kartläggning av behov och skolmiljö

Att skapa en inkluderande och stödjande skolmiljö för elever med NPF kan vara utmanande. Varje elev med NPF har unika styrkor och utmaningar som kräver individanpassat stöd. 

För att stödja en elev med NPF kan man börja med att kartlägga elevens styrkor, utmaningar och behov av stöd. Det finns olika sätt att göra det på i samarbete med skolpsykologen och/eller kollegor inom skolan. Det är även viktigt att anpassa den fysiska lärmiljön för elever med NPF. 

Här hittar du resurser och material för att kartlägga elevens behov och skolmiljö för att med det som utgångsläge skapa en tillgänglig och stödjande lärmiljö.

NPF, exekutiva funktioner och lärmiljö

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. AcadeMedia. 11:49 min. 

Exekutiva funktioner. AcadeMedia. 11:53 min. 

Tillgänglig lärmiljö. AcadeMedia. 25:46 min. 

Kartlägga elevens behov med skolkompassen

I boken Skolkompassen finns alla de verktyg som behövs för att göra en pedagogisk utredning beskrivna som ett sjökort som ska stödja och lotsa den enskilda eleven. Skolkompassen kan användas från grundskola till högre studier och vänder sig till lärare och övriga yrkesgrupper inom skolans värld som möter elever med ojämna förmågor.

Den pedagogiska utredningen ska ligga till grund för att vi ska kunna kompensera för elevers ojämna förmågor. En kartläggning gör att vi förstår de bakomliggande orsakerna till svårigheterna hos elever med ojämna förmågor, och utifrån den kan vi kravanpassa olika situationer, kompensera för de färdighetsbrister eleven har och hjälpa eleven att träna och utvecklas.

En del av skolkompassens bilagor finns på nätet. Här hittar du bilagorna. Jag rekommenderar ändå att du köper in boken för att få en helheltsbild. 

Kartlägga fysisk lärmiljö

Rekommendationer om lärmiljö

Om kartläggning av lärmiljöer från Nationella vård- och insatsprogrammet här.

Om att tillgängliggöra skolans lärmiljö från Nationella vård- och insatsprogrammet här.

Fysisk lärmiljö

1-intro-del-1-ahorarkopia.pdf
1-intro-del-2-ahorarkopia.pdf

Elevernas arbetsmiljö

Tips för klassrummet

3-klassrummet-del-1-6-tips-arbetsblad-och-checklista.pdf
3-klassrummet-del-2-moblering-ahorarkopior.pdf
3-klassrummet-del-1-6-tips-ahorarkopia.pdf
3-klassrummet-del-2-moblering-arbetsblad.pdf

Lugna platser

4-lugna-platser-del-1-ahorarkopia.pdf
4-lugna-platser-del-2-ahorarkopia.pdf
4-lugna-platser-del-2-arbetsblad.pdf