Наши авторски мюзикъли

"ЕДНО ЛЯТО В ЕДНО БЛАТО" - мюзикъл за деца

Музика: Маргарита Шоселова

Аранжимент: Николай Цолов

Либрето: Мая Дългъчева

Режисура и хореография: Радост Младенова-Арабаджиева

Сценография и костюми: Денис Иванов

Вокален педагог: Зорница Желязкова

Консултант актьорско майсторство: Деница Янакиева

Мултимедия: Николай Стоянов

„Едно лято в едно блато“ е третият самостоятелен спектакъл на „Маргаритки“ и Държавна опера-Стара Загора.

Идеята за темата на мюзикъла е на специалисти от Института по зоология при БАН и е своеобразен опит чрез изкуството да се насочи общественото внимание към опазването на флората и фауната на една българска природна забележителност – Чокльово блато, което се намира в природния резерват „Байкал“, Радомирска община. Научни консултанти за създаването на либретото, костюмите и сценографията на мюзикъла са Ния Тошкова и Виолета Желязкова, сътрудници към Националния природонаучен музей при БАН, София.

Музиката на „Едно лято в едно блато“ е на Маргарита Шоселов, либретото е на известната старозагорска детска поетеса Мая Дългъчева. Аранжиментът и инструменталната музика са на Николай Цолов. Режисьор и хореограф на спектакъла е Радост Младенова-Арабаджиева, която е ръководител и на Балетната студия. Сценографията и костюмите са проектирани от Денис Иванов, помощник-режисьор в Старозагорската опера. В състава на екипа на постановката е вокалният педагог Зорница Желязкова, консултант по актьорско майсторство е Деница Янакиева. Мултимедията е на Николай Стоянов и Пламен Асенов, студийни записи – Йовко Йовчев. Заедно с малките артисти, които са на възраст от 4 години и половина до 15-годишни в останалите роли участват артисти от хора, балета и оркестъра на операта.

Действието се развива през лятната ваканция в село Байкал, в близост до което се намира Чокльовото блато. Три деца се връщат там всяка година и обичат да си играят край блатото и да наблюдават животните. Двете от тях (приятелки от много години), знаят невероятно много за природата и мечтаят да станат биолози (те са в ролята на разказвачи, които разкриват тайните на блатните обитатели). Един ден в селото идва друго дете - разглезен син на богат инвеститор, който иска да пресуши блатото и да построи там хотел. Той не знае нищо за животните и постоянно се хвали с влиянието на баща си. Феята на живота го превръща в прилеп. Момчето-прилеп трябва да избере своя път - добър или пък лош. За една нощ той разбира колко важна част от природата е блатото и постепенно заобичва животните там. В кулминационната сцена инвеститорът идва в селото с багери и други машини, предвидени да пресушат блатото. Но се случва природен катаклизъм, изневиделица идва торнадо, момчето-прилеп препречва пътя на баща си, багерите угасват. Блатото е спасено!

"КОСМИЧЕСКА ПРИКАЗКА" - мюзикъл за деца

Музика: Маргарита Шоселова

Либрето: Мая Дългъчева

Аранжимент: Николай Цолов

Режисьор: Радост Младенова-Арабаджиева

“Това се случило в царството на Мрака преди мнооого, много години... По-точно - преди повече от 5,5 милиарда години. Къде ли? В космическото пространство. И по-точно - в покрайнините на нашата галактика Млечен път. Космическа мъгла, облак газ, взрив, топлина, космическа гравитация и ... Ето я! Родила се от мощните сили на космическата материя прекрасна звезда, наречена по-късно Слънце” ...

Така започва “Космическа приказка”, представена от малките певци, танцьори и актьори на Детска музикално-танцова формация “Маргаритки”. Те разказват за Слънчевата система и образуването на планетите в нея. Една от тях е нашата майка Земя – единствената, на която е възникнал живот. Както във всяка приказка и тук има лоши герои – астероидите, метеоритите и кометите, които разрушават всичко по пътя си. Катаклизъм погубил живота на Замята, но благодарение на любовта между Слънцето и Земята, животът разцъфтял още по-хубав от преди. Появил се и човекът! А той, благодарение на научната си мисъл, развивал техническия прогрес. Въпреки забраната на Светата инквизиция, човекът откривал все нови и нови истини за Вселената. Мечтата му е да достигне незнайни планети, да узнае дали и другаде в Космоса има живот. А посланието на космонавтите в края на приказката е: Да пазим Земята!

Това приказно пътешествие в Космоса е посветено на Международната година на астрономията - 2009. Реализара се, благодарение на компетентната подкрепа на Народна астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин”, Стара Загора по идея на директора й – д-р Алексей Стоев. Сюжетът на спектакъла е подсилен с мултимедия (фотоси и филми). Поставен е на научна основа и е с образователно съдържание.

Детският мюзикъл “Космическа приказка” е част от инициативите и празненствата под патронажа на президента г-н Георги Първанов.

"НЕМИТАТА КРУША" - мюзикъл за деца

Музика: Маргарита Шоселова

Либрето: Мая Дългъчева

Аранжимент: Николай Цолов

Хореограф-постановчик: Радост Младенова-Арабаджиева

"Немитата круша” разкрива историята на две мухи - носители на вируси и бактерии и имунните клетки, които се грижат за чистотата. Представлението учи малките деца по изключително забавен начин да разпознават и затвърдяват основни хигиенни навици.

Уникален е подхода на това творческо преплитане на наука, музика и аматьорство, в резултат на което децата не само да учат биология и анатомия, но да я пеят и да танцуват на такава тематика.