Benito Mussolinin uran alku oli hyvin erikoinen

Kuva 1 Siviiliasuinen Benito Mussolini Italo Balbon seurassa marssilla Roomaan

Kimmo Huosionmaa

Kun ajatellaan Italian tilannetta 1800-luvun lopulla, niin tuo valtio yhdistyi vuonna 1870, ja silloin Italialaiset sotivat Itävalta-Unkaria vastaan, joka sitten hävisi, ja kuitenkin vuonna 1882 Italia liittyi Kolmiliittoon. Tuo liittyminen tapahtui siksi, että tuo maa tai sen johto halusi saada muiden maiden tukea omille siirtomaa hankkeilleen, ja tietenkin tuolloin Italiassa tilanne oli se, että varsinkaan Itävallasta ei tuossa maassa pidetty. Ja heidän huono esityksensä tuossa sodassa sai aikaan mietteitä, että Habsburgit olivat jotenkin tahallaan hävinneet noita taisteluja. Miksi he olisivat noin tehneet on jäänyt tietenkin selvittämättä, mutta mikään aloittelija Habsburgien armeija ei toki ollut.


Ja vuonna 1914 Italia jättäytyi Ensimmäisen Maailmansodan ulkopuolelle, koska tuossa maassa ei haluttu lähteä sotaan Habsburgien puolella, ja vuonna 1915 Italia julisti sodan Itävalta-Unkarille. Kaikilla aatteilla on alkunsa. Niin on myös fasismilla, joka sai alkunsa Italian sosialistin Benito Mussolinin (1883-1945) havaittua vuonna 1919 että kansallismielisellä liikkeellä saattoi olla Italiassa sosiaalinen tilaus. Tuolloin hän otti käyttöön mustan paidan, joka oli kirjailija Gabriele D'Annunzio (1863-1938) ja hänen kansallismielisten kannattajiensa käytössä, kun he valtasivat Fiumen kaupungin. Tuolloin noilla miehillä oli käytössään myös pääkallo tunnus, joka aikoinaan eli Ensimmäisen Maailmansodan aikaan ollut preussilaisten husaarien tunnuksena. Tuo tunnus oli myös Saksan eteläisen rintaman komentajan kenraali Mackensenin lakissa.


Kyseinen tunnus symboloi pelottomuutta sekä uhrivalmiutta, ja vaikka se tunnetaan lähinnä saksalaisten SS miesten tunnuksena, niin se oli myös Fasistien tunnuksena. Fasistien valtaan nousuun sekä erityisesti sen johtajaan Benito Mussolinin historiaan liittyy asioita, joita hän jotenkin varmaan häpesi. Yksi oli hänen pidätyksensä kommunistien agitaattorina Sveitsissä. Samoin hänet pidätettiin Roomassa katutappelussa vuonna 1915 ja tuosta tapauksesta otettu valokuva, joka on jotenkin erikoinen. Eli miksi tuo kuva on otettu?Ja miksi Rooman poliisi sen ottamisen salli? Toinen seikka on se, että Mussolini muuttui yllättäen sodan vastustajasta sodan kannattajaksi vuonna 1914. Tuollainen muutos on hiukan erikoinen, ja se voisi merkitä sitä, että hän oli valmennettu provokaattori.



Tuo mielen muutos varmaan oli asia, joka olisi ehkä kiinnostanut monia ihmisiä. Kun mietitään esimerkiksi Mussolinin suhdetta tähän kirjailijaan, niin pitää kysyä suoraan, että olisiko hän kirjoituttanut puheensa tuolla kirjailija D'Annunziolla, vai miksi hän niin sallivainen oli tuota miestä kohtaan, joka ei kuitenkaan ollut Mussolinista pitänyt, niin silloin tietenkin pitää katsoa tuon miehen osaamista vähän tarkemmin. Nimittäin D’Annunzio oli myös näytelmäkirjailija, ja sen takia fasistit tarvitsivat häntä omien esitystensä luomiseen. Eli hän toimi dramaturgina noiden mustapaitojen järjestämissä paraateissa, jotka olivat ikään kuin näytelmiä.



Kun puhutaan siitä miten Mussolinin tausta herättää jonkin verran epäilyksiä hänen oman toimintansa suhteen, niin hän oli 1800-luvun lopulla kiihkeä sodan vastustaja. Tuo mies pakeni aikoinaan asevelvollisuutta Sveitsiin, missä hän liittyi sosialistien puolueeseen sekä alkoi kirjoittaa lehtiin.Tuolloin hänellä oli myös suhde Venäjän juutalaiseen naiseen, ja tuo asia herättää mielenkiintoa, koska Mussolini säädätti Italiassa rotulait vuonna 1938 ilmeisesti miellyttääkseen Hitleriä. Kun tuota Mussolinin sodan vastustusta ajatellaan, niin silloin hän osallistui usein mielenosoituksiin Italian sekä Turkin vuonna 1911 alkanutta sotaa vastaan. Nuo mielenosoitukset sitten muuttuivat usein väkivaltaisiksi, ja niistä Mussolini sai kovaa mainetta. Hän suoritti asepalveluksensa myöhemmin, ja sitten vuonna 1914 tuo entinen aseistakieltäytyjä, joka toimi sosialistipuolueen johdossa päätteli, että sodasta erossa pysyminen saattaisi sosialistit poliittiseen paitsioon, päätti hän lähteä kannattamaan Italian liittymistä sotaan ympärysvaltojen puolella.



Mussolini sai tuolloin rahoitusta sekä Iso-Britannian että Ranskan tiedustelupalveluista, tai ainakin MI-5 maksoi hänelle sata puntaa viikossa, jotta tuo mies kirjoittaisi sotaa puolustavia artikkeleita lehtiin. Ja tietenkin tuo asia varmaan oli monista ihmisistä upeaa, koska noita artikkeleita tehtaili mies, joka oli itse mukana tapahtumissa sekä samalla jatkuvassa hengenvaarassa. Se tietenkin lisäsi juttujen painoarvoa. Kun Mussolini haavoittui kranaatinheittimen räjähtäessä, niin silloin hän vammautui, ja kykeni enää käyttämään erikoisvalmisteisia saappaita. Mutta se tietenkin lisäsi tulevan “Ducen” mainetta. Tämä MI-5 toimittama viikkoraha alkoi siirtyä Mussolinin taskuun vasta tuon räjähdyksen jälkeen. Mutta itse vähän ihmettelen, miten he ottivat yhteyttä Mussoliniin, ellei tuo yhteydenotto ollut tapahtunut Sveitsissä vuoden 1911 tienoilla. Eli oliko Mussolini värväytynyt siellä ollessaan MI-5:een? En näet usko että tuollaisia viikkorahoja kovin suopeasti katsottiin ainakaan Italiassa.



Kun hän lähti alikersantin arvoisena sotaan, oli tuo mies ainakin esimiestensä mukaan monissa taisteluissa mukana. Kun ajatellaan sitä, että Italian armeija koki tappion vuonna 1917, mutta sitten kuitenkin sen joukot onnistuivat pysäyttämään Itävaltalaiset sekä Saksalaiset joukot ennen Venetsiaa, ja myöhemmin vuonna 1918 Italia sai ratkaisevan voiton Vittorio Veneton taistelussa, niin silloin tietenkin joku on aina välillä puhunut “sopupelistä”. Näet nuo sanat tarkoittavat “Voitokasta venetsialaista”, ja tuo nimi oli myös eräällä italian laivaston taistelulaivoista.



Kuva 2 Mussolini pidätetään Roomassa

Mussolinin historia antaa viitteitä siitä, että hän olisi Sveitsissä saanut koulutusta agitaattorina toimimiseen, ja ehkä hän oli jonkin muun maan palkkaama agent provocatéur, jonka tehtäviin on kuulunut poliittinen provosointi. Eli oliko hän ehkä Itävaltalaisten, ranskalaisten tai Brittien palveluksessa, mutta tietenkin hän tarvitsi taustan, joka teki hänestä sellaisen, että tuo mies oli ikään kuin kova. Ja kun katsotaan tiettyjä valokuvia, joita Mussolinista on otettu, niin esimerkiksi Rooman marssilla hänellä oli siviiliasu päällään, vaikka muut tuossa ryhmässä käyttivät fasistien univormua. Itse en varmasti olisi hänenä mennyt tuohon seuraan ilman tuota univormua, eli oliko tuo musta paita sitten pesussa vai miksi se ei ole Mussolinin päällä?


Kun Mussolinin valtaa nousu tapahtui, niin silloin sosialistien johtaja Matteotti katosi ja hän löytyi sitten myöhemmin murhattuna. Tuolloin Mussolini otti myöhemmin moraalisen vastuun tuosta teosta, mutta milloinkaan hän ei myöntänyt käskyä tähän murhaan antaneensa. Joten olisiko joku halunnut tuolloin piilottaa jotain, joka olisi saattanut olla hyvin ikävä asia Mussolinille. Koska kyseessä oli poliittinen vihollinen, niin tietenkin Matteotti olisi voitu pidättää Mussolinin käskystä, joten olisiko tuo asia jota ei haluttu päivänvaloon sellainen asia, kuin sosialistisen puolueen jäsenluettelo?



Mikäli Mussolinia verrataan Adolf Hitleriin (1889-1945) huomataan, että heissä on paljon samaa. Benito Mussolini syntyi sosialistisen isän sekä uskonnollisen äidin perheeseen, ja hänen äitinsä kastoi pojan isän tietämättä. Tuon ajan koulussa oli tapana, että siellä kuritettiin lapsia ankarasti, joten Mussolini sai sieltä sitten myös kirkon ja uskonnon vastaisia ajatuksia. Joten tässä vaiheessa mieleen tulee sellainen kysymys, että olisiko Hitlerin viha juutalaisia kohtaan johtunut samasta syystä. Eli olisiko hän joutunut lapsena juutalaisten pahoinpitelemäksi.



Hitler oli seitsemän vuotta Mussolinia nuorempi, mutta joskus olen miettinyt, että tunsiko Hitler Mussolinin lapsuudestaan. Se mikä itseäni ihmetyttää on se, että vaikka Mussolini oli muka puukottanut luokkatovereitaan, niin hän sai opettajan pätevyyden, vaikka se olisi pitänyt evätä väkivaltaisuuden takia. Ja miksi häntä ei lähetetty koulukotiin tai vankilaan, vaikka hän oli hyökännyt opettajien kimppuun? Kuitenkin hän kaksi kertaa oli silloin erotettu koulusta noiden tekojen takia.


Tuollaisista asioista tuskin kukaan kirjoitti ainakaan kovin julkisesti, mutta jos Mussolini oli 19 muuttaessaan Sveitsiin, ja ehkä hän oli tuolloin tavannut 12-vuotiaan Hitlerin, käydessään Itävallassa. Hän on ehkä tuollaisen matkan tehnyt, kukapa tietää. Mutta noilla miehillä on sellainenkin yhtenäinen osa henkilöhistoriassa, että he molemmat olivat haavoittuneet kranaatista. Mussolini ilmeisesti sirpaleesta sekä Hitler kaasusta.



Mutta kun näiden herrojen historiaa tutkitaan tarkemmin, niin silloin tulee mieleen sellainen asia, että jos Mussolinia lyötiin papin puvussa, niin silloin saattaa asia olla niin, että sen tekivät sosialistit, jotka tietenkin pelkäsivät Beniton kertovan puolueen salaisuuksia kirkolle. Tuohon pahoinpitelyyn viittaa se, että hän oli käynyt katolista sisäoppilaitosta vain kaksi vuotta, ja sitten jostain syystä siirtynyt maalliseen kouluun. Mussolinilla oli opettajan pätevyys, joten tässä olen miettinyt, että olisiko hän ollut jossain vaiheessa Adolf Hitlerin opettajana jossain aineissa.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini


https://fi.wikipedia.org/wiki/Gabriele_D%E2%80%99Annunzio


https://fi.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti


https://fi.wikipedia.org/wiki/August_von_Mackensen


Kuva 1

http://www.area-c.it/wp-content/uploads/2015/10/Mussolini.jpg

Kuva 2

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/5/50/Mussolini_arresto_comizio_1915.JPG