Hűtés / Fűtés

Nos ez egy elég kényes téma csiniéknél, hiszen nagyon érzékenyen reagálnak a hőmérséklet változásra! Mindkét opció fontos lehet, de a hűtésükre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Fontos, hogy 18-25 fok között érik jól magukat. A vastag bunda miatt az időnkénti hűvösebbel nem feltétlen van gondjuk, viszont a meleget nagyon nehezen tolerálják. Szinte minimális a hő leadó képességük, erre az egyetlen alkalmas felületük a fülük. Pillanatok alatt képesek túlhevülni, ami végzetes rájuk nézve.

Ami fontos mindkét formában, hogy SOHA nem szabad egyiket sem közvetlenül az állatra irányítani!

Ahogy mi sem, úgy kedvenceink sem egyformák, mások a tűrés határaik. Ha a szobában 25-30 fok felé megy a hőmérséklet mindenképp figyeljünk oda nagyon kedvencünk viselkedésére!

A hőguta jelei:

  • oldalukon fekve/ kiterülve pihegnek - súlyos esetben a "rongybaba" effektus, szinte teljesen élettelenül fekszenek, akkor sem kelnek fel, ha kinyitjuk a ketrecet

  • a füleiken kidudorodó erek

  • kedvetlen

  • étvágytalan

  • Hűtés

A lehető legegyszerűbb módszer fagyasztott vizes palack egy rongyba, vagy törölközőbe csavarva és a ketrec tetejére téve.

Érdemes lehet egy fém süteményes dobozt beszerezni, amibe jégakukat lehet tenni, így védjük a csinit is, mert nem tudja megrágni, de jó kis hűsölő hely lesz belőle.

Opció lehet még márvány vagy csempelap, amit le lehet fagyasztani.

Természetesen a legjobb egy klimatizált helység, de hát azért ez sok helyen nem kivitelezhető.

Amivel segíthetjük még kedvencünknek átvészelni a forró napokat, ha a homokját lehűtjük. A vízébe tehetünk jégkockákat, de legalább naponta két alkalommal cseréljük nekik.

A ventilátor nekik nem opció, hiszen az csak a levegőt keveri, ami náluk nem befolyásolja a hőérzetet, maximum a levegő átmozgatására jó.

Fűtés

Talán ezt nem kell magyarázni :) Arra figyeljünk oda, hogy 15 fok alá ne menjen náluk a hőmérséklet. Azért a kis mancsaik és a füleik igen is ki vannak téve a hidegnek.

Ami fontos, hogy a fűtő berendezés úgy legyen elhelyezve, hogyha a kis manók netán felügyelet nélküli szabadidőt kölcsönöznek maguknak, akkor ne tudjanak se a gépben se magukban kárt tenni!