق با لیزر سوال برانگیز باشد. در رابطه با قیمت این روش باید بگوییم که همانطور که می دانید درمان با لیزر تحت پوشش هیچ بیمه ای نیست از طرفی عمق و وسعت شکاف ها و نوع بیماری شما در هزینه ی نهایی این فرایند درمانی تاثیر گذار است و نمی توان هزینه ی آن را قبل از معاینه مشخص کرد.

برای آگاهی از هزینه ی انجام لیزر شما نیاز به بررسی و انجام معاینات پزشکی دارید تا بتوان هزینه ی نهایی آن را برآورد کرد. ولی در هر صورت انجام این روش نسبت به انجام عمل جراحی بسیار پایین تر و مقرون به صرفه تر است.

عمل جراحی شقاق یا فیشر مقعد

عمل جراحی شقاق مقعد با وجود روش های نوین همچون لیزر درمانی همچنان وجود دارد و برای بسیاری از موارد ، پزشک روش عمل جراحی را انتخاب می کند. عمل جراحی بیشتر مختص به موارد شقاق مزمن است و با توجه به وضعیت علائم و نشانه های فیشر پزشک یکی از روش های زیر را برای جراحی انتخاب می کند:

  • جراحی شقاق به روش اسفنکتروتومی داخلی جانبی مقعد

  • روش دیلاتاسیون یا اتساع دریچه ی مقعد

  • فیشرکتومی

درمان شقاق یا فیشر در طب سنتی

اگر شقاق شما در مراحل اولیه و به شکل حاد نباشد، می توان با کمک درمان های طب سنتی آن را برطرف کرد و از میان برد. طب سنتی آمیخته ای از روش ها و تکنیک های رفتاری و رژیم های غذایی است که می تواند برای بهبود بسیاری از بیماری ها مفید باشد.

از جمله موثرترین روش های درمان فیشر مقعد در طب سنتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ژل آلوئه ورا

  • روغن زیتون

  • سرکه سیب

  • سیر

  • عسل

  • روغن نارگیل

درمان شقاق یا فیشر مقعد با عسل

عسل یکی از شفابخش ترین و طبیعی ترین درمان های سنتی است. کمی عسل را بر روی شقاق خود به آرامی بمالید و اجازه دهید که جذب شود. سپس مقعد خود را با آب گرم بشویید و خشک کنید.

همچنین می توانید از ترکیب موم طبیعی عسل و روغن زیتون حرارت دیده برای این کار استفاده کنید و آن را بر روی زخم خود قرار دهید.

درمان خانگی شقاق یا فیشر مقعد

مهم ترین نکته در درمان خانگی شقاق توجه به دو اصل تغذیه و سبک زندگی است. با اصلاح این دو عامل می توانید شاهد تغییرات چشمگیری در روند بهبود بیماری خود باشید.

  • نوشیدن آب کافی ( 8 الی 9 لیوان در روز )

  • رژیم غذایی سرشار از فیبر

  • نشستن در ظرف آب گرم برای مدت 20 دقیقه در روز

  • ورزش و تحرک کافی

  • رعایت بهداشت ناحیه ی مقعد

  • خشک کردن مقعد با دستمال های نرم و تمیز

درمان شقاق با کپسول ویتامین ای

برای درمان شقاق با کپسول ویتامین ای کافیست یک قرص ویتامین E را خوب تکان دهید و سپس محتویات داخل آن را بر روی شقاق خود به آرامی قرار دهید و خوب مالش دهید تا جذب شوید. برای گرفتن نتیجه ی بهتر این کار را دو بار در روز به خصوص شب ها تکرار کنید.

پماد برای درمان شقاق یا فیشر مقعد

یکی دیگر از روش های درمان زخم مقعدی در اثر یبوست استفاده از پماد شقاق است که با نام آنتی فیشر به راحتی در داروخانه ها در دسترس است و برای کاهش علائم و نشانه های شقاق مانند درد، سوزش ، خارش و التهاب بسیار موثر است.

پس از شستن و خشک کردن مقعد خود لایه ی نازکی از پماد آنتی فیشر را بر روی زخم خود قرار دهید و روزی 2 بار این کار را تکرار کنید.

مراقبت های بعد از لیزر شقاق مقعدی

برای گرفتن نتیجه ی بهتر و بهبودی سریع تر بعد از انجام عمل جراحی پزشکان توصیه هایی دارند که به درمان موفقیت آمیز شما کمک زیادی می کند. این دستورات و نکات به مراقبت های بعد از عمل جراحی شقاق معروفند.

اگر شقاق خود را جراحی کرده اید توصیه های زیر را در نظر بگیرید:

  • نوشیدن آب و مایعات کافی

  • رژیم غذایی سرشار از فیبر و ملین های طبیعی

  • استراحت کافی در طول روز

  • نشستن در ظرف آب گرم برای مدت 20 دقیقه در روز پس از اجابت مزاج

  • تعویض پانسمان در فواصل زمانی

  • استفاده ی مرتب از آنتی بیوتیک ها

  • خشک و تمیز نگه داشتن مقعد

  • انجام پیاده روی های روزانه

  • جلوگیری از یبوست

در صورتی که این نکات با دقت رعایت شوند احتمال عود شقاق بعد از عمل با لیزر به صفر می رسد. همچنین درمان فیشر با لیزر نسبت به سایر روشهای بهترین نتیجه را دارد.

پیشگیری از عود کردن شقاق یا فیشر مقعد

پیشگیری از عود کردن شقاق و بازگشت مجدد آن ارتباط زیادی با نوع روش درمان و زمینه ی ایجاد آن دارد. درست است که لیزر به طور قطعی این بیماری را از بین می برد ولی گاهی فیشر در اثر بیماری های زمینه ای و اولیه ای است که در صورت درمان آنها شقاق هم برای همیشه از بین می رود ولی گاهی در اثر رفتارهای غلط و سبک زندگی نادرست افراد ایجاد می شود که در این صورت تکرار این رفتارها می تواند باعث بازگشت بیماری شود.

همچنین نوع درمان و مراقبت های بعد از جراحی تا حد زیادی در جلوگیری از بازگشت مجدد آن تاثیر گذارند.

مزیت درمان شقاق با لیزر نسبت به سایر روش ها

لیزر درمانی نوین ترین دانشی است که در دنیای پزشکی برای بهبود بیماری ها به کار گرفته می شود . به همین دلیل به عنوان بهترین روش درمان شقاق با لیزر هم از نظر پزشکان و هم از نظر بیماران می باشد. اما درمان شقاق با لیزر چه مزیت هایی دارد که توانسته جایگزین عمل جراحی شود؟

  • بدون درد و خونریزی است.

  • نیازی به بستری بیمار نیست و بیمار بلافاصله مرخص می شود.

  • نیازی به بیهوشی عمومی نیست و فقط بیحسی موضعی انجام می شود.

  • امکان بازگشت مجدد بیماری بسیار ضعیف است.

  • عوارض ناشی از آن بسیار کم است.

  • هزینه ی درمان پایین تری دارد.

source: https://cliniczarei.com/fissure/fissure-treatment/

انواع فیستول مقعدی چیست؛ علائم، علت، عوارض و تشخیص بیماری

اگر شما هم این سوال را دارید که فیستول مقعدی چیست؟ باید بگوییم که این عارضه یکی از بیماری های عفونی نشیمنگاهی است. بیماری فیستول در انگلیسی با اصطلاح Fistula به کار برده می شود و انواع مختلفی دارد. اگر بخواهیم تعریف ساده ای از فیستول ارائه دهیم، باید بگوییم یک کانال عفونی یا چرکی است که بین دو مجرا داخلی در بدن به وجود آمده و آنها را به یکدیگر متصل می کند. به طور معمول کسانی که تجربه ابتلا به آبسه مقعدی را داشته اند، به فیستول آنال نیز مبتلا می شوند. در ادامه این مطلب به بررسی علت، علائم و تمامی مسائل مربوط به این بیماری می پردازیم.

طبق آمار پس از درمان فیستول با لیزر یا عمل جراحی؛ امکان بازگشت این عارضه وجود ندارد. مگر اینکه به دلیل رعایت نکردن نکات پیشگیری تونل جدید ایجاد شود.

فیستول مقعدی یا آنال چیست؟

طبق گزارش سایت پزشکی medlife منظور از فیستول آنال ایجاد شدن یک کانال عفونی حاد و دردناک در قسمتی از روده (معمولا راست روده) است که مجرای آن روی پوست اطراف مقعد ظاهر می شود. اگر این عارضه درمان نشده باقی بماند و فرد برای درمان فیستول مقعدی خود اقدام نکند، ممکن است این عفونت وارد خون شود. انواع مختلفی از این بیماری وجود دارند که در زیر آنها را بررسی کردیم:

انواع فیستول مقعدی

انواع مختلف فیستول مقعدی بر اساس محل قرارگیری آن دسته بندی می شود. در موارد زیر به ترتیب رایج ترین تا کمیاب ترین نوع آن عبارتند از:

بین صفاقی یا داخل اسفنکتری

فیستول بین صفاقی یا داخل اسفنکتری با اصطلاح Intersphincteric fistula در پزشکی نام برده می شود. این کانال از فضای بین عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی شروع شده و کاملا نزدیک به دهانه مقعد باز می شود.

ترانس اسفنکتریک

فیستول ترانسفنکریک یا Transphincteric fistula در فضای بین عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی و نزدیک به دریچه مقعد تشکیل می شود. سپس از اسفنکتر خارجی عبور کرده و یک یا دو اینچ در خارج از دهانه مقعد باز می شود. این نوع نسبت به داخل اسفنکتری فاصله بیشتری از دریچه رکتوم دارد. این نوع از فیستول می تواند در اطراف مقعد به شکل U قرار بگیرد و دهانه های خارجی آن در دو طرف رکتوم وجود داشته باشند.( به این نوع فیستول نعل اسبی هم می گویند).

سوپرا اسفنکتریک

این کانال همچنین از فضای بین عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی شروع شده و به سمت بالا و تا نقطه ای بالاتر از چین خوردگی های داخل رکتوم که برای هدایت مدفوع به بیرون می باشند، می رسد. فیستول Suprasphincteric به میزان یک یا دو اینچ در خارج از مقعد باز می شود.

اسفنکتریک خارجی

فیستول از نوع اسفنکتریک خارجی از روده بزرگ یا کولون سیگموئید شروع شده و به سمت پایین امتداد می یابد ، از ماهیچه بالا برنده مقعد عبور می کند و در اطراف آن باز می شود. این فیستول ها معمولاً در اثر آبسه آپاندیس ، آبسه دیورتیکول یا بیماری کرون ایجاد می شوند.

علائم و نشانه های فیستول مقعدی

این بیماری نیز مانند هر عارضه دیگری همراه با نشانه های خاص خود ظاهر می شود. ما در ادامه تمامی آنها را آورده ایم تا با بیماری دیگری اشتباه نگیرید. شایع ترین علائم فیستول مقعدی عبارتند از:

  • درد

  • سرخی

  • تورم و التهاب اطراف مقعد

  • سوزش و خارش

  • ایجاد شدن سوراخی دردناک همراه با ترشحات بین باسن

همچنین در موارد پیشرفته ممکن است افراد علائم زیر را نیز تجربه کنند:

  • خون ریزی

  • حرکات روده ای یا دفع ادرار دردناک

  • تب

  • خروج مایعی با بوی بد از سوراخ نزدیک به کانال رکتوم

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

لازم به ذکر است که هر زمان احساس آبسه یا توده ای در ناحیه نشیمنگاه خود داشتید، سریعا برای تشخیص و خالی کردن عفونت به پزشک مراجعه کنید. توجه کنید که به هیچ عنوان خودتان سعی نکنید تا عفونت را تخلیه کنید زیرا به طور کامل خالی نشده و اکثرا باعث ایجاد فیستول می شود. اگر هر کدام از علائم بالا را داشتید، مراجعه در اسرع وقت به پزشک کاملا ضروری می باشد.

همچنین افرادی که مبتلا به آبسه بوده اند که به نظر می رسد درمان شده یا هنوز فعال است، باید تحت نظر پزشک باشند.

علت فیستول مقعدی چیست

همانطور که گفته شد، فیستول در 50% مواقع به دلیل عدم درمان آبسه مقعدی به وجود می آید. گاهی اوقات این آبسه مسدود شده و چرک آن زیر پوست می ماند. زمانی که این اتفاق می افتد، تجمع باکتری ها می تواند یک بافت متورم از آلودگی و میکروب به وجود بیاورد. پزشکان این توده چرکی جمع شده زیر پوست را آبسه می نامند.

اگر آبسه را درمان نکنید ، رشد کرده و در نهایت سر آن به بیرون باز می شود و جایی در نزدیکی مقعد را سوراخ می کند تا بتواند چرک داخل خود را تخلیه کند. این مسیر چرکی از آبسه تا سطح پوست فیستول نام دارد.

در شرایط نادر مانند سل ، بیماری های مقاربتی یا بیماری های مزمن که روده را تحت تاثیر قرار میدهند ، مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو در پیش آمدن فیستول مقعدی نقش بسیاری دارند.

تشخیص

هنگام مراجعه به پزشک، با توجه به علائمی که برای او ذکر می کنید، درباره سابقه پزشکی شما سوال میپرسد و ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد تا از وجود فیستول مطمئن شود.

بعضی از فیستول ها به راحتی قابل تشخیص بوده و بعضی دیگر نیستند. در برخی شرایط ممکن است این کانال ها خود به خود بسته شده و در قسمت های دیگر مجدد باز شوند. پزشک شما به دنبال نشانه هایی از ترشحات یا خونریزی است. پزشک ممکن است هنگام معاینه انگشت خود را به مقعد شما بکشد. نگران نباشید به گونه ای این کار را انجام می دهد تا بیمار هیچگونه دردی حس نمی کند.

معاینه مقعدی با قرار دادن انگشت پوشانده شده با دستکش و ژل روانکاری در انتها راست روده انجام می شود تا موارد زیر بررسی شوند:

  • عملکرد عضله های اسفنکتر داخلی و خارجی

  • منطقه عفونت

  • سر منشا فیستول

برخی آزمایشات دیگر برای زمانی تشخیص با معاینه فیزیکی امکان پذیر نیست، انجام می شوند که عبارتند از:

پروکتوسکوپی یا معاینه مقعد

طی روش پروکتوسکوپی از یک پروکتوسکوپ تخصصی مجهز به نور یا پروب فیستول (وسیله کوچکی که جهت مشاهده داخل فیستول وارد می شود) و برای دیدن داخل رکتوم استفاده می کند. این روش به طور کلی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود.

آندوسونوگرافی یا سونوگرافی مقعدی

یک روش ایمن که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ضبط تصاویر سطح کانال مقعد استفاده میشود.

اسکن یا تصویربرداری مغناطیسی (MRI)

طی تصویر برداری از امواج مغناطیسی و رادیویی قدرتمندی برای ایجاد تصاویر دقیق از اندام استفاده می شود و معمولاً برای فیستولهای پیچیده یا دوباره تکرار شده استفاده می شود.

توموگرافی رایانه ای (سی تی اسکن)

ترکیبی از دو روش تشخیص از اشعه ایکس و رایانه برای ایجاد تصاویر مقطعی دقیق از بدن بوده که ممکن است در ارزیابی میزان التهاب نیز کمک کند.

عوارض فیستول

اگر فردی دچار آبسه مقعد شود ، خطر ایجاد فیستول مقعدی افزایش می یابد. برخی شرایط خاص که خطر ابتلا به فیستول مقعدی را افزایش می دهد عبارتند از:

  • پرتودرمانی برای سرطان رکتوم

  • دیابت

  • درماتوز

  • مصرف بیش از حد مواد غذایی ادویه دار

  • سیگار کشیدن

  • چربی خون

  • بیماری سل

  • ایدز یا ویروس اچ آی وی

  • شیوه زندگی کم تحرک

  • مصرف الکل

  • بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا و سیفلیس

پیشگیری

معمولا افراد در پیش آمدن فیستول نقشی ندارند اما با دنبال کردن مراحل خاصی می توان از فیستول مقعدی جلوگیری کرد ، مانند:

  • نوشیدن مایعات فراوان

  • رژیم غذایی غنی از فیبر

  • خشک نگه داشتن ناحیه مقعدی

  • خودداری از زور زدن هنگام دفع مدفوع

  • ورزش منظم

لازم به ذکر است که یکی از دلایل اصلی ابتلا به فیستول مقعدی بیماریهای مقاربتی-جنسی می باشند. در نتیجه هر فردی می تواند با رعایت مواردی مانند استفاده از عوامل محافطت کننده هنگام رابطه از به وجود آمدن این تونل چرکی هم جلوگیری کنند.

درمان

تا کنون روشهای بسیاری برای درمان فیستول از جمله خانگی، گیاهی، دارویی و پزشکی کشف شده اند ولی لازم به ذکر است که هیچ دارویی برای از بین بردن این بیماری وجود ندارد ، بنابراین پزشکان از روشهای عمل با لیزر یا جراحی سنتی برای از بین بردن این تونل عفونی استفاده می کنند. در درمان با لیزر معمولاً می تواند در مطب پزشک یا کلینیک انجام شود و شما مجبور نیستید به بیمارستان بروید.

به علاوه باید بدانید که روشهای خانگی و دارویی فقط ممکن است از پیشرفت بیماری و وخیم شدن شرایط جلوگیری کنند. فراموش نکنید که هدف از درمان فقط خوب شدن فیستول نیست. بلکه باید این عمل به گونه ای انجام شود که هیچ گونه آسیبی به مقعد وارد نشود. زیرا در صورت عدم انتخاب راه درمان درست ممکن است فرد دچار بی اختیاری در دفع شود.

source: https://hpvdarman.com/%d9%81%db%8c%d8%b3%d8%aa%d9%88%d9%84-%d9%85%d9%82%d8%b9%d8%af%db%8c/