Обучителни материали

Скъпи колеги,

силно ви съветваме да не бързате да пълните рафтовете с Монтесори материали преди всеки учител, както и помощник-учител в класа/групата, да е преминал обучение. Уверете се, че задълбочено се е запознал с Монтесори философията, практиката и начина, по който се работи в Монтесори класна стая.

"Не е необходимо да купувате скъпи "Монтесори" материали, напомня Барбара Айзъкс, важно е да разбирате принципите и да осигурите ресурсите за вашето дете, така че да може да работи добре."

Вашите обучители биха могли да ви дадат най-добър съвет в какъв ред и какви точно материали да започнете да създавате или закупувате, за да оборудвате Монтесори класната стая.

В създаването на средата водещи са нуждите на децата и бюджетът на учебното заведение.

По време на обучението за Монтесори учители всеки учител получава достатъчно знания и умения откъде да си набави или как сам да изработва Монтесори материали, както и допълнителни идеи за създаване на среда, което значително би могло да спести от средствата за тяхното закупуване, както и да ги направи съответстващи на нуждите на децата и българските образователни стандарти.

Ако бюджетът на учебното заведение позволява, бихте могли постепенно да закупите оригинални Монтесори материали, които да допълнят това, което вече планирате да предложите на децата.

Монтесори материали могат да се закупят от всеки един производител в света без ограничение. Самата д-р М. Монтесори е създала модели на дидактичните материали, но не е лицензирала нито един производител в света. Тя е вярвала, че всеки трябва да има възможност да организира своята среда, която да отговаря на нуждите на децата, които работят в нея. Представители на различни организации по света неотдавна са пристъпили към лицензиране на отделни производители, следвайки различни мотиви.

Добри производители на оригинални и допълващи Монтесори материали:

1. Декарт Монтесори - https://www.dacartmontessori.ro/

Материалите са с много добро качество. Поръчват се от сайта им, идват от близката ни съседка и затова сроковете на доставка са много приемливи. Не на последно място, материалите имате сертификат за произход от Европейския съюз, което е много важно условие за тяхното качество.

2. http://www.absorbentminds.co.uk - в страницата ще намерите материали на различни производители:

Absorbent Minds brand материали - добра комбинация от цена и качество, но трябва да се внимава с намалените артикули Discount Montessori.

Сайтът ви позволява да купувате, комбинирайки различни производители според бюджета и нуждите.

Поръчката на материали се прави директно от Интернет страницата на доставчика и пристига с куриер в рамките на няколко седмици.

3. http://www.gonzagarredi.com - това е първата фабрика в света (намира се в Италия), съвместно с която д-р Мария Монтесори е разработвала своите първи материали. Отлична комбинация на изключително висококачествени материали на добра цена. Може да се прави поръчка от страницата на компанията. Голяма част от материалите се произвеждат в България.

4. Nienhuis - най-скъпият в света производител на Монтесори материали. Отличава се с някои собствени разработки на допълващи материали. В момента е обект на сериозна конкуренция от други производители, които предлагат подобно качество на значително по-достъпна цена. Голяма част от материалите се произвеждат в България.


Подробен списък с производители от целия свят бихте могли да намерите на:

http://livingmontessorinow.com/where-to-buy-montessori-materials/

Закупуването на единични бройки от основните Монтесори материали не се препоръчва поради тяхната логична последователност и начин, по който се представят на децата.

Бихме искали още веднъж да ви напомним, че закупуването на Монтесори материали трябва да е последната стъпка в създаването на вашата класна стая.

Ако имате въпроси или предложения във връзка с производители и доставчици на Монтесори материали, бихте могли да ни пишете на montessoricouncilbg@gmail.com .

Как да създадем подкрепяща развитието на всяко дете среда?