Betegségek általában

Sokakban szerencsére még a vásár előtt felmerül, hogy milyen betegségei lehetnek ezeknek a kis manóknak. Igyekeztem összeszedni a "leggyakoribbakat", ezzel segítséget nyújtva a gazdiknak és a kis kedvenceknek is.

„Zsákmány” állatok lévén elég tünetszegények, általában már csak a legvégső esetben mutatják jelét betegségnek. Ezért havonta legalább egyszer tüzetesebben vizsgáljuk át kedvencünket nincs e rajta valami szokatlan eltérés, illetve a súly nagyobb csökkenése is intő jel lehet, ahogy az étvágy csökkenése is, illetve a megszokottól eltérő viselkedés forma.

Ellenőrizzük a fogait (elég sárgák e, nincsenek túlnőve), a bundáját (nem rágja e, nincs e sérülése, bőrbetegsége), hím csincsillánál ellenőrizzük a péniszét (a helyén van e, nincs e rajta szőrcsomó). Az sem utolsó dolog, ha a súlyát is tudjuk mérni grammos mérleggel (havonta egyszer ajánlott).

E kedves kis szőrcsomókra nem jellemzőek a külső élősködőik, viszont akadnak más betegségek, amik orvosi segítségre szorulnak.

FONTOS! – Bármilyen otthoni kezelésnél, ha legkésőbb két nap után nincs javulás orvoshoz kell fordulni!

Súlycsökkenés

Általában valamilyen betegség kísérő tünete. Érdemes havonta egy alkalommal mérni, kedvencünket, néhány gramm ingadozás (kifejlett példánynál) nem probléma, 50gr csökkenéstől viszont orvoshoz kell menni, az már valamilyen betegség jele.