Personlig information på nätet

information om 50 miljoner användare läcktes

I denna artikel av dagens industri förklaras det hur det gick till när Facebook läckte personlig information rörande 50 miljoner användare utan deras tillåtelse.

Cambridge analytics hade tagit information från Facebooks användere för att stödja republikanska kampanjer.

https://digital.di.se/artikel/facebook-lackan-det-har-har-hant

personer luras att lämna ut bankuppgifter

Enligt en artikel från SVT blir det allt vanligare att du på något sätt blir lurad att lämna ut personliga uppgifter eller bankuppgifter till bedragare. Den utsatta kan exempelvis få information om att pengar försvunnit på kontot och att detta ska åtgärdas. Man blir ofta ombedd att öppna sitt mobila BankID och då är det kört.


För att undvika detta ska man enligt artikeln aldrig lämna ut bankuppgifter via telefon eller mejl.


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/polisen-varnar-for-bankbedragare-1

Huawei under attack

Nyligen har Huaweis finanschef Meng Wanzhou blivit arresterad i Kanada, på U.S.As vägnar. U.S.A anklagar nämligen Huawei för att lägga sig i U.S.As sanktioner mot Iran. Dessutom är Huawei anklagade för att ha teknologi som kan användas till spioneri.


Ifall de faktiskt har utvecklat teknologi som kan användas för spioneri betyder det att personer, som använder sig av Huawei produkter, kan ha sin personliga information i en riskzon, då Huawei kan göra vad de vill med den.

https://www.bbc.com/news/business-46462858


Facebook har blivit en sorts pelare i vårt samhälle: alla använder det och det finns överallt. Eftersom läckan rörde så pass många människor kände sig folk hotade och rädda om sin personliga information, särskilt när så mycket av den finns på Facebook. Därför uppmärksammades detta så mycket. Samtidigt har människor ett visst förtroende för stora företag och när något av dessa vacklar så börjar man ifrågasätta säkerheten hos andra företag och överallt.

Varför har dessa ämnen fått så stor spridning?

Då denna taktik går förhållandevis snabbt för bedragarna att sprida och använda sig av så drabbas allt fler personer, vilket skrämmer många. För att inte fler ska bli lurade på har detta blivit mycket uppmärksammat av bland annat tv, tidningar och sociala medier.

Huawei är en av världens största mobil utvecklare. Ifall de utvecklar en sorts bakdörr på deras telefon betyder det att de kan ta information och data från personer som använder deras mobiler. Eftersom många lagrar allting i deras liv i deras mobiler, kan det betyda att ifall Huawei faktiskt har utvecklat en bakdörr på deras mobiler, kan Huawei ta denna personliga informationen och göra vad de vill med den. Dessutom, ifall Huawei faktiskt utvecklar teknologi för att ta personlig information, vad säger att andra stora företag inte gör det?