Cogaid

Cogaid är adeln i Nordanil. De är de rika, landägande männen och kvinnorna som har makt. De härstammar enligt legenden från den störste hjälten av dem alla, Mästerkrigaren Cogaid, som befriade alla människor från alvernas tyranni på sagornas tid. Därför föds man också till att vara cogaid, även om odaler kan få bli cogaid om de gör något tillräckligt hjältedåd. Ledordet för att spela cogaid är lojalitet, och deras liv präglas av rikedom, eder och intriger mellan mäktiga släkter.

Cogaid har två rättigheter. Bara cogaid får ha en sköld med ett sköldemärke, och bara cogaid får äga svärd. Detta gör att bara de kan bli storman, jarl eller kung.

Eden och eder

För att bli cogaid måste alla cogaid svära en urgammal ed som kallas cogaideden. Alla som är cogaid har någon gång svurit den, och den finns här. Eden är inte något som de flesta kan utantill, men alla cogaid kan sammanfattningen av Eden:

Lyd svärdet

Alla cogaid bär i sig den store Mästerkrigarens styrka och mod. Denna styrka är vad som ger makt, och detta är vad makt ska utgå ifrån. I detta ingår att man ska följa svärdets vilja (se nedan).

Håll löften

Löftet om skydd och rättvisa från storman till bonde håller ihop landet, löftet om att ställa upp för sin kung är det enda som står mellan krig och fred. Den som bryter sina löften hotar alla.

Skydda svaga

Den stora styrkan hos cogaid ska inte användas till girighet eller till att vara en översittare mot odalerna. En cogaid ska skydda och värna om de som inte kan hjälpa sig själva.

Var ödmjuk

Den starkaste och tappraste bringas ofta på fall av sin egen förträfflighet. Den som inte erkänner sina begränsningar kommer dö för dem. Glöm aldrig vad du inte kan, dina fiender kommer minnas.

Dessa fyra ideal är viktiga för en cogaid, och de flesta brukar ha något av dem (styrka, trofasthet, beskyddande och ödmjukhet) som sitt främsta. Här är en länk till hela eden.

Andra eder

Cogaid svär många eder under sitt liv. De svär trohet till sin storman som svär trohet till sin jarl. De svär också eder om vänskap, om alliansen, om äktenskap och om handel. Kontrakt är mycket lite värt i Nordanil, endast eder spelar roll för cogaid. En cogaid är fri att välja sina lojaliteter, utom stormännen och jarlarna.

Skölden

Alla cogaid äger en sköld. Skölden bär cogaidens emblem och är cogaidens symbol för hens makt och börd. En sköld är dels viktig för att visa att man är cogaid, men också för att det är med skölden man röstar på ett ting. Då ställer sig alla med sin sköld bakom den de anser har rätt.

Edssköld

En storman eller jarl kan dela ut en liten sköld med sitt eget emblem på till andra cogaid, så kallade edssköldar. Det är frivilligt att ta emot dem, men det är en stor ära att få en edssköld. Dessa sköldar är alltså en till sköld som en cogaid har utöver sin vanliga. Den innebär att man förbinder sig att rösta som sin storman på ting och att man ställer upp på det sätt man kan om det blir krig. I gengäld så förbinder stormannen sig att hjälpa den som fått edsskölden i tvister. Dessutom är det bara de som har edssköldar som får utmana en storman på duell om stormanstronen utan vettigt skäl.

Svärdet och svärdets vilja

I princip alla cogaid skulle kunna hantera ett vapen, men några cogaid har svärdet som sitt yrke. Odaler får formellt sett äga andra vapen, men krigarens främsta vapen, svärdet, är bara till för cogaid. Cogaid får förstås välja att ha vilket vapen de vill, och långt ifrån alla äger ett svärd.

Cogaid talar ibland om svärdets vilja. Svärdets vilja är att om man är oense kan man alltid duellera om saken, med svärd eller annat. Svärdets vilja trumfar också tingsbeslut, eder och liknande.

Hur ser cogaid på de andra samhällsklasserna?

Cogaid ser sig som bättre än de andra grupperna i samhället. Trots allt så är alla cogaid ättlingar till Mästerkrigaren, och stordåd ligger i alla cogaids blod. Det här är inte så alla cogaid tycker, utan en sorts sammanfattning om hur de flesta tycker.

Odaler

Cogaid ser på odalerna med viss respekt. Utan odalernas arbete blir inga hus byggda, inga svärd smidda och ingen mat odlad. Cogaid har inte någon juridisk makt över odalerna, men det är cogaid som äger den mesta mark som odalerna lever på. Cogaid anser att odalerna är ett simpelt, lättskrämt och outbildat folk. Cogaid kan ha vänner bland odalerna, men det är inte mycket vanligt.

Trälar

Cogaid äger i princip alla trälar i Nordanil, så de flesta ser på trälar som människor ser på sina hundar. Cogaid ser på trälar som mindre intelligenta och mindre värda än fria, om de började sitt liv som fria så antas det att den frie egentligen var träl innerst inne vilket ledde till träldomen. Några misshandlar sina trälar och sätter skräck i dem, andra behandlar dem snällt och pratar mycket med dem. Båda är tillåtna, men hur man får sina trälar lydiga är en fråga som ofta diskuteras bland cogaid. Trälar har vissa rättigheter som en trälägare känner till, läs mer om dem här.

Alver

Cogaid i gemen föraktar alver för att Mästerkrigaren slogs mot dem, men numera ser man dem som mer som en sorts opålitliga allierade. Alver är, per definition, hederslösa och deras löften är mycket lite värda. De brukar också inte lita på cogaids eder, utan kräver hederslösa kontrakt. Cogaid känner sig därför ofta lite skamsna över att behöva ha med alverna att göra, men de är rikast i hela Nordanil och utan deras silver kommer man inte långt.