LPA Türkiye Grubu Çevrimiçi Seminerleri 2020- 2022

LPA Nedir? Leavitt Path Algebra terimindeki kelimelerinin ilk harflerinin meydana getirdiği bir kısaltmadır. Leavitt Path Algebra konusunu kısaca anlatan bu yazıyı AMS Notices September 2016 sayısının 910-911. sayfalarından okuyabilirsiniz. Link: https://www.ams.org/journals/notices/201608/201608FULLISSUE.pdf

Yazının künyesi: G. Abrams, What is a Leavitt Path Algebra? Notices of the AMS, September 2016, Vol 63, Issue 8, pp. 910-911 DOI: http://dx.doi.org/10.1090/noti1414.

Biz Kimiz? LPA Türkiye olarak isimlendirdiğimiz grubumuz, Cemal Koç, Songül Esin, Ayten Koç, Müge Kanuni Er, İsmail Güloğlu Murad Özaydın, Vural Cam, Tuğba Güroğlu, Sevgi Harman, Umut Sayın ve öğrencilerden oluşmaktadır. Grubun çalışmaları ile ilgili lpa.duzce.edu.tr adresindeki LPA Türkiye sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sevgili Hocamız, Cemal Koç tarafından başlatılan Doğuş Üniversitesi Cebir Seminerleriyle başlayan tanışıklığımız (Ayten Koç-Songül Esin-Müge Kanuni, 2004) önce ortak çalışmalar yapmamıza, sonra da Leavitt Yol Cebirleri (Leavitt Path Algebra, LPA) Türkiye araştırma grubumuzun oluşmasına vesile oldu.

2008 yılında katıldığımız Hacettepe Üniversitesinde gerçekleşen International Conference on Ring and Module Theory konferansında LPA üzerine Gonzalo Aranda Pino tarafından sunulan bildiri konuya ilgimizi uyandırdı. Bu konuda düzenli okuma seminerlerine başlayan grubumuz Cemal Koç, İsmail Güloğlu ile birlikte çalışmalarını sürdürürken; 2010 ve 2013 yıllarında K.M. Rangaswamy’nin Türkiye ziyaretleriyle grubun çalışmalarının odak noktası LPA oldu. Çalışma grubumuzdan Müge Kanuni’nin 2012’de Fulbright Fellow / Tübitak burslusu olarak Colorado Üniversitesi - Colorado Springs’de Gene Abrams danışmanlığında ve Ayten Koç’un 2014’de Tübitak burslusu olarak Oklahoma Üniversitesi’nde Murad Özaydın danışmanlığında araştırmalar yapmasıyla pekişti. Devam eden LPA seminerleri, 2014 yılında Düzce Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi altyapısı sayesinde online seminerlere dönüştü. Bu arada lisansüstü LPA dersleri online olarak farklı şehirlerden katılımlı olarak gerçekleştirildi. 2015 yılında LPA ve çizge C*-cebirleri konusundaki CIMPA Araştırma okulu, İzmir, Nesin Matematik Köyünde gerçekleştirildi.

Hacettepe Üniversitesinden Uğur Gül, araştırma okulu öncesi hazırlık amaçlı fonksiyonel analize giriş dersi , araştırma okulundan sonrasında ise C*-çizge cebirlerinin K-Teorisiyle ilgili online dersler vererek LPA Türkiye araştırma grubuna destek vermiştir.

Grubumuz araştırmacıları, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde seminerler vererek LPA araştırma konusunu tanıtmışlardır. Ayrıca 2016 yılı Türk Kadın Matematikçiler Derneği Lisansüstü Yaz okulunda Vural Cam, Ayten Koç ve Müge Kanuni tarafından “An Introduction to Leavitt Path Algebras” konulu ders verilmiştir. Yine 2016 yılında Nesin Matematik Köyü Lisansüstü Yaz Okulu kapsamında Ayten Koç, Leavitt Yol Cebirleri konulu bir ders vermiştir. 2017 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde uluslararası katılımlı "Leavitt Path Algebras and Related Areas" başlıklı LPA Çalıştayı düzenlendi. 2018 yılında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Ulusal Matematik Sempozyumunda Türkiye’de LPA konusunda yapılan araştırmaların çıktılarının paylaşıldığı özel bir bölüm yapıldı. LPA konusunda BAP ve TÜBİTAK destekli çeşitli projeler araştırmacılarımız tarafından gerçekleştirildi.

Müge Kanuni’nin 2016’de , Vural Cam’ın Tübitak burslusu olarak 2018’de İspanya, Malaga Üniversitesi’ne Mercedes Siles Molina’nın danışmanlığında araştırmalar yapmaya gitmesiyle yurt dışı bağlantılarımız ve araştırma faaliyetlerimiz devam etmiştir. 2017 yılında CIMPA Pune, Hindistan araştırma okuluna eğitmen olarak giden Müge Kanuni, 2018 Ocak ayında LPA konusunda bir doktora sonrası araştırmacıya ev sahipliği yapmıştır. 2017 yılında Türkiye, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, İngiltere ve İspanya’dan katılımcılarla LPA International online seminerleri yapılmıştır. Online lisansüstü dersler verilmektedir. Bu güne kadar yapılan online derslerden Aydın Adnan Menderes, Düzce, Ege, Erzincan Binali Yıldırım, Gebze Teknik, Hacettepe, Manisa Celal Bayar Üniversitelerindeki öğrenciler faydalanmışlardır. Bunun yanında, online LPA seminerleri düzenli olarak devam etmektedir. Nesin Matematik Köyü desteğiyle LPA Türkiye araştırma grubu olarak yaz çalışma toplantıları yapmaktayız. Grup, araştırmaları hakkında yıllık performans değerlendirmesi için son iki yıldır (2018 Dokuz Eylül Üniversitesi, 2019 Manisa Celal Bayar Üniversitesi evsahipliğinde düzenlenen) Cebir Seminerleri aracılığıyla araştırma çıktılarını diğer araştırmacılarla paylaşmaktadır. Grubumuz araştırmacıların ve yeni öğrencilerin katılımıyla büyüyerek aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir.