Interactive video

Help Overzicht >

Interactive video

Door het inzetten van interactieve video's, laat je kijkers een actieve rol spelen in het verloop van een verhaallijn of leerpad. Hierdoor zal de betrokkenheid van de kijker worden vergroot. Je stelt vooraf een video pad samen waarbij je één of meerdere scenario's uiteenzet. De kijker kan vervolgens invloed uitoefenen door de inzet van keuzemomenten. De keuze die de kijker maakt zal bepalen wat het vervolg is van het video pad. Geven ze hierbij antwoord op een vraag? Bepalen ze het lot van een personage? Of volgt de kijker een reeks videolessen waarbij de volgorde zelf bepaald mag worden? De analytics van je interactieve video zullen meer inzicht geven in het keuzegedrag en/of de voortgang van de kijker.

Bekijk onderstaande video om te leren hoe Interactive video werkt, of volg onderstaand stappenplan.

Wil je hotspots gebruiken maar geen interactieve video creëren?

Bekijk dan deze video waarin wordt uitgelegd hoe je hotspots toevoegt via Launch Editor.

Engelstalige video met Nederlandse ondertiteling die kort uitlegt hoe Interactive Video werkt.

Stappenplan voor het creëren van een interactieve video

Klik op add-new en dan op Interactive Video.

Om een interactieve video te maken klik je op Add New en vervolgens op Interactive Video.

Hierna zul je verzocht worden om de interactieve video die je gaat maken een naam te geven en verdere details in te vullen.

Metadata invullen van de interactieve video

Als je dit hebt gedaan klik je rechtsonder op Create.

Nu kun je de media-items selecteren die je wilt gebruiken voor je interactieve video pad door op Add te klikken.

Als je de selectie hebt gemaakt klik je op Create. Hierna kom je uit in de ontwerp-omgeving.

Aan de hand van een voorbeeld zal deze omgeving uitgelegd worden. In deze interactieve video, kiest de kijker het antwoord op een som.

Klik op Show media om je media-items zichtbaar te maken. Zoals aangegeven in de legenda is de linker video het startpunt.

Dit is de hoofdvideo waarmee de kijker altijd zal beginnen. Vanuit je media bibliotheek kun je video's eenvoudig op het ontwerp-canvas slepen.

Daarna bepaal je de connecties onderling. Dit doe je door de pijl van het startpunt te verslepen en te verbinden met één of meerdere video's.

Verslepen van de pijl om interactieve connecties te maken

In de verhaallijn van dit voorbeeld wordt de kijker geconfronteerd met een som. Zoals je in de legenda kunt zien, wordt dit het hotspot path genoemd. De keuze is dus aan de kijker. In de startvideo worden twee mogelijke antwoorden getoond. (de klikbare hotspots) De gekoppelde video's zijn twee mogelijke uitkomsten, in dit geval: goed of fout. Hierbij is het belangrijk om te begrijpen dat alle uitkomsten / vervolgvideo's vooraf gemaakt moeten worden.

Je zult de verhaallijn dus moeten bedenken, uitschrijven en creëren.

Om de daadwerkelijke keuzemomenten (de hotspots) aan te passen, dubbelklik je op de startvideo. Vervolgens kom je uit in onderstaand scherm.

Bewerken van een interactieve hotspot

Een hotspot wordt automatisch gegenereerd als je in de ontwerp-omgeving een of meerdere paden hebt gecreëerd. Deze kun je in deze bewerkingsmodus verslepen. Je kunt in de tijdlijn zelf de timing bepalen van een hotspot. Dit kun je doen door het begin- en eindpunt te verslepen.

Komt het keuzemoment aan het begin van de video, gedurende de video of aan het eind?

In het geval van deze som, is de animatie van de video met dit idee in gedachten gecreëerd. De hotspot is een transparant vierkantje waardoor je de cijfers kunt 'aanklikken'. Bij een goed antwoord gaat de kijker door naar de video waarin je gefeliciteerd wordt, bij een foutief antwoord verschijnt er een video zonder confetti.

Aan de rechterzijde kun je diverse details aanpassen. Onder properties bepaal je de grootte van de hotspot, onder behavior de actie die eraan verbonden is (dit kan ook een externe link zijn), en onder Styles bepaal je de vormgeving.