Korozyon ve Yüzey İşlemleri Laboratuvarı

Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Burak DİKİCİ

Glovebox Cihazları

Glovebox, yapılacak deneylerin veya işlemlerin ayrı bir hazne içerisinde vakum altında veya koruyucu atmosfer (vakum pompası ve koruyucu atmosfer tüpü ile birlikte sağlanır) altında yapılmasına olanak sağlayan kapalı kutu olarak nitelendirilebilmektedir. Genellikle oksitlenme riski taşıyan malzemeler, hijyenik malzemeler gibi yüksek hassasiyet gerektiren işlemlerde kullanırlar. Glovebox’ın ön kısmındaki sahip olduğu eldivenler, kullanıcının elleri ile eldivenlere yerleştirebilecekleri ve Glovebox içerisindeki işlemlerini gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmışlardır. Glovebox’ın tamamı, kullanıcının çalışma deneyimini arttırmak için saydamdır. Glovebox’ta iki bölme bulunmakta olup, Glovebox içerisindeki koruyucu atmosferi ve/veya vakum şartlarını bozmadan çalışılacak malzemelerin Glovebox içerisine imkân vermektedir.

Kalem Kumlama Cihazı

Kalem kumlama cihazı; küçük parçaların yapıştırma, boya, kaplama öncesi yüzeyini hazırlamada, medikal sektöründe protez ve ekipmanların kumlamasında, kuyumculuk, takı ve hediyelik eşya sektöründe, elektrik ve elektronik parça ve devrelerinin kumlanmasında, küçük parçalarda boya, pas ve kaplama temizliğinde, baskılı devre ve konnektör temizliğinde ve üretimi yapılan parçaların üstünde kalan küçük çapakların temizlenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. 50 ile 250 mikron arası alüminyum oksit, cam boncuklar, silikon karbür veya titanyum oksit gibi diğer aşındırıcı kalın kumun girmediği alanlarda kumlamayı sağlar. 0,5 ve 6 bar arasında çalışabilmektedir. Kullanılan aşındırıcı kumların boyutunun küçülmesini takiben sonradan kullanımlarına olanak sağlayan boşaltma haznesi bulunmaktadır.

Potansiyostat Cihazı

Özellikle sulu ortam korozyonuna maruz kalabilecek malzemelerin korozyon duyarlılıklarını tespit etmede kullanılan potansiyostat cihazları, uzun süren korozyon dirençlerini daha kısa sürelerde ve yüksek hassasiyetler tespit edilmesi istenilen çalışmalarda önem arz etmektedir. Potansiyostat, bir Çalışma Elektrodu ve bir Referans Elektrot arasındaki voltaj farkını kontrol eden elektronik bir cihazdır. Her iki elektrot bir elektrokimyasal hücrede bulunur. Potansiyostat, akımı bir Karşıt Elektrodu aracılığıyla hücreye akıtmak suretiyle uygular. Hemen hemen tüm uygulamalarda, potansiyometre, Çalışma ve Karşıt Elektrotları arasındaki akım akışını ölçer. Potansiyostatta kontrol edilen değişken hücre potansiyeli ve ölçülen değişken hücre akımıdır.

Saf (Distile) Su Cihazı

Distile su birçok laboratuvarlarda özellikle kullanılacak elektrolitin iletkenliğinin önemli olduğu farklı alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. ND 12 Distile su cihazlarında yoğuşturma için kullanılan su ısıtılarak kaynama kazanına aktarılmakta ve bu sayede kaynama süresi azaltılarak enerji tasarrufu sağlanmakta ve işletme maliyeti düşürülmektedir. Paslanmaz çelikten yapılmış kazanlar ve dikişsiz paslanmaz çelik ısıtıcılar sayesinde cihazlar güvenle yıllarca kullanılabilir. Distile su depolama tankı sayesinde ihtiyacınız olduğu anda distile su kullanıma hazırdır. ND 12 Güvenli çalışma mikro işlemcili kontrol sistemi ile sağlanmaktadır ve kaynama kazanındaki ve distile su tankındaki su seviyesi, ısıtıcı arızası ve yetersiz su girişi durumları uyarı sistemi bulunmaktadır.

Etüv

Etüvlerin genel genel kullanım alanlarına bakıldığında, Mikrop öldürmede, cerrahi aletlerin dezenfekte edilmesi, deneysel mikrop üretiminde ve çeşitli kumaş, kürk, kauçuk, vb. alanlarda dezenfekte amaçlı kullanılırlar. Etüvler değişik hacimlerde olup, sıcaklık 60 °C ile 250 °C arasında analog veya dijital termostat ile ayarlanabilen iki kat saç levhadan oluşmuş, hava geçirmez yapıdadırlar. Etüv aynı zamanda Sıcak Ortam Adıyla da bilinir. Sterilizasyon, kurutma, nem alma, pişirme amaçlarıyla farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Sahip olduğu fan aracılığıyla birlikte sadece kurutma proseslerinin yanı sıra ortam nemini uzaklaştırma özelliği de bulunmaktadır.

Çeker Ocak

Çeker ocaklar, içerisinde yapılacak deney ve testlerde açığa çıkacak yoğun ısı, koku ve asit buharlarını emniyetli ve standartların öngördüğü kriterlerde laboratuvar ortamına yayılmadan tahliye eder. Yapılacak testlerde kullanılacak gaz, su ve elektrik sistemleri de yapısal olarak kendi üzerlerinde bulundururlar. Servislerde, ön camda, alt dolaplarda, çalışma tezgah yüzeyinde ve havalandırma sistemlerinde kullanım özelliklerine göre değişik alternatifler kullanılabilir. Çeker Ocaklar, galvanizli sacdan üretilmiş olup, tüm yüzeyleri asit ortamına karşı yüksek derecede dayanımı olan 60 mikron kalınlığında anti asit epoxy boya ile boyanarak 200 derecede fırınlanmıştır. Yan paneller, Çeker Ocağın taşıyıcı kısmını oluşturacak ve ön camın yukarı aşağı hareketini sağlayan ağırlık sistemini muhafaza edecek tarzda tasarlanmıştır. Çeker Ocağın iki yan panelinin ön kısmında iki adet dikey servis kolonu bulunur. Bu servis kolonlarının bir tanesi elektrik hatları ve armatürleri, diğer bir tanesi ise gaz hatları ve iç kısımdaki nozullara kumanda eden dış kontrol vanalarının emniyetli bir şeklide monte edilebileceği tarzda tasarlanmıştır.

Viskozimetre

Viskozimetre, bir akışkanın viskozitesini ölçmek için kullanılan bir araçtır. Kullanım alanlarına bakıldığında bilhassa Gıda sektöründe kullanımı yaygın olan viskozimetre araçlarının akışkan kullanılan sistemlerde akışkanın reolojik özelliklerinin önemli olduğu durumlarda kullanılması oldukça yaygındır. Akış koşullarına göre değişen viskoziteli sıvılar için bir reometre denen alet kullanılır. Böylece, bir reometre özel bir viskometre tipi olarak düşünülebilir. Viskozimetre sadece bir akış koşulunun altında ölçülür. Genel olarak, ya sıvı hareketsiz kalır ve bir nesne içinden geçer ya da nesne durağan ve akışkan onun üzerinden geçer. Akışkanın göreli hareketinin ve bir yüzeyin neden olduğu sürükleme, viskozitenin bir ölçüsü olarak tanımlanabilmektedir.

Multiparametre Ölçer (pH-DO/Çözünmüş oksijen)

Multimetre özellikle kimya, tıp, mühendislik ve diğer bütün alanlarda önem arz eden pH ölçümü gerçekleştirebilmesinden dolayı kullanım alanı oldukça geniştir. Ayrıca sahip olduğu Çözünmüş Oksijen (Dissolved Oxygen) kiti ile birlikte iletkenliğin önemli olduğu durumlarda da kullanılabilmektedir. Multi parametre ölçer, yalnızca 0.5 inç kalınlıkta olmasına karşın kullanıcıların büyük bölümünün ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahiptir. Multimetre öçme kitine sonradan eklenebilecek problar ile pH veya iletkenlik ölçümleri yapabilirsiniz. Sahip olduğu özellikler ise şu şekilde sıralanabilmektedir. İnce, Hafif Tasarım, Multiparametre (pH, EC veya DO ölçüm yeteneği), pH Elektrot İzleme Teknolojisi (Sensör Kontrolü ve Cal Kontrolü), Çoklu Kalibrasyon Noktaları, Tüm Elektrotlarda Yerleşik Sıcaklık Sensörü, Talebe Oturum Aç, Büyük, okunması kolay LCD, Kapasitif dokunuş, Çift USB portları, GLP özelliği, Şarj edilebilir pil