En kort beskrivning av våra lärare

Jon Dahlkvist är en etablerad violast, kammarmusiker och pedagog med en bred internationell erfarenhet. Han utbildades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fortsatte sin utveckling genom fem års studier och arbete utomlands, främst i Nederländerna och Italien.

Sedan 2007 har Jon spelat en central roll som grundare av Dahlkvistkvartetten. Stråkkvartetten vann Ung&Lovande år 2009 och har sedan dess framträtt i några av Europas mest ansedda konserthus genom ECHO Rising Stars. År 2018 mottog de en Grammis för bästa klassiska skiva. Stråkkvartetten hörs även regelbundet på Stockholms konserthus samt i Sveriges Radio och SVT

Jon är idag verksam vid Musikhögskolan Ingesund, där han undervisar i kammarmusik och viola. Han är även programledare för Masterprogrammet samt Artistdiplom. Sedan 2015 är han även konstnärlig ledare för Glafsfjordens musikfestival, där han bidrar till att främja och utveckla musiklivet både på lokal och internationell nivå.


Ottar Hauge studerade violin och ensemblespel vid konservatorierna i Bergen och Genève, samt SR Musikskola (som det hette då) i Edsberg. Han har tjänstgjort i Oslo Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna och Sverige Radios Symfoniorkester. 


Ottar var med och grundade Berwaldkvartetten i början på 80-talet, som gjorde omfattande turnéer  och spelade in framför allt svensk musik på skiva och för Sveriges Radio  (J. Wikmansson, J. Fehrnström, G. Nyström, M. Edlund, S-E Bäck, H. Rosenberg…). Kvartetten studerade i perioder för Amadeuskvartetten. 


Ottar har varit lärare i ensemblespel vid Nordiska Musikgymnasiet och fungerat som lärare och dirigent för många av Sveriges amatörorkestrar. Han har varit instruktör för samtliga kurstillfällen utom ett i Sigtuna och är en mycket uppskattad pedagog.



Elemér Lavotha är cellist och har bland annat studerat vid Sibelius-Akademien och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har verkat som solocellist i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Kungliga Hovkapellet, Norrbottens Kammarorkester och Stockholms Sinfonietta.


Som solist och kammarmusiker har Elemér framträtt världen över, i Wigmor Hall, Salle Gaveau samt festivaler i Portugal, Spanien, Italien, Frankrike, Holland, USA och Skandinavien. Han är representerad på ett stort antal CD-inspelningar och radioinspelningar. Han samarbetar regelbundet med Uppsala Kammarsolister, Norrbotten NEO och Gotlands Blåsarkvintett.

 

Elemér är initiativtagare och konstnärlig ledare för kammarmusikserien Askanäs konserter sedan 1996. Han är sedan 1982 lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (professor) och håller mästarkurser i Norge, Finland och Sverige. Elemér är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2004.


Bernt Lysell studerade violin, viola och kammarmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, för inspirerande lärare, Charles Barkel, Josef Grünfarb och Otto Kyndel. Vidare studier i München och för Joseph Gingold i USA. Starka intryck från kvartettstudier hos Amadeuskvartetten i London.


Efter några år i Kungliga Hovkapellet samt Operan i München, anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester, från 1977-2010 som konsertmästare. På senare år medlem av Uppsala Kammarsolister. Framträdanden framför allt i många kammarmusikaliska konstellationer.


Bernt har med Lysellkvartetten turnerat i de flesta länder i Europa, bl.a. Berliner Philharmonie. Kvartetten har spelat in ett flertal CD-skivor med framför allt svensk musik. Bernt är innehavare av medaljerna Litteris et Artibus och Tonkonstens Främjande, samt är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.


Tale Olsson var med och grundade Tale-kvartetten (1981 - 1996). Kvartetten var huvudsakligen inriktade på nutida musik och har gjort ett dussintal CD-inspelningar och mottagit priser för dessa både i Sverige och internationellt. Hon var medlem i Stockholms Nya Kammarorkester och spelar regelbundet med Chamber Orchestra of Europe.


Tale var förste konsertmästare i Norrköpings Symfoniorkester i åtta år och flyttade sedan till Stockholm där hon är frekvent gästande konsertmästare i Hovkapellet, Kungliga Filharmonikerna samt Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har framträtt som solist med många orkestrar med konserter av bl.a. Bach, Mozart, Mendelssohn, Schumann, Berg, Sjostakovitj, Larsson, Schnittke, Pärt samt Jacques Loussier. Hon är anställd som 1:e konsertmästare i Kungliga Hovkapellet sedan mars 2011.


Hon undervisar i violin och kammarmusik på Musikhögskolan i Stockholm sedan 2002, samt är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.


Patrik Swedrup är andre konsertmästare i Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Innan dess jobbade han i Uppsala kammarsolister och Uppsala Kammarorkester. Han har också jobbat som konsertmästare i Norrköpings symfoniorkester och Kungliga Hovkapellet, samt Stockholms Nya Kammarorkester. Han är flitigt engagerad som kammarmusiker och har som medlem i Talekvartetten gjort många turnéer och skivinspelningar.