För BUP

På BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) är det avgörande att ha tillgång till relevant material och resurser för att arbeta med barn och ungdomar som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). 

På BUP:s utbildningsportal finns tillgängliga videos med tillhörande textmaterial som fokuserar på utredning och uppföljning av ADHD samt autism. Dessa resurser är till för att ge personalen på BUP och andra intresserade möjligheten att fördjupa sina kunskaper och förståelse kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Video om ADHD 

Filmad föreläsning om ADHD med Peik Gustafsson, docent och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019. 

Samtalsstöd, Utredning av misstänkt adhd 

BUP Halland har tagit fram samtalsstöd för att underlätta och säkra bedömning vid adhd. Det ska särskilt vara ett stöd för läkare som introduceras vid mottagningen och gör sina första bedömningar.

Strukturen har hämtats från Deplyftets samtalsstöd ”Det diagnostiska samtalet” men anpassats till frågeställningar och arbetsmaterial vid Adhd-mottagningen i Halland.

Filmer har spelats in med skådespelare och Håkan Jerbin, chefsöverläkare BUP Halland, för att visa hur en adhd-utredning kan genomföras, hur man ställer frågorna och hur man värderar svaren. Filmerna följer utredning, allt från introduktion till vårdplanering. Varje film inleds med en kort beskrivning av avsnittet och sedan ett patientsamtal under hela eller delar av avsnittet. Detta följer Samtalsstöd för utredning vid Adhd-mottagningen så ha gärna den framför dig när du tittar på filmerna.

Inledning om ADHD mottagningen. 1.36 min. 

Utredningssamtalet. 1. Introduktion. 2.53 min. 

Utredningssamtalet. 2. Person och funktion i livet 8.14 min. 

Utredningssamtalet. 3. Öppna samtalet om vad man önskar. 12.49 min. 

Utredningssamtalet. 4. Strukturerad intervju av symtom. 16.40 min. 

Utredningssamtalet. 5. Utveckling, somatik och levnadshändelser. 5.31 min.

Utredningssamtalet. 6. Ärftlighet. 7.59 min. 

Utredningssamtalet. 7. Somatisk status och kort enskilt samtal med patienten. 2.43 min. 

Utredningssamtalet. 8. Återkoppla och planera. 17.36 min. 

Samtalsstöd, Läkemedelsuppföljning vid ADHD

BUP Halland har tagit fram samtalsstöd för att underlätta och säkra läkemedelsuppföljning vid nyinsatt centralstimulantia. Det ska särskilt vara ett stöd för sjuksköterskor och läkare som introduceras och gör sina första läkemedelsuppföljningar.

Strukturen har hämtats från Deplyftets samtalsstöd men anpassats till frågeställningar och arbetsmaterial vid adhd.

Filmer har spelats in med skådespelare och med läkare Håkan Jerbin, BUP Halland, för att visa hur en adhd-utredning kan genomföras, hur man ställer frågorna och hur man värderar svaren. Filmerna följer utredning, allt från introduktion till vårdplanering. Varje film inleds med en kort beskrivning av avsnittet och sedan ett patientsamtal under hela eller delar av avsnittet. Detta följer framtaget samtalsstöd för läkemedelsbehandling: Samtalsstöd – För utvärdering av nyinsatt metylfenidat vid Adhd-mottagningen så ha gärna den framför dig när du tittar på filmerna.

Läkemedelsuppföljning vid ADHD. Introduktion. 1.05 min. 

Läkemedelsuppföljning vid ADHD. Effekter av läkemedlet. 7.27 min. 

Läkemedelsuppföljning vid ADHD. Biverkningar av läkemedel. 4.33 min. 

Läkemedelsuppföljning vid ADHD. Återkoppla. 2.09 min. 

Läkemedelsuppföljning vid ADHD. Planering. 4.24 min. 

Samtalsstöd, Årskontroll vid ADHD

BUP Halland har tagit fram samtalsstöd för att underlätta och säkra den årliga utvärderingen av vården för patienter med adhd. Det ska särskilt vara ett stöd för sjuksköterskor och läkare som introduceras och gör sina första årskontroller.

Strukturen har hämtats från Deplyftets samtalsstöd men anpassats till frågeställningar och arbetsmaterial vid adhd.

Filmer har spelats in med skådespelare och Håkan Jerbin, chefsöverläkare BUP Halland, för att visa hur en adhd-utredning kan genomföras, hur man ställer frågorna och hur man värderar svaren. Filmerna följer utredning, allt från introduktion till vårdplanering. Varje film inleds med en kort beskrivning av avsnittet och sedan ett patientsamtal under hela eller delar av avsnittet. Intervjun följer Samtalsstöd årskontroll vid Adhd-mottagningen så ha gärna den framför dig när du tittar på filmen.

Årsuppföljning vid ADHD. Introduktion. 1.48 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Somatisk status. 2.24 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Livet i stora drag. 6.09 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Effekter av läkemedlet. 7.27 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Biverkningar av läkemedlet. 4.33 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Återkoppla (och planera). 2.09 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Dagens fråga. 5.50 min. 

Årsuppföljning vid ADHD. Planering. 1.49 min. 

Om autism

Filmad föreläsning om autism med Peik Gustafsson, docent och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Filmen är producerad och utgiven av Region Skåne, 2019. 

BUPs utbildningsportal