Publicaties over niet-weten van Hans van Dam

Hans van Dam

Hans van Dam (1958)

Hans van Dam (1958) schrijft boeken, artikelen en columns.

Sinds 2015 verschijnt er iedere dag een stukje van zijn hand in het Boeddhistisch Dagblad (BD).

Eveneens in 2015 verscheen de eerste editie van Niet te geloven! De Linji Lu, drie jaar later gevolgd door de tweede herziene en uitgebreide editie.

Dit voorjaar komt Niet om door te komen! De Poortloze Poort uit en later dit jaar Meester Tja en de Tao van Tja.

De Poortloze Poort, de Linji Lu en Meester Tja zijn alle drie als serie in het BD verschenen, de Linji Lu twee keer: de eerste editie in 2015, de tweede editie nu.

Hans houdt van alle tradities die iets over niet-weten te melden hebben, met name zen, advaita, mystiek en filosofie.

Contact

niet-weten (at) protonmail (punt) com

Voorlopige omslag van het boek Meester Tja en de Tao van Tja

De Agnosereeks

De Agnosereeks is een serie werken over niet-weten van Hans van Dam.

  1. Niet te geloven! De Linji Lu (ISBN 9789402182484)
  2. Niet om door te komen! De Poortloze Poort (ISBN: 9789402183306, voorjaar 2019)
  3. Meester Tja en de Tao van Tja (najaar 2019)
  4. ...

Boeken uit de Agnosereeks kunnen los van elkaar gelezen worden.

Wat is agnose?

Agnose (a-gnose) is een mooi woord voor niet-weten. De a- staat voor niet-, als in aseksueel, -gnose betekent weten of kennis, als in diagnose.

Je zult agnose tevergeefs in het woordenboek zoeken. Wat je er wel vindt is agnosticisme. Agnosticisme is niet weten of God bestaat, en daarvoor uitkomen.

Agnose is niet weten, en daarvoor uitkomen.

Omslag van het boek Niet te geloven! De Linji Lu

De zenklassieker 'De Linji lu'

Niet te geloven! De Linji Lu is een nieuwe, hedendaagse vertaling van de Linji Lu, de zenklassieker die ten grondslag ligt aan de rinzaischool van het zenboeddhisme.

De eerste editie van De Linji Lu is in 2015 als serie gepubliceerd in het Boeddhistisch Dagblad, de tweede editie verschijnt op dit moment als serie in het Boeddhistisch Dagblad.

Niet te geloven! De Linji Lu is ook te koop als paperback (ISBN 9789402182484, 186 pagina's.

Niet te geloven! De Linji Lu is deel 1 van de Agnosereeks.

Omslag van het boek Niet om door te komen! De Poortloze Poort

De zenklassieker 'De Poortloze Poort'

De Wumenguan volgens Hans van Dam. Lachen en huilen om het raadsel van het leven. De essentie van zen in 48 oude koans en 480 nieuwe. Twijfelen als weg, nirwana als niet-weten.

Niet om door te komen! De Poortloze Poort zal dit voorjaar als paperback verschijnen. We mikken op 1 april 2019. Circa 500 pagina's A5, 50 illustraties (zwart-wit) en 500 titels, richtprijs € 26,-.

Belangstelling? Laat het me even weten, dan stuur ik je vrijblijvend een mailtje zodra het boek verschenen is.

Een eerdere versie van dit boek is van september 2016 tot juni 2018 als serie gepubliceerd in het Boeddhistisch Dagblad.

Niet om door te komen! De Poortloze Poort is deel 2 van de Agnosereeks.

Waar komt het logo van de Agnosereeks vandaan?

Het logo van de Agnosereeks, Ø (zeg 'uh' of 'het lege teken'), komt uit de wiskunde. In de verzamelingenleer staat de Ø voor de lege set – een verzameling van niets. Dat is net zoiets als de 0 in de rekenkunde.

In de weetnietkunde (agnostiek) staat Ø symbool voor de lege leer, een ander woord voor niet-weten.

Het lege teken, Ø, staat ook symbool voor het lege boek, het lege woord, de lege stelling, de lege filosofie, de lege mystiek, de lege geest en zo verder – allemaal metaforen voor niet-weten. Wat zelf ook maar een metafoor is, maar waarvoor?


Logo van het Boeddhistisch Dagblad

Artikelen in het Boeddhistisch Dagblad

Hans schrijft iedere dag een stukje voor het Boeddhistisch Dagblad.

Over niet-weten natuurlijk, over zen, advaita, dementie, mystiek, spiritualiteit, vrije wil en verlichting.

In de vorm van columns, artikelen, brieven, dialogen, haiku en series. Alles bruut geïllustreerd door Lucienne.

Hieronder een alfabetisch thematisch overzicht van mijn columns en artikelen in het Boeddhistisch Dagblad. Het zijn er op het moment van schrijven 1250.

Lopende series

Advaita

Brieven advaita; het bewustzijn voorbij

'Advaita is geen heilsweg naar Bewustzijn maar een denkweg uit de mind.' Het Bewustzijn voorbij; brieven over de advaita vedanta.

Dementie

Dementie en niet-weten

Een dementie à trois – Uniek verhaal over twee demente ouders en een weetniet van een zoon. Is er enig verschil tussen dementie en spiritueel niet-weten?

Haiku

Haiku op haiku

'Nooit boog het beeld van / Boeddha ver in de heide / eens naar mij terug.' Haiku op haiku. Rijmeloze agnose; lettergrepen naar niet-weten.

Mystiek

De mystiek van alledag

‘Waar niets meer vanzelfsprekend is, begint de mystiek. Waar vanzelfsprekendheid heerst, eindigt de mystiek. Verwondering is de wortel van de mystiek.’ Het wonder van het water; correspondentie over alledaagse mystiek en het mysterie van het bestaan.

Meester Tja en de Tao van Tja

'Lege woorden vullen niet. Volle woorden legen.' Toespraken en dwaalspreuken van Meester Tja geïnspireerd op de Tao Te Tjing (Daodejing).

Het Stilte-evangelie

‘Maar het schepsel dat haar hoort, wordt de minstreel van het woord, stil.’ Het Stilte-evangelie: dwaalteksten over God, silentie, mystiek en niet-weten.

Zalig zijn de armen van geest

'Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het Koninkrijk der hemelen.' Negen oude en tweeënvijftig nieuwe zaligsprekingen; belijdenis van een onnozelaar.

Niet-weten

Brieven niet-weten

'Ik praat niemand meer naar de mond en ik laat me niets meer in de mond leggen, ook niet door mezelf.' De grootspraak voorbij; brieven over niet-weten.

Mensendwazen

Kaartenhuis

Spelen volgens de regels of spelen met de regels? Beeldspreken en buikspreken over het onuitsprekelijke verschil tussen weten en niet-weten.

Loflied op niet-weten

Leeg is mijn lied, hoor je het niet? Bevende ode van een levende dode aan niet-weten. Lyrische en delirische lofliederen en litanieën.

Verdwijnpunten

Voorbij gelijk en ongelijk; standpunten, vluchtlijnen en raakvlakken in de eindeloze ruimte van niet-weten. Voor uitloopmensen.

Weetnietkunde

Lemma's uit een verklarende woordenlijst van begrippen uit de filosofie en de mystiek die verwant zijn met spiritueel niet-weten, zoals absurdisme, agnosticisme, ataraxie, deconstructie, nihilisme en scepticisme.

Wijde Weetniet

Interview over de onzienlijke lichtheid van niet-weten en de wijdsheid voorbij alle wijsheid.

Spiritualiteit

Wat is spiritualiteit?

'Ware spiritualiteit kent geen valse spiritualiteit.' Dwaalteksten over gezond verstand, spiritueel verstand, ghost busters en de geest van niet-weten.

Vrije wil

De Perongelukexpress

Ben jij het die wat wil of heerst de wil in jou? Wil jij de vrijheid wel? Dwingende dialogen over vrije wil, onvrije wil en ongewilde vrijheid.

Verlichting

Brieven verlichting

Voorbij vrijheid en onvrijheid; brieven over verlichting en niet-weten. ‘Zolang je denkt dat je de dingen kunt zien zoals ze zijn, zul je nooit vrij zijn.’

Catch 22

Eenentwintig metaforen voor spirituele verlichting. Maak je keus en betaal de prijs. En anders is daar altijd de tweeëntwintigste...

Zen

Brieven zen

'Wees een dwaallicht voor jezelf.' Brieven over zen voorbij de dharma, voorbij het zelf, voorbij metta, mudita en mededogen, voorbij eenvoud en overgave.

Niet te geloven! De Linji lu

'De ware mens heeft geen vorm, de ware leer heeft geen inhoud.' Niet te geloven! De Linji Lu – nieuwe vertaling van deze zenklassieker. Tweede gewijzigde editie, 2018.

Niet om door te komen! De Poortloze Poort

De zenklassieker De Wumenguan volgens Hans van Dam. Lachen en huilen om het raadsel van het leven. 48 Koans en 480 dwaalteksten.

Zenmeester Hans van Dam

Waarom Hans geen meester is, geen leraar en geen leerling? Dat komt, hij heeft geen meester en geen leerling en geen lering.

Zenparadoxen; eerbewijs aan zen

Wat zen niet is.

Zondagskindjes

Zondagskindjes

Serie dwaalteksten die geen deel uitmaken van een serie. Ze verschijnen meestal op zondag.

Hans geeft te denken

Dwaalgids Hans geeft te denken (aankondiging van de rubriek 'Hans geef te denken')

Alle stukjes van Hans van Dam in het Boeddhistisch Dagblad (chronologisch auteursarchief van nieuw naar oud)

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor Niet om door te komen! De Poortloze Poort of voor Meester Tja en de Tao van Tja of voor de Agnosereeks? Laat het me even weten via niet-weten (at) protonmail (punt) com, dan hou ik je vrijblijvend op de hoogte.