Монтесори в България

НОВИНИ

на 4 октомври 2018 г. в СУ "Св. Климент Охридски" се проведе

научно-практически форум

Креативно образование - педагогически практики, вдъхновени от идеите на сър Кен Робинсън и д-р Мария Монтесори

/споделяне на опит от иновативни ясли, детски градини и училища/


BG_Конференция СУ

Монтесори педагогиката получи подкрепата на институциите,

свързани с образованието в България

На 30 ноември 2016 г. в "Дома на Европа" Монтесори експертният съвет към Факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ "Св. Климент Охридски" организира форум на тема: "Европейски практики в подкрепа на ранното детско развитие: Монтесори педагогика".

Въвеждането на Монтесори обучение за децата в общински, държавни и частни детски градини и училища получи подкрепата на: Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България; проф. д-р Божидар Ангелов, декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на следдипломната квалификация “Монтесори философия в съвременното общество”; Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-то Народно събрание на Република България; Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието, гр. София; Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София.

Официален гост на събитието беше Барбара Айзъкс, академичен директор на Международния обучителен център “Монтесори” и директор “Акредитация” (Montessori Centre International), Великобритания.

На участниците бяха представени конкретни стъпки със съвети при създаване на Монтесори класна стая/група в детска градина или училище в България https://sites.google.com/view/montessoriforteachers/създаване-на-класна-стая.

SP_Montessori education+30 Nov 2016.pdf
pozdravitelen adresNauchnakonf-1.pdf

Министерство на образованието се довери на Монтесори педагогиката

В поредица от представяния - с Монтесори метода бяха запознати над 300 образователни специалисти. Екипът от професионалисти на Casa dei Bambini обучителен център за иновативни и Монтесори учители вдъхнови колегите от цялата страна с интерактивни теоретични и практически Монтесори дейности. Изказваме специална благодарност за професионализма на експертите от МОН и пожелаваме успех на всички колеги, които ще тръгнат към приобщаващата по своята същност - Монтесори педагогика!

История на Монтесори педагогиката в България

0B0oFFCqghXBhRmFoV3BaSUNNLTA.pdf