Tèxtil circular i sostenible

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

del 19 al 27 de novembre de 2022

Què és la prevenció de residus?

Gairebé qualsevol activitat o producció acaba generant algun residu, que després cal gestionar d'alguna manera, ja sigui a través d'una reutilització, de reciclatge o procedint a l'eliminació. Malgrat tot, els nostres estils de vida i de consum fan que moltes vegades optem per productes no duradors, que ens arriben de l'altra punta de món o els substituïm per un de nou quan encara li queda vida útil.

La prevenció de residus és tota aquella acció que contribueix a generar menys deixalles. Es poden generar residus en les fases de disseny, producció, distribució o consum d'un producte. Per tant, és responsabilitat de tothom evitar generar-ne més del compte. Com a persones consumidores, tenim l'oportunitat de marcar la diferència fent un consum responsable dels productes i dels residus. El millor residu és el que no es produeix!

ODS 2030. Objectiu 12 - Producció i consum responsable

Entre els Objectius i metes de desenvolupament sostenible que marquen les Nacions Unides per a assolir l'any 2030, hi trobem la necessitat de produir i consumir de forma responsable. Es calcula que si la població mundial arribés als 9.600 milions l'any 2050, caldrien gairebé tres planetes Terra per a proporcionar els recursos naturals necessaris per seguir amb l'estil de vida actual. Però la realitat és que els recursos naturals (aigua, minerals, forestals) són finits i s'estan esgotant. Cal avançar en l'economia circular per allargar la vida dels materials i dels productes i preservar els recursos naturals.

L'impacte de la indústria del tèxtil i la confecció

Consum de roba i calçat

Segons el Parlament Europeu, per fabricar una sola samarreta de cotó s'estima que calen 2.700 litres d'aigua dolça, que serien suficients per al consum d'una persona durant dos anys i mig. Després de la producció, el tèxtil segueix tenint un impacte ambiental: es calcula que cada any acaben al mar al voltant de mig milió de tones de microfibres, procedents del rentat de materials sintètics.

Es calcula que al món es venen 100.000 milions de peces de roba cada any, xifra que no deixa d'augmentar a causa de les noves modes de fast fashion (concepte anglès de moda ràpida; peces que sovint es produeixen en països subdesenvolupats a preus baixos i són poc duradors). En canvi, s'estima que se'n recicla menys d'1%. I on va a parar la resta? Als contenidors de resta, i posteriorment a les plantes de valorització energètica o directament a l'abocador.

Reciclatge del tèxtil

A partir del 2025 serà obligatori separar la fracció tèxtil en la recollida selectiva, però actualment en molts municipis ja s'hi troben contenidors de separació de roba i calçat. Sovint són gestionats per organismes que valoritzen les peces en circuits de venda segona mà o donacions, però aquests contenidors també són adreçats al seu reciclatge. La roba que no té qualitat suficient per a què es pugui reutilitzar es pot fer servir com a matèria primera en la fabricació d'altres productes tèxtils (mantes, materials d'insonorització) o coma draps d'ús industrial.

Posem fil a l'agulla!
Bones pràctiques per a un consum responsable de la roba

  • Valora si ho necessites.

  • Prioritza el consum de productes sostenibles i de qualitat, que puguin durar temporades llargues.

  • No tallis l'etiqueta de la roba i segueix les indicacions de rentatge i planxat, per allargar la vida de la peça.

  • Tingues a l'abast estris per arranjar petits descosits i arreglar botons.

  • Pots adquirir i donar peces de roba i calçat en circuits de segona mà (botigues, mercats d'intercanvi, aplicacions de mòbil).

  • Fes ús dels contenidors de tèxtil per reciclar la roba i calçat, tant si es pot aprofitar com si no. Deixa les peces netes i en bosses tancades per evitar el risc de contaminació dels teixits.