Μουσικοθεραπεία

Ti είναι η Μουσικοθεραπεία;

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα επιστημονικο πεδίο και επάγγελμα υγείας στο οποίο η μουσική χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης με στόχους που αφορούν τις σωματικές, συναισθηματικές, γνωστικές και κοινωνικές ανάγκες των ατόμων. Περιλαμβάνει την κλινική και ερευνητικά τεκμηριωμένη χρήση μουσικών παρεμβάσεων για την επίτευξη εξατομικευμένων ή και ομαδικών στόχων από εξειδικευμένο θεραπευτή ο οποίος έχει ολοκληρώσει ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών μουσικοθεραπείας.

Ti γίνεται σε μια συνεδρία;

Σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν ποικιλία μουσικών οργάνων και τη φωνή τους, δημιουργώντας μια μουσική γλώσσα που αντανακλά τη ψυχοσυναισθηματική και σωματική τους κατάσταση. Η διαδικασία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο αλλά και με τους άλλους γύρω τους.

Οι μουσικοθεραπευτές υποστηρίζουν και συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μουσικοθεραπευτικές τεχνικές, σύμφωνα με διάφορα θεωρητικά μοντέλα και την εξειδίκευσή τους. Έτσι μια συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει μουσικό αυτοσχεδιασμό, ακρόαση, σύνθεση, τραγούδι και τη χρήση του λόγου προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ατόμου ή της ομάδας.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Το φάσμα των πληθυσμών που μπορούν να ωφεληθούν από τη μουσικοθεραπεία είναι ευρύ: παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις κ.α.

Σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθήσει;

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των επικοινωνιακών, κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων, στη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη, στη νευρολογική αποκατάσταση, στην αντιμετώπιση του άγχους και του πόνου κ.α.

Χρειάζεται να ξερω μουσική;

Για τη συμμετοχή σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας δεν είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις. Η διαδραστική θεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στην αυθόρμητη παραγωγή μουσικής μέσω των μουσικών οργάνων, της φωνής και του σώματος.
Μάθετε περισσότερα για τη μουσικοθεραπεία και τις προτάσεις του ΕΣΠΕΜ για την αναγνώρισή της στην Ελλάδα πατώντας πάνω στην εικόνα δεξιά.


Στο κανάλι του ΕΣΠΕΜ στο Youtube μπορείτε να δείτε βίντεο σχετικά με τις εφαρμογές της μουσικοθεραπείας σε ποικίλα πλαίσια.


Εγγραφείτε στη λίστα επικοινωνίας μας για να ενημερώνεστε για εξελίξεις και εκδηλώσεις σχετικές με τη Μουσικοθεραπεία στην Ελλάδα και διεθνώς.