Läs- och skrivsvårigheter

Läs- och skrivsvårigheter, inklusive dyslexi, är funktionsnedsättningar som påverkar förmågan att läsa, skriva och förstå skriven text. Orsakerna till svårigheterna är komplicerade och involverar gener och neurologiska faktorer som påverkar hur hjärnan bearbetar språklig information.

Det är ganska vanligt med läs- och skrivsvårigheter och det drabbar ungefär 5-10 procent av befolkningen. Symtomen på svårigheterna kan variera och inkluderar problem med att koppla bokstäver till ljud, avkoda ord, stava rätt eller förstå textens sammanhang. Svårigheterna kan påverka akademiska prestationer, självförtroende och självbild.

För både barn och vuxna kan konsekvenserna av läs- och skrivsvårigheter och dyslexi vara betydande. Barn med svårigheter kan ha problem i skolan, med läsförståelse och att vara självständiga. Vuxna med läs- och skrivsvårigheter kan möta hinder på jobbet, i vardagen och i relationer på grund av sina svårigheter med läsning och skrivning.

I Finland och Sverige rekommenderas en individanpassad och evidensbaserad metod för vård och behandling av läs- och skrivsvårigheter och dyslexi. Det kan inkludera specialpedagogiskt stöd i skolan, tekniska hjälpmedel för att underlätta läsning och skrivning samt logopedisk terapi för att förbättra språkfärdigheter.

(1, 2)

beskrivning av och tips om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi