Utredning och diagnostisering

I Sverige och Finland görs neuropsykiatriska utredningar av barn och vuxna för att fastställa eventuella neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. En neuropsykiatrisk utredning involverar flera steg och olika professionella för att få en helhetsbild av individens behov och förutsättningar.

Utredningen börjar oftast med en remiss från exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin eller vuxenpsykiatrin. Den kan inkludera tester och bedömningar av kognitiva förmågor, beteendemönster, sociala interaktioner, språk och motorik. En rad olika yrkesgrupper, som psykologer, logopeder, arbetsterapeuter och läkare, kan vara delaktiga i processen.

Under utredningen samlas information från olika håll som intervjuer med personens nära anhöriga, skola eller arbetsplats samt observationer och självskattningsformulär. Målet är att få en så komplett bild som möjligt av symtom och funktionsnedsättningar för att kunna fastställa en eventuell diagnos och planera lämplig intervention och stöd.

För att underlätta processen kan det vara bra att vända sig till psykiatrin om man är vuxen och behöver hjälp. För föräldrar som funderar över en diagnos för sitt barn kan skolkuratorn eller skolpsykologen ofta vara till hjälp och skolpsykologen eller BUP kan genomföra utredningar. Om man vill att det ska gå snabbare kan det vara värt att undersöka om man har en privat sjukförsäkring som täcker en neuropsykiatrisk utredning och begära betalningsförbindelse från försäkringsbolaget innan man bokar en tid för utredning.

Om neuropsykiatrisk utredning hos barn 

Om neuropsykiatrisk utredning hos vuxen 

SHVS om utredning och diagnostisering av ADHD hos vuxna. 

Svårighetsgradering av autism

Tabell_svårighetsgradering_autism.pdf

Så här graderas autism i en utredning. Nivå 1 motsvarar det som tidigare kallades Asperger.