История на "МАРГАРИТКИ"

Детски музикално-танцов театър “Маргаритки” е сформиран през 2002 година, за да създава и популяризира детските песни, включени в поредицата учебни помагала по предучилищно възпитание “Първите седем” - книжка + аудионосител, одобрена от МОН.

Децата са участвали в много регионални, национални и международни фестивали и конкурси – “Важият шанс е песента” 2004, 2006, 2007 (Стара Загора), “Сладкопойна чучулига” 2004 и 2005 (Бургас), “Слънце, радост, красота” 2006, 2008 (Несебър), “Орфеева дарба” 2007 (София), “Пеят децата на България” 2007 (Пловдив), където са печелили призови награди. Участвали са в редица телевизионни предавания: “Будилник” (ТВ Верея кабел), “Кой е по-по-най” (БТВ), “Чай” (ТВ Канал 1) и др. Формацията е присъствала на страниците на местни и национални печатни медии и в програмите на радио Стара Загора и Българско национално радио (София). Подпомогнала е, чрез благотворителен спектакъл, лечението на 7-годишния Христо, страдащ от вродена бъбречна недостатъчност (от с. Сърнево, общ. Раднево)

“Маргаритки” участват в уъркшоп “В помощ на практиката в детската градина” – организиран от Регионален инспекторат по образованието, Стара Загора и Издателство “Първите седем”.

На 04.12.2008 г. участва в Коледния фестивал 2008 на НДК.

Авторски продукт на групата са мюзикълите с образователна насоченост . Спектаклите "Немитата круша" (2008 г.) и "Космическа приказка" (2009 г.) са представени с невероятен успех на сцената на Драматичен театър и Операта в Стара Загора; Младежки театър - гр.София и Национален Дворец на културата, София. През 2011 г. мюзикълът „Космическа приказка” е представен на сцената на Brucknerhaus (Концертен дом) в гр. Линц - Австрия, а през 2012 г. на сцената на Gasteig (Дом на културата) гр. Мюнхен, Германия.

От 2007 до 2017 година Детска музикално-танцов театър “Маргаритки” е звено към ОДЦ, Стара Загора.

Понастоящем формацията е преструктурирана в Детско-юношеска студия за опера и балет "Маргаритки" и е със статут на звено към Културен отдел в Държавна опера - Стара Загора.

Общият брой на децата е 70.