Mediator worden?

Ligt jouw hart bij het bemiddelen tussen partijen en conflicten?

Mensen helpen en het zoeken naar oplossingen tussen geschillen is waar jij goed in bent! Je hebt een neutrale houding, je kunt aandachtig luisteren, je bent een ster in communiceren en weet passende oplossingen te vinden voor elk geschil. Al met al, jij hebt de skills voor het worden van een goede mediator!

Het is overduidelijk: jij wilt meer weten over het worden van een professioneel mediator! Je weet nog niet precies waar je moet beginnen en daarom leggen wij hier stap voor stap uit wat je kan verwachten. Zo kun jij jezelf op de korte termijn ontwikkelen tot een vakkundig mediator! Leer meer over mediator worden.

Mediator worden

Wat doet een mediator?

Mensen die verzeild zijn geraakt in een conflict en hier zelf niet meer uit komen, hebben enorm veel baat bij een mediator! Een mediator fungeert als de bemiddelaar in het conflict. De mediator geeft leiding in de communicatie tussen partijen en zorgt voor een goed verloop van het gesprek. De mediator stelt de juiste vragen. Het uitlichten van bepaalde emoties en het horen van dingen die de partijen zeggen, voelen en ervaren. Het waarnemen horen en filteren van de belangen en wensen voor de toekomst is een belangrijk onderdeel in het proces. Het doel van mediation is om een goede oplossing te vinden, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Daarnaast houdt de mediator toezicht op de partijen, zodat de gemaakte afspraken nagekomen zullen worden.

Hoe word je mediator

Fase 1.

Er heerst een conflict/ geschil tussen partijen.

Mediator worden

Fase 2.

De bemiddelaar zorgt voor balans en rust tussen partijen. De mediator luistert, vraagt en zoekt naar de kern van het geschil.

mediator worden

Fase 3.

Het vinden van een compromis, waar iedereen zich in kan vinden. Het resultaat: een positieve uitkomst en oplossing voor het geschil!

hoe word je mediator

Hoe word je mediator?

Een professionele mediator worden heeft ervaring en oefening nodig. Iedereen kan in principe mediator worden, maar het is helaas niet voor iedereen weggelegd. Zo zit er een groot verschil tussen een gecertificeerde en erkende MfN-registermediator of een mediator zonder opleiding. Om een vakkundig mediator te worden met de benodigde kennis over dit vakgebied, is het zeker een aanrader om opgeleid te worden! Opdrachtgevers zullen namelijk voorkeur geven aan een gecertificeerde en erkende MfN-registermediator. Naast nieuwe kennis, ervaring en het ontwikkelen van een professionele houding, leer je ook nieuwe skills die van pas komen in jouw carrière als mediator!

Heb je gekozen voor een passende opleiding tot mediator?

Dan is de volgende stap het volgen van een door de MfN geaccrediteerde basis mediationopleiding. Na de opleiding doe je een theorie-examen en een assessment bij het onafhankelijke examenbureau Intop. Na het behalen van de examens kan je worden opgenomen in het openbare register van de MfN en ben je een erkende mediator! Je bent dan officieel een mediator voor personen en instellingen die een erkende mediator zoeken.


Heb je een vooropleiding nodig?

Om mediator te worden, heb je geen verplichte vooropleiding nodig. Wel wordt er van je verwacht dat je hbo werk- en denkniveau hebt. Omdat je in de praktijk concurreert met ervaren specialisten, is het wel verstandig om de benodigde cursus of opleiding te volgen voor het specifieke vakgebied. Op deze manier kun je de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Zo kun jij succesvol van start gaan als deskundig mediator!

mediator
opleiding mediator

Wat leer je tijdens een opleiding tot mediator?

Tijdens de opleiding tot mediator leer je de benodigde competenties ontwikkelen, zodat jij jezelf kan ontwikkelen tot een bekwaam mediator. Je leert door vakkundige luister- en gesprekstechnieken de juiste behandeling voor jouw toekomstige cliënten in de praktijk te brengen. Zo zijn jouw cliënten straks enorm tevreden over de nieuwe en juiste oplossingen na een conflict!

Tijdens de opleiding ontdek je een eigen benadering en aanpak ontwikkelen binnen het vak. Je leert een zelfbewuste en krachtige bemiddelaar te worden, met de juiste houding wanneer heftige emoties een rol gaan spelen in het gesprek. Je leert daarnaast omgaan met verschillend gedrag van cliënten en je creëert een prettig gespreksklimaat voor jouw cliënten. Met de verschillende mediationvaardigheden en interventietechnieken kun jij de onderliggende lagen in een conflictsituatie achterhalen. Dit zorgt niet alleen voor meer begrip en inzicht in jouw cliënten, maar kan ook een waardevolle zelfontwikkeling op gang brengen. Ook de Juridische aspecten, zoals een mediationovereenkomst en een vaststellingsovereenkomst worden belicht en behandeld in de opleiding.

Wanneer ben je een goede mediator?

Om een goede mediator te zijn of te worden, is het van belang dat je de competenties van een ervaren bemiddelaar kunt ontwikkelen. De competenties zijn:

  • Een goede mediator is in staat om een onpartijdige professionele houding aan te nemen.

  • Hij/zij is ijzersterk in communicatie en weet ook goed te luisteren naar cliënten.

  • De mediator stelt de juiste vragen en weet cliënten en situaties goed te analyseren en observeren.

  • Een goede mediator is nieuwsgierig, opgewekt en heeft passie voor zijn/haar vakgebied.

  • Hij/zij kan goed inleven in de belevingswereld van de ander.

  • Door het toepassen van effectieve luister- en gesprekstechnieken zullen de cliënten zelf mogelijke oplossingen aandragen.

  • De mediator blijft ten alle tijden neutraal in de gespreksvoering en stelt zich op als een prettige bemiddelaar, waar cliënten zich veilig en vertrouwd bij voelen.

Mfn mediator

Ben jij benieuwd geworden en klaar op dé stap te zetten?! Bekijk dan de opleiding tot MfN mediator en profiteer van de voordelen!

Naast vele praktische voordelen van de opleiding zoals een aantal juridische zaken waar je kennis over wordt bijgebracht, voldoe je ook aan het beroepsprofiel van een professionele mediator. Als MfN mediator draag je een bijzondere én officieel erkende titel. Naast de prachtige titel, is het ook prettig dat deze titel beschermd is. Dit houdt in dat de titel gekwalificeerd en erkend is door Stichting Kwaliteit Mediator (SKM). De stichting zorgt ervoor dat mediators hun kennis op peil houden en daarnaast geniet je van deze voordelen:

  • Een beschermde titel

  • Herkenbaar kwaliteitskeurmerk

  • Op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand kun jij klanten bijstaan

Tijdens de mediationopleiding kun je alvast in de praktijk ervaren hoe je het best gesprekken kunt voeren met cliënten. Daarnaast bezit je na de opleiding over uitgebreide kennis en ben jij optimaal voorbereid om jezelf op de arbeidsmarkt als professioneel mediator aan te bieden. Met de MfN opleiding zijn er na jouw diploma cliënten of instellingen die de voorkeur geven aan een professional mét erkende opleiding.

Klaar om van start te gaan?

Links Mediator worden