Dekoloniseer Halle

Jean-Pierre Laus (Averechts) : “Het is belangrijk om te werken aan de bewustwording van wat het kolonialisme betekent voor het begrijpen van het heden. Het is immers een blinde vlek, een echte ‘olifant in de kamer’. Het begrip 'dekoloniseren' is de geschikte paraplu om heden, verleden en toekomst te verbinden. Het verleden is immers alomtegenwoordig in het heden.”

Jean-Pierre Laus : "Naast ons studiewerk en koloniaal archief hecht ik veel belang aan publieksgeschiedenis en een laagdrempelige werking. Zo kunnen belangstellenden bij ons terecht voor een wandeling of fietstocht door het koloniaal verleden van Halle : nogal wat monden vallen dan open van verbazing. Het raakt iedereen en je wordt er stil van. Een voorbeeld van een succesvolle actie die we recent gevoerd hebben is deze rond de omstreden figuur van Baron Jacques en zijn straatnaam."
Contact : jean.pierre.laus@telenet.be

Meer informatie : Averechts, Kardinaal Cardijnstraat 3, 1500 Halle en zie pagina Averechts op Facebook.


Ludo De Witte (auteur en socioloog) : "De dekolonisatie van ons denken bepleiten, maar dat doen zonder een snoeiharde analyse van wat kolonialisme is, en zonder die analyse door te trekken naar de huidige mondiale realiteit, blijft een abstracte oefening. Wat we nodig hebben zijn solidaire acties van “zwart” en “wit”, gestoeld op woede, zelfvertrouwen, kameraadschap en solidariteit, als brandstof voor verzet en actie. Want alleen samen kunnen we de racistische overheersingsmechanismen aanpakken. En die zijn niet geworteld in individuen, maar in machtsstructuren die het kapitalisme gaande houden."