Bad Dirksheim

am Dachboden


Op deze site staat het bouwverslag van de bouw van deze 3-rail modelspoorbaan in schaal HO met C-rails van Märklin, welke gerealiseerd gaat worden op zolder. Aansturing van de modelbaan zal gaan gebeuren via de pc met het programma iTrain.


Het baanplan Bad Dirksheim, getekend in Wintrack, is gebaseerd op een baanplan gezien op het 3railforum namelijk Marinushoven van Leeeke (Leo). Dit baanplan sprak mij erg aan vanwege de vele rij mogelijkheden.

Met Marinushoven als uitgangspunt is na ruim twee jaar tekenen, aanpassen en weer opnieuw tekenen het baanplan Bad Dirksheim ontstaan. Uitgangspunt was om bij de transformatie van Marinushoven naar Bad Dirksheim geen R1 bochten en bochtwissels te gebruiken. En verder de R2 bochten en wissels zo min mogelijk in de zichtbare gedeelte toe te passen. Hierdoor zijn er in de zichtbare gedeelte overwegend bochten van R3 en groter toegepast en geen R2 wissels.

Dit was bij elkaar een flinke uitdaging omdat de beschikbare ruimte erg krap was voor dit plan met deze eisen en daarbij ook nog twee schuine dakzijde heeft, wat beperkingen op legt om mooi de hoogte in te kunnen gaan. Om toch redelijk stations te krijgen zijn er in het zichtbare gedeelte meer slanke R3 bochtwissels dan de slanke R9 rechte wissels gebruikt.


Het bouwverslag van begin tot aan heden

Reactie via mail