L'art del Neolític

La ceràmica ha estat la primera manifestació de l'art neolític.

A Catalunya i a tota la costa mediterrània s'han trobat restes de ceràmica anomenada cardial, pel fet d'estar decorada amb impressions de les closques d'escopinyes anomenades tradicionalment cardium, com també rep el nom de ceràmica montserratina, precisament per l'abundància d'aquesta en jaciments de Montserrat.

En quant a la pintura, predominen les formes esquemàtiques i destaca el caràcter simbòlic dels temes. Si vols saber-ne més sobre pintura rupestre fes clik aquí.


Arquitectura: art megalític, escultures adorades com deus mares i monuments megalítics de pedra dedicats al culte religiós.


En èpoques tardanes del Neolític i, especialment, durant l’edat del bronze, es va estendre per diverses regions de l’Europa occidental el costum d’alçar construccions fetes amb grans blocs de pedra, els megàlits (menhirs, dolmens, cromlecs, sepulcres de corredor, etc.). La seva importància rau en que es tractava de la primera arquitectura en pedra que apareixia a Europa, segurament amb una finalitat religiosa i funerària, vinculada al culte als avantpassats, ja que es tractava de tombes col·lectives.

Els menhirs: Monòlits (blocs de pedra) verticals en els que es donava culte al sol.

Els dòlmens: sepultures construïdes amb dues o més pedres verticals, amb una d'horitzontal al damunt, generalment acompanyades d'altres pedres de grans dimensions a les rodalies .

Els cromlech: conjunts de menhirs, en forma circular. Es creu que eren obsevatoris astronòmics. El més conegut és el de Stonehenge (Regne Unit)

Així, en aquesta època es van construir grans monuments megalítics en diverses zones de la Mediterrània, com ara Menorca. Les construccions principals en aquesta zona són les navetes, que gairebé sempre es feien servir com a sepultures, les taules i els talaiots, que eren grans torres defensives que servien també com a habitatge.

Naveta dels Tudons (Menorca)

Talaiot de Torrellonet Vell (Menorca)

Taula de Trepucó (Menorca)