Dräktskick

Dräkten är viktigt för att markera status och tillhörighet i Nordanil.

Cogaid bär pråliga smycken med guld och pärlor. Odaler har liknande kläder, men alltid en huvudbonad och sparsammare utsmyckning. Trälar bär trasor av lin och ett halsband av läder. Druderna har alltid något vinrött och sin druidstav. Alvernas har alltid cirklett (ett band runt huvudet) och dräktfärger efter årstiderna.

För mer inspiration till klädedräkter kolla in: http://www.pinterest.com/nordanil/

De fria

Under och mellanplagg

En särk i varierande längd i linne närmast kroppen. Särken är normalt gjord i raka fram- och bakstycken med kilar i sidorna för vidd. Ärmarna är raka och går ner till handleden. Särken är oftast ofärgad men i finare dräkter kan linnet vara färgat. Brokor(kortbyxor) kan användas och är ett par korta lösa underbyxor som knyts i midjan.

Kjortel är ett plagg som kan användas över särken. De varierar från att bara gå ner till knät till att vara så långa att de har släp. Kjortlarna är liksom särken gjorda i raka stycken med kilar för vidd. Halsringen kan vara rundad, fyrkantig eller bestå av ett så kallas sprund (slits).

Hängselkjolen och byxor

Både Cogaid och odaler har ibland hängselkjolar men enbart cogaid får ha spännbucklor för att hålla ihop axelbanden. Odaler får nöja sig med mindre ringspännen eller oftast inga spännen alls. Det är dock vanligare att odaler har en kortare kjortel i ylle som överplagg.

Byxor används till kjortel. Byxorna kan vara mycket omfångsrika och kan bestå av mycket tyg, med man kan även ha raka byxor. De är oftast i antingen linne eller ylle.

Till byxorna kan man ha benlindor som lindas mellan knät och fotleden. De är cirka 10 cm breda och kan vara vävda band eller klippta ur tyg. De fäst med speciella hakar, små ringbroscher, med nålar, eller knyts om inget annat finns.

Ytterplagg

Kaftanen är en kappa med långa armar som är är öppen framtill. Den fäst med spännen framtill eller läggs om lott och hålls samman med ett bälte.

Mantlar är dyra och en mantel är någonting en värdesätter. Mantlar kan vara formade till både en halvcirkel, helcirkel, trekvartcirkel, eller en fyrkantiga mantel som fästs med ett spänne på ena axeln. Den kan även vikas till en triangel och bäras som en själ. Sjalen läggs över axlarna och fästs med ringspänne eller brosch vid halsen.

Hättor är ett vanligt plagg, det är en huva med ett slag som går ner över hals, axlar och skuldror. Slaget kan vara rundat eller fyrkantigt och variera i längd. Hättan har ingen fästning utan dras över huvudet. Hättor är ofta gjorda av ylle men varianter i skinn förekommer. De kan vara fodrade eller kantade med päls, även broderier och band är vanligt. De är ofta rikt utsmyckade då de är det yttersta plagget och alltså alltid syns.

Skor och stövlar är gjorda av skinn och har ofta en enkel modell. Lågskor och lägre kängor är vanliga men även högre stövlar förekommer. Strumporna oftast gjorda i ylle för att vara värmande. De kan vara nålbundna eller sydda. Fotlappar, tyg som viks direkt om foten, används också, men främst av trälar. (det är såklart helt okay med "moderna" skor sålänge de är diskreta)

Accessoarer

Huvudbonader är ett privilegium förbehållet fria. Mössor är vanliga och de finns i både toppiga och rundade varianter. De är ofta gjorda av ylle och kan var fint utsmyckade och pälskantade. Man kan även ha en enkel huvudduk knuten runt håret vid arbete eller en finare utsmyckad huvudduk vid fest. Håruppsättningar med spännen och band är också vanligt.

Att ha huvudbonad är vanligast bland odalerna eftersom de är väldigt stolta över sin frihet, men ibland också väldigt fattiga, så för att göra en klar skillnad mellan sig själv och trälar så använder de huvudbonad. Eftersom trälar inte får täcka sitt huvud.

Läderbälten med eller utan smyckningar i form av metallföremål eller mönster är vanliga och används av alla för att bära väskor och andra ägodelar. Vävda band kan också användas som bälten.

Material

Kläderna är oftast sydda i linne, ylle och skinn. Vissa rika cogaid har även siden. Kläderna smyckas ofta med broderier eller band. En odal arbetar i sina kläder och det syns ofta att de är använda. Det kan vara dyrt att få tag i smycken och liknande så det är vanligare förekommande hos cogaid.

Trälar

De som är trälar har ett tjockt läderhalsband runt halsen. Detta är en symbol för att man inte är fri utan för att man är bunden såsom ett djur är bundet till sin ägare.

Trälar använder oftast enbart linneplagg, då det är dessa plagg som de får från sina ägare, det gör det även lätt att snabbt se vem som är träl. Detta gör även att fria människor är noga med att inte gå med enbart linnekläder på sig. När det är kallt så kan trälarna även ha ylle eller skinnplagg, men dessa är alltid ärvda och oftast slitna. Kläderna en träl har är oftast ägarens använda kläder som börjat bli slitna och som då skänkts till de trälen. En träls kläder får inte vara utsmyckade, så oftast sprättas band och broderier bort på de kläder som ges till trälarna. De får inte heller bära smycken.

En träl får inte ha huvudbonad, den kan täcka håret vid matlagning men den får inte gå ut med täckt hår.

En träl får bara ett par skor vart fjärde år ungefär och för att inte slita ut skorna går de oftast barfota på sommaren så att de kan använda skorna på vintern för att inte förfrysa fötterna.

druider

Druiderna har samma snitt på sina kläder som vilken annan invånare i Nordanil som helst. För att veta vilka kläder du kan inspireras av så kolla på den status som din druid är född som. Ex trälfödd, odalfödd eller cogaidfödd.

Viktigast för en druid är att den ALLTID har något vinrött på sig. Detta sägs symbolisera blodet som flyter vid de blot druiderna utför. Druider har också alltid sin druidstav med sig, den kan se ut på många olika sätt beroende på vem som äger den.

De har även en symbol någonstans på sin klädedräkt, den ser ut som en triangel som inte går helt ihop i ena hörnet utan istället fortsätter in i sig självt. (denna fås av arr)

Vissa druider bär delar av naturen med sig, det kan vara i sin klädedräkt eller på en stav och många har målningar eller tatueringar med symboler på sin kropp.

Alver

Alvernas kläder liknar människornas kläder till viss del. För länge sedan skilde sig deras kläder åt mer men eftersom alverna har levt i människornas kultur i flera hundra år så har även snittet på kläderna blivit mer lika. Det finns dock en variation bland alverna. Vissa är mer traditionella och vill bevara de gamla kläderna medans de mer liberala alverna hämtar mycket inspiration i den mänskliga klädedräkten.

En gammal tradition som lever kvar hos alla är att färgen på kläderna variera från säsong till säsong och följer naturen. Under vintern dominerar vitt, under sommaren grönt och under hösten brunt och gult. Grovt generaliserat såklart.

De traditionella alviska kläderna är inspirerade av 1300-talets kläder, med till exempel rader av knappar på tajta ärmar och även vida ärmar på ytterplagg. Dessa kläder används i stort sätt bara av de alver som är traditionella och som vill bevara sin kulturella skillnad gentemot människorna.

Den vanligaste kombinationen av plagg är att ha en undersärk, en mellankjortel och sedan ett överplagg (det kan vara en lång väst, eller en kaftan eller liknande). Byxor kan användas till en kortare kjortel. Kjorteln kan användas som lager på lager.

Alverna använder precis som människorna kaftaner och hättor. Alver behöver dock inte ha samma snitt på kaftanen utan även kan sy någon form av kappa som passar traditionella alver. Det är vanligt att hättan är spetsig fram och alverna dekorerar även gärna sin hätta med silver.

Huvudbonader för alverna består av ett dekorerat band runt huvudet. Bandet kan vara vävt eller broderat. Det kan utsmyckas med ringar eller andra smycken som fästs vid tinningen. Alla alver bär denna huvudbonad som kallas cirklett.

Hos alverna kan förutom bälten i läder och tyg, även metall, till exempel silver, användas.

Kläderna är allt som oftast sytt av linne, ylle, siden, sammet, skinn och päls. Alverna är rika och visar gärna upp det.