Betegségek

Gyakori betegségek:

Sokakban szerencsére még a vásár előtt felmerül, hogy milyen betegségei lehetnek ezeknek a kis manóknak. Igyekeztem összeszedni a "leggyakoribbakat", ezzel segítséget nyújtva a gazdiknak és a kis kedvenceknek is.

„Zsákmány” állatok lévén elég tünetszegények, általában már csak a legvégső esetben mutatják jelét betegségnek. Ezért havonta legalább egyszer tüzetesebben vizsgáljuk át kedvencünket nincs e rajta valami szokatlan eltérés, illetve a súly nagyobb csökkenése is intő jel lehet, ahogy az étvágy csökkenése is, illetve a megszokottól eltérő viselkedés forma.

Ellenőrizzük a fogait (elég sárgák e, nincsenek túlnőve), a bundáját (nem rágja e, nincs e sérülése, bőrbetegsége), hím csincsillánál ellenőrizzük a péniszét (a helyén van e, nincs e rajta szőrcsomó). Az sem utolsó dolog, ha a súlyát is tudjuk mérni grammos mérleggel (havonta egyszer ajánlott).

E kedves kis szőrcsomókra nem jellemzőek a külső élősködőik, viszont akadnak más betegségek, amik orvosi segítségre szorulnak.

FONTOS! – Bármilyen otthoni kezelésnél, ha legkésőbb két nap után nincs javulás orvoshoz kell fordulni!

Székrekedés

A csininek egyáltalán nincs széklete vagy sokkal kisebb a megszokottnál. Rostos dolgokkal hamar megoldhatjuk a dolgot, emeljük meg a széna adagját, ha hajlandó többet enni, vagy ha nem megy, adhatunk esetleg 1-2 csepp olajat vagy paraffint. Próbálkozhatunk még egy kis kamilla "teával", minimális cukorral.

Hasmenés

Több fokozata van, a puhább, kicsit kenőcsöstől egészen a hígig. Fontos a diéta (víz + széna), késhegynyi Laktiferm nyulaknak való probiotikum vízben oldva, Bio Lapis vagy orvosi szén kb. egy tabletta ötöde szintén vízben.

Ezeket természetesen nem egyszerre, csak egyfélével próbálkozzunk! Extrém hasmenés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Fogak túlnövése

Átlagosan egy év alatt akár 7, 5 cm-t is nő a foguk, amit folyamatosan koptatniuk kell. A metszőfogak túlnövését egyszerűen ellenőrizhetjük otthon is, viszont az őrlő fogak vizsgálatához orvosi segítség szükséges, viszont jelző értékű lehet, ha kedvencünk nyála el kezd folyni, illetve csökken az étvágya, majd a súlya is.

A metsző fogak koptatására tehetünk be szépiát, faágakat és a legfontosabb a napi ételük a táp.

Az őrlő fogak koptatására a széna a legmegfelelőbb, illetve adhatunk lenmagot is kis mennyiségben, heti 1-2 alkalommal.

Fogprobléma vagy gyanúja esetén mindenképp forduljunk azonnal orvoshoz!

Calcium hiány

Érdemes mindjárt a fogak betegségei után szóba hozni, hiszen náluk itt vehető észre a legjobban. Alapvető esetben szép narancssárgának kell a fogaiknak lenniük, náluk ez az egészséges :D Ha fehérek akkor calcium hiányról beszélünk. Ilyenkor emeljünk a széna adagon és kis calciumos vitaminnal kiegészíthetjük az étrendjét akár rágótabletta vagy vitamincsepp formájában.

A bőr gombás fertőzése

A szőr kihullásával jár egy adott területen, a bőr kiszárad és hámlik. Gyógyszertárban lehet kapni gomba ellenes sprayt vagy hintőport, amit lehet használni (Mycozid hintőpor vagy Canesten spray). A hintőport a homokba kell szórni, a sprayt az adott területre kell vékonyan fújni és jól bedörzsölni. Addig kezeljük, amíg egyenletesen nem kezd el visszanőni a csini szőre (kb1-1,5 hét ). Érdemes a gyógyulást követő 2 hét múlva 1-2 napig a hintőporos kezelést megismételni, hogy ne térhessen vissza a betegség.

A szőr teljes visszanövése legalább 1 hónap.

Súlycsökkenés

Általában valamilyen betegség kísérő tünete. Érdemes havonta egy alkalommal mérni, kedvencünket, néhány gramm ingadozás (kifejlett példánynál) nem probléma, 50gr csökkenéstől viszont orvoshoz kell menni, az már valamilyen betegség jele.

Szemgyulladás

A legtöbb esetben az okozza, ha kedvencünk szemébe valami belemegy (homok, por, forgács…), illetve okozhatja még huzat is.

Naponta 4-5 alkalommal, kamillateával, vagy felforralt lehűtött vízzel kell a szemét kitörölni jó alaposan kívülről befelé. A legtöbb csini ezt nem fogja jószántából hagyni. A legjobb módszer, ha egy rongyba vagy törölközőbe becsavarjuk úgy, hogy a lábai és a mancsai benne legyenek, így elkerülhetőek a sérülések.

Ha 1-2 napon belül nincs javulás orvoshoz kell vinni!

Szőrgyűrű a pénisz körül

Ez temrmészetesen csak a bakoknál fordul elő ;) Legfőbb jele, hogy a pénisze nincs a helyén, kis része kilóg a bőr alól, amit folyton piszkál, nyalogat. Így próbltja magának visszatenni a helyére.

Ez egy elég veszélyes dolog, hiszen akár a teljes vérkeringést is elszoríthatja a nemiszervben.

Ennek a megoldása kétemberes feladat, az egyik fogja a csinit, a másik pedig óvatosan, tiszta kézzel teljesen kihúzza a péniszt. A szőrgyűrű a legtöbb esetben a pénisz tövében található. Kamillateával, felforralt lehűtött vízzel vagy körömvirág krémmel nedvesítsük be a rátapadt szőrt, majd óvatosan, apránként próbáljuk meg leszedni. Ha sikeres volt a művelet szépen lejön a szőr, majd kenjük be az egész péniszt, hogy könnyebben vissza tudjuk tenni a helyére.

Persze ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy olvassa az ember.

Érdemes azonnal orvoshoz fordulni vele, csak a rutinosak próbálják meg otthon "kezelni".