"Шегобишко на острова на чудесата"

„Шегобишко на острова на чудесата“- спектакъл на ДЮСОБ “Маргаритки“ и Държавна опера - Стара Загора. Спектакълът се реализира със съдействието на Софийската опера и балет. Музиката на „Шегобишко на острова на чудесата“ е на проф. Георги Костов , а либретото е на Йордан Милев.

Сценичната адаптация, режисура и хореография на спектакъла на „Шегобишко на острова на чудесата“ е на Радост Младенова-Арабаджиева, ръководител на балетната школа в ДЮСОБ. Диригент е Димитър Косев, сценографията е на Тодор Демеров, художник на костюмите е Теодора Джамбазова. Вокален педагог на младите артисти е Зорница Желязкова - ръководител на вокалната студия в ДЮСОБ, а консултант актьорско майсторство вече за втори път е Деница Янакиева, актриса в Държавен куклен театър - Стара Загора. От състава на Държавна опера - Стара Загора участват Игнат Желев в ролята на Крал Кокосо Пали Лула, Маргарита Йовчева - Кралица Кокаса и Христо Иванов – в ролята на Адмирал Джиджифил.

„Весел, закачлив, изпъстрен с много шеги и фина ирония… това е новият спектакъл от деца за деца на ДЮСОБ „Маргаритки“ към Държавна опера - Стара Загора. Оригиналният сюжет, адаптиран специално за състава и възможностите на детската трупа, ни пренася на острова на чудесата, в кралството на крал Кокосо Пали Лула и кралица Кокаса. Заобиколени от своите племенни вождове, туземци и… маймунки, обитателите му живеят щастливо и спокойно. Там на острова е и Шегобишко - бяло момче, любител на пътешествията и приключенията. Пристигнал тук за ваканцията, той се сприятелява с Окей Окай- момче с чадър от острова. Един ден на брега акостира кораб, на борда с Адмирал Джинджифил, Капитан Ким и корабният готвач Чер Пипер. Какво се случва при срещата на островитяните и моряците, дали магьосницата Айло ще осъществи своята най-силна магия, дали племето е толкова миролюбиво колкото изглежда…? И наистина ли тук се навъртат големият разбойник Игу и двамата по-малки разбойника Цигу и Мигу, търсейки заровеното съкровище на Махараджа Молук бей…? Какво се случва по-нататък и дали нещата са такива, каквито изглеждат - ще разберете само ако пътешествате заедно с нас до острова на чудесата…“