Biografi

Noratrion har funnits sedan 2004 då de blev tillfrågade att sätta ihop något program för ett musikcafé som hölls i Östanö, Nora. Det gjorde de och tog sedan namnet Noratrion. Programmet bestod då av vitt skilda låtar. Allt från "Fly me to the moon" till den instrumentala jingeln till "Boktipset". Men i allt detta spelade de även en egenkomponerad låt, "Plogad väg mellan Frök och Eden", som var en instrumental melodi med influenser av folkmusik och jazz. Någonstans där och då, i och med den låten, föddes en idé om att spela den typen av musik. Vid denna tidpunkt var Klas 18 år, Erik 19 år och Jesper 14 år.

Trion fortsatte att spela tillsammans efter detta och spelningar dök upp lite här och där. De fortsatte att skriva egna instrumentala melodier, men blandade även in lite visor i sin repertoar.

Någonstans under vägens gång föddes en idé om att tonsätta dikter. Erik hade fått en dikt av sin morfars bror en gång som han tyckte att Erik kunde tonsätta. Ur det föddes idén om att tonsätta dikter och texter från deras hembygd, Nora. 2009 startade de detta projekt genom att leta rätt på dikter och texter. Grundtanken var att många genom årens lopp måste ha skrivit små dikter och texter för sig själva, utan ambition att publicera dessa. Just dessa dikter ville Noratrion komma åt. De som har legat i en gammal byrålåda och kanske till och med helt glömts bort.

Under 2010 och 2011 spelade så Noratrion in det material man fått tag på och det resulterade i deras debutalbum "Röster från fordom" som släpptes i juni 2011. Skivan togs emot väl av både publik och recensenter.

I början var det tänkt att Noratrion skulle sköta all inspelning, produktion och mixning själva, men av en slump så halkade Jimmy Nylund från JN Audio Solution in och hjälpte oss med detta. Ett samarbete som funkade väldigt bra och som vi kände att vi ville fördjupa.

Noratrion bestämde sig efter detta att konceptet skulle hålla för en skiva till, men man valde då att utöka sitt upptagningsområde till hela Ångermanland. Grundtanken var dock densamma, nämligen att hitta mer eller mindre okända dikter som förtjänar mer uppmärksamhet. Arbetet med att samla in dessa dikter och texter påbörjades under hösten 2011 och ett år senare började man inspelningarna av låtarna. Denna gång med gästartister som sångerskan Ulrika Bodén från bland annat folkmusikgruppen Ranarim, samt Anna Lindmark, folkmusiker och riksspeleman från Härnösand som spelar fiol. Även denna skiva gjordes i samarbete med Jimmy Nylund. Skivan släpptes under april 2013.


Under 2015 gick trion igenom en rekordsnabb process. Mellan januari och mars hann Noratrion med att både skriva ihop låtar, repa in dem samt spela in dem. Detta resulterade senare i den tredje skivan "Kaffe, kattfot & bittra ting". Även denna på samma tema, med dikter från ångermanland. Det som skiljer den tredje skivan från de andra är att den spelades in i tingshuset i Nyland och producerades i samarbete med Fredrik Högberg. Skivan släpptes i början av sommaren 2015 på Högbergs skivbolag Corthouse music.


Att musiken låter som den låter beror på en del olika faktorer. Erik är uppväxt i en familj där folkmusik alltid varit en tongivande del av livet. Både Eriks mamma och pappa spelar folkmusik i Östbygdens Spelmän. Jesper och Klas är även de uppvuxna i en familj där musik alltid varit en stor del. Jesper fastnade tidigt för Jan Johanssons musik och sätt att spela vilket bland annat renderat i högsta möjliga Jan Johansson-poäng från en recensent från folkmusikmagasinet Lira. En av Klas första låtar han lärde sig att spela på gitarr var "Odödliga Hästen" av Ruben Nilsson och det är nog ingen tillfällighet att det är Klas som kommer med de flesta visinfluenserna i Noratrions musik. Andra gemensamma inspirationskällor och influenser är exempelvis Allan Edwall, Olle Adolphsson och förstås livet och omgivningen i stort.

noratrion@gmail.com